Η απελευθέρωση Μπελέρη δεν λύνει το πρόβλημα της Χειμάρρας

Ο Ράμα συνεχίζει την «αποψίλωση» των περιουσιών των Ελλήνων. Παραμένουν στο σκοτάδι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των Τιράνων και της Αθήνας

Must Read

Ο ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης, ακυρωμένος, αν και εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας από το καθεστώς Ράμα, εισήλθε την Τρίτη (3/9/24) «νικητής» στην πόλη. Η γιορτή στη Χειμάρρα κράτησε όλη τη νύχτα, με τον Φρ. Μπελέρη στην ομιλία να δηλώνει ότι το πρόβλημα «δεν βρίσκεται ανάμεσα στους Ελληνες και τους Αλβανούς, αλλά ανάμεσα στους νοικοκυραίους και τους κλέφτες»! Αλλά επειδή τους κλέφτες τους καθοδηγεί ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα, γίνεται αυτομάτως πρόβλημα ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Φίερι για αποφυλάκισή του, έπειτα από 16 μήνες στις αλβανικές φυλακές, δεν λύνει τα κρίσιμα προβλήματα ύπαρξης και επιβίωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία, που πλήττεται ευθέως από τις μεθοδεύσεις του υπαλλήλου του Ερντογάν, πρωθυπουργού Ράμα, ούτε εξομαλύνει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις που βρίσκονται στο ναδίρ. Η απόφαση αποφυλάκισης ελήφθη ύστερα από πολλαπλές σκόπιμες αναβολές (τελική αναβολή 31/7/24), με στόχο την πραγματοποίηση επαναληπτικών εκλογών στη Χειμάρρα (4/8/24), με τον Μπελέρη φυλακισμένο.

Ουσιαστικά ο Ράμα πέτυχε αυτά που ήθελε. Δεν άφησε τον Μπελέρη να ορκισθεί, τον καθήρεσε από δήμαρχο, λίγες ημέρες πριν από τις επαναληπτικές εκλογές, έκανε τις νέες εκλογές με τον Μπελέρη κρατούμενο, έβγαλε τον δικό του υποψήφιο Βαγγέλη Ντάβο, που θα συνεχίσει το έργο καταπάτησης των ελληνικών περιουσιών και, τελικά, «πήρε τη Χειμάρρα από τους Ελληνες», όπως είχε υποσχεθεί ο ίδιος, προεκλογικά.

Μετά, άφησε τον Μπελέρη (θα αποφυλακιζόταν 14/10/24) ελεύθερο να «παίζει» στην Ευρωβουλή, εξέλιξη που ουδόλως επηρεάζει τα σχέδια επί του πεδίου. Η εξέλιξη, βέβαια, συνομολογημένη μεταξύ Αθήνας – Τιράννων, σε μία διαδικασία δήθεν «win-win», όπως είχε αναφέρει έγκυρα η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Παραμένουν, ωστόσο, αναπάντητα ερωτήματα ως προς την πορεία των διμερών σχέσεων. Σύντομο χρονικό αποκαλύπτει «λογικά κενά», για τα οποία δεν υπήρξε η παραμικρή δημοσιότητα:

– 20/10/2020. Συμφωνήθηκε η έναρξη διαβουλεύσεων για σύνταξη συνυποσχετικού για την παραπομπή οριοθέτησης της ελληνοαλβανικής ΑΟΖ στη Χάγη, μετά τη μονομερή ακύρωση της συμφωνίας του 2009, με πρωτοβουλία του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης Ράμα.

– 20/11/21. Στο διάστημα που ακολουθεί, η Αλβανία εγείρει σε ανώτατο επίπεδο θέμα Τσάμηδων. Ο τότε πρόεδρος Ιλίρ Μέτα επισκέπτεται αλυτρωτική έκθεση για τις σφαγές των Ελλήνων εναντίον των Αλβανών της Τσαμουριάς.

– 7/12/22. Προγραμματισμένη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές της Αλβανίας αναβάλλεται… λόγω «κακοκαιρίας»! Σκιές στον ορίζοντα.

– 21/12/22. Ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας επισκέπτεται τα Τίρανα, διευθετώντας λεπτομέρειες της επίσκεψης Μητσοτάκη την επόμενη ημέρα. Αγνωστο εάν η αλβανική πλευρά συναινεί σε πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Χειμάρρα, περιοχή που η Αλβανία δεν αναγνωρίζει ως «μειονοτική». Την ίδια ημέρα ο Ράμα ανακοινώνει αγορά τριών Bayraktar από την Τουρκία!

– 22/12/2022. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέπτεται ελληνικές μειονοτικές περιοχές (αναγνωρισμένες και μη), 31 χρόνια μετά την επίσκεψη του πατέρα του. Επισκέπτεται τη Χειμάρρα ως πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός. Νωρίτερα, στη Δερβιτσάνη, συναντάται με τον Ράμα και δηλώνει ότι το θέμα των ΑΟΖ προχωρεί. Ανακοινώνουν τη μετονομασία της κεντρικής πλατείας σε «πλατεία Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

– 12/5/23. Ο υποψήφιος Φρ. Μπελέρης συλλαμβάνεται με κατασκευασμένες κατηγορίες δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές για τον Δήμο Χειμάρρας.

– 14/5/23. Κρατούμενος, ο Μπελέρης εκλέγεται δήμαρχος. Τα κατευθυνόμενα αλβανικά δικαστήρια επιβάλλουν δύο χρόνια φυλάκιση.

– 27/10/23. Εγκαίνια της «πλατείας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» στη Δερβιτσάνη. Παρών ο Ράμα. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Δ. Αβραμόπουλος. Συναντάται με τον Ράμα, αλλά αρνείται να σχολιάσει τη συνεχιζόμενη φυλάκιση Μπελέρη! Αρχίζει το αλισβερίσι…

– 9/6/24. Ο Φρ. Μπελέρης εκλέγεται ευρωβουλευτής.

– 5/7/24. Με εντολή Ράμα, ο Μπελέρης καθαιρείται από δήμαρχος Χειμάρρας.

– 4/8/24. Επαναληπτικές εκλογές. Ο εκλεκτός του Ράμα εκλέγεται δήμαρχος Χειμάρρας.

– 3/9/24. Ο Φρ. Μπελέρης αποφυλακίζεται.

Νικ. Σταυρουλάκις

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This