Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, με τον πρωθυπουργό να υπόσχεται βελτίωση του ΕΣΥ αλλά και αύξηση μισθών μέχρι το 2027.
Παράλληλα τόνισε την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχω σκοπό να βγω στη σύνταξη», βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών.
Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα:
- Για το ΕΣΥ:
«Για το ΕΣΥ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δύο χρόνια ήταν χρόνια πανδημίας. Ήταν μάχη που παρά τις δυσκολίες την κερδίσαμε. Αλλά η αντιμετώπιση του Covid έφερε άλλα πράγματα πίσω. Οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί και όχι ευκαταφρόνητα τα τελευταία τρία χρόνια. Ανακοίνωσα της αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών τους. Υλοποιούμε ένα πλαίσιο ένα ελκυστικό πλαίσιο κινήτρων για τις ελλείψεις σε παραμεθόρια νοσοκομεία. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ένα συμπληρωματικό έργο. Έχουμε κάνει προσλήψεις στο ΕΣΥ. Υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα όπως το κομμάτι των επειγόντων περιστατικών, αλλά τους επόμενους μήνες θα δείτε αλλαγές. Δεν θέλουμε να κάνουμε επιτάξεις και δεν κάναμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το ΕΣΥ, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως για την κόντρα που ξέσπασε πριν από λίγο καιρό με τους ιδιώτες γιατρούς.
- Οι στόχοι για το 2027
«Πρέπει ο μέσος μισθός να είναι 1500 ευρώ το 2027, και ο κατώτατος 950 ευρώ. Είναι κεντρική πολιτική δέσμευση. Θα ήθελα να κριθώ σε βάθος τετραετίας. Αυτό θα γίνει με την Ελλάδα να παραμένει σε δημοσιονομική σταθερότητα. Δεύτερος στόχος το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει προβληματισμός των πολιτικών, αναδεικνύονται ‘ασθένειες’ , αλλά υπάρχουν παρεμβάσεις που υλοποιούνται. Το 2027 να έχουμε περισσότερα Κέντρα Υγείας περισσότερους γιατρούς, πιο καλοπληρωμένους γιατρούς, να κάνουμε άλματα στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια περίθαλψή», ανέφερε σχετικά με τους δύο στόχους για το 2027.
- Η ακρίβεια
«Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες και είναι απολύτως δικαιολογημένο. Η αντικειμενική αλήθεια για την ακρίβεια είναι πως τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε απότομη αύξηση, αλλά η Ελλάδα ξεκίνησε από το 2019 με χαμηλότερα εισοδήματα. Ήταν επίμονη η ακρίβεια των τελευταίων τριών ετών. Δεν υπάρχει μια ακρίβεια, αλλά είναι αποτέλεσμα τάσεων. Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε αποκλιμάκωση, αλλά οι τιμές είναι ψηλότερες σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Όλα τα μέτρα τείνουν στην στήριξη του εισοδήματος. Ο πληθωρισμός θα βαίνει μειούμενος».
- Για την οπαδική βία
«Έχουμε λόγο να διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Το σύστημα λειτουργεί και μπορούμε να εντοπίσουμε παραβάτες με μεγαλύτερη ακρίβεια. Έχουμε και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που αυξάνει το ενδιαφέρον και είναι υγιές. Έχουμε αυτοματοποιημένο ποινολόγιο που μας επιτρέπει να παρεμβαίνουμε εντός των ορίων. Το πόσο κοντά είμαστε στις μετακινήσεις φιλάθλων δεν μπορώ να σας πω. Θα το θέλαμε. Θέλουμε τα γήπεδα να είναι χώροι γιορτής. Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι ο τελικός του Κυπέλλου το 2025 με γεμάτο ΟΑΚΑ με την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίζει την ασφάλεια της διεξαγωγής ενός τόσο μεγάλου αγώνα».
- Για την ενοικίαση ακινήτων
«Για όσους νοικιάζουν, το ζήτημα των ενοικίων είναι το πρώτο πρόβλημα. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να μπορούν να αποκτήσουν σπίτι. Για αυτό το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είχε τόσο μεγάλη ζήτηση. Θα βοηθήσει και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Θα δοθούν άλλα 400 εκατομμύρια για δάνεια ανακατασκευής παλιών διαμερισμάτων. Να μπορεί κάποιος που έχει κλειστό ακίνητο ή θα μετατρέψει τη βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση να μη φορολογηθεί για 3 χρόνια.
Τα ζητήματα στέγης δεν είναι μόνο ελληνικά. Εμείς αξιολογούμε συνέχεια τις παρεμβάσεις μας. Ναι θα προχωρήσουμε να αξιοποιήσουμε δημόσια γη. Πχ η εγκατάσταση της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς. Θα κάνουμε ένα μεγάλο project κοινωνικής κατοικίας. Απλής αντιπαροχής. Τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε πολλά σημεία».
- Για την προεδρία της Δημοκρατίας
«Λυπάμαι για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης. Το θεωρώ προσβλητικό για την πρόεδρο της Δημοκρατίας και το θεσμό. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο. Προφανώς η πρόθεση του προτείνοντος πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να σεβαστεί το σύνταγμα και να έχει τη μέγιστη συναίνεση το πρόσωπο που θα προταθεί».
- Για τις τιμές στο ρεύμα
«Το πρόβλημα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι δε μπορούν να παράγουν 24 ώρες το ίδιο και για αυτό ανέβηκε απότομα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε μια ενιαία αγορά αλλά αυτό δε λειτούργησε τους τελευταίους μήνες. Θα στείλω επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν. Καθώς κάποιες ώρες της μέρας οι τιμές είναι 10 φορές ακριβότερες στα Βαλκάνια από ό,τι είναι πχ στην Αυστρία.
Θα πάρουμε τα κέρδη να τα γυρίσουμε στους καταναλωτές, για όσο καιρό κρατάει αυτή η στρέβλωση. Στις λιανικές τιμές η Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα δώσω αγώνα για να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις. Όπως υπάρχουν στρεβλώσεις η ρυθμιστική αρχή έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει».
- Για τη φωτιά στην Αττική
«Φέτος, ως τώρα, έχουμε σημαντικά μειωμένο αριθμό καμένων εκτάσεων σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών και ταυτόχρονα πολύ περισσότερες πυρκαγιές με τις χειρότερες κλιματολογικά συνθήκες των τελευταίων 40 ετών. Τα μέτρα απέδωσαν αλλά είχαμε μια μεγάλη αστοχία, και μια φωτιά πέρασε στον αστικό ιστό. Και προφανώς την μελετάμε και θέλουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί.
«Δεν θα δεχθώ μια μηδενιστική κριτική από την αντιπολίτευση η οποία ακυρώνει όλη τη μεγάλη προσπάθεια η οποία έγινε. Γινόμαστε καλύτεροι. Οι συμπολίτες μας είδαν τις δυνάμεις του κράτους να είναι παρούσες και να σβήνουν φωτιές εν τη γενέσει τους».
- Για τη δημόσια δωρεάν παιδεία
«Αποδίδω μεγάλη σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Άλλα είναι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης η μεγάλη επανάσταση με την είσοδο της τεχνολογίας στα σχολεία διευκολύνει το εκπαιδευτικό έργο αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το μάθημα».
- Για τους ελεύθερους επαγγελματίες
«Το 2025 θα υπάρχει ένα πρόσθετο όφελος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα των διασταυρώσεων στοιχείων αλλά απαιτείται και περαιτέρω πρόοδος».
- Για το φαινόμενο της λειψυδρίας
«Η λειψυδρία είναι η πιο έντονη εκδήλωση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης και η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας είναι μια πρώτη μας προτεραιότητα. Τα προβλήματα ύδρευσης που έχουμε στα νησιά ιδίως στις Κυκλάδες πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά. Έχουμε μία όχι ευκαταφρόνητη αλλά όχι και τόσο ανησυχητική μείωση του νερού που έχουμε στους βασικούς ταμιευτήρες που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής.
Πιθανότητα να έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια με προβλήματα αντίστοιχα της τελευταίας διετίας είναι μικρή όμως επειδή η ελπίδα δε συνιστά στρατηγική έχει ληφθεί απόφαση μαζί με την ΕΥΔΑΠ να προχωρήσουμε σε ένα νέο εμβληματικό έργο που θα είναι η ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, που έχει από μόνη της τετραπλάσιο δυναμικό από όλους τους ταμιευτήρες που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής μαζί».
- Για τον υπερτουρισμό
«Ο στόχος δεν είναι οι αφίξεις, είναι τα έσοδα. Θα θέλαμε περισσότερους τουρίστες που να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα. Η Ελλάδα δεν έχει δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού. Έχει σημειακό πρόβλημα σε ορισμένους προορισμούς κάποιες εβδομάδες ή κάποιους μήνες το χρόνο. Η κρουαζιέρα έχει επιβαρύνει τη Σαντορίνη και τη Μύκονο γι’αυτό το τέλος θα είναι 20 ευρώ. Εξίσου σημαντική η παρέμβαση για τον αριθμό των πλοίων που φτάνουν ταυτόχρονα σε έναν προορισμό. Εκεί θα είμαστε αρκετά τολμηροί. Σημαντικό να τηρούμε κανόνες βιωσιμότητας σε όσα χτίζονται από εδώ και στο εξής. Να βάλουμε φρένο σε νησιά που θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο όπου δοκιμάζονται ουσιαστικά οι υποδομές. Χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης. Αναφερθήκαμε στα ζητήματα της ύδρευσης. Τα νησιά εχουν πρόβλημα συγκεκριμένους λίγους μήνες. Πώς θα δρομολογήσουμε πρόγραμμα λιμνοδεξαμενών. Έχουμε μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων. Είναι επικίνδυνο να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως χώρα η οποία εχθρεύεται τον τουρισμό. Οι πόλεις και οι χώρες που το έκαναν θα έχουν συνέπειες από μία τέτοια υπερβολή. Η Βαρκελώνη έχει παραπάνω από 30 εκ. επισκέπτες το χρόνο και η Αθήνα έχει 8 εκ.».
- Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη
«Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο επισημαίνοντας ότι δεν αποτυπώθηκε με την ένταση που είχε προβλεφθεί στις ευρωεκλογές αλλά οπωσδήποτε σε κάποιες χώρες όπως στη Γερμανία είναι ανησυχητική. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Εγώ δεν πρόκειται να κατηγοριοποιήσω κάποια κόμματα ως ακροδεξιά. Η γενεσιουργός αιτία των φαινομένων της ανόδου της ακροδεξιάς είναι ζητήματα που συνδέονται με την παράνομη μετανάστευση, που στη χώρα μας έχουμε αντιμετωπίσει και άρα υπάρχει διάκριση μεταξύ του τι γίνεται στην Ευρώπη και τι γίνεται στην Ελλάδα. Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη από ό,τι ήταν το 2019 και λυπάμαι όποιους προσπαθούν να κάνουν πολιτική σπέκουλα με τα εθνικά θέματα».
Δείτε επίσης: 88η ΔΕΘ: Αυτά είναι τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Παραμύθια της Χαλιμάς. Ένα αφήγημα άνευ ουσίας. Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα,σε μια ταλαιπωρημένη κοινωνία σε ένα λαό να κοιτάζει εμβρόντητος χωρίς κουράγιο αντίδρασης απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει στήσει ένα πάρτυ κατασπατάλησης και μοίρασμα του εθνικού πλούτου στις 15-20 οικογένειες ολιγαρχων και καναλαρχών που ακόμα στηρίζουν την χειρότερη και αναποτελεσματικότητα κυβέρνηση των τελευταίων 50 ετών.
ΨΕΜΑΤΑ, ΨΕΜΑΤΑ,ΨΕΜΑΤΑ.ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ. ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΠΑΕΙ ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ,ΑΛΛΑ ΩΣ ΠΟΥ ΝΑ ΒΥΘΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.