Διαμάχη Αιγύπτου-Γερμανίας για την επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων

Ο αγώνας για την επιστροφή της Νεφερτίτης

Must Read

Ο διακεκριμένος Αιγύπτιος αρχαιολόγος και πρώην υπουργός αρχαιοτήτων Zahi Hawass ξεκίνησε προσπάθειες για την επιστροφή της φαραωνικής προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης από το Neues Museum του Βερολίνου.

Η περίφημη ζωγραφισμένη προτομή της Νεφερτίτης από ασβεστόλιθο αποκαλύφθηκε στο Tell el-Amarna, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, το 1912 από μια γερμανική αρχαιολογική αποστολή, η οποία την έστειλε στο Βερολίνο τον επόμενο χρόνο. Η Αμάρνα ήταν η βραχύβια πρωτεύουσα του συζύγου της Νεφερτίτης, του φαραώ της 18ης δυναστείας Ακενατόν, ο οποίος βασίλευσε μέχρι το 1335 π.Χ. περίπου.

Στην αίτησή του, που δημοσίευσε το Σάββατο, ο Hawass ζήτησε την επιστροφή της προτομής, λέγοντας ότι απομακρύνθηκε παράνομα από την Αίγυπτο μετά την ανακάλυψή της. «Ανακοινώνουμε σήμερα ότι η Αίγυπτος – πρόκειται για την εθνική επιτροπή, δεν είναι κυβερνητική επιτροπή – ζητά την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης», δήλωσε ο Hawass. «Αυτό που χρειάζομαι από όλους εδώ μέσα είναι να πάτε στην ιστοσελίδα μου… hawasszahi.com, και να υπογράψετε, για να δείξετε ότι θα θέλατε να επιστρέψει αυτή η προτομή».

Ο Hawass δήλωσε ότι δεν ζητά τον επαναπατρισμό των αντικειμένων που έχουν μεταφερθεί νόμιμα από την Αίγυπτο. Η εκστρατεία του επικεντρώνεται στον επαναπατρισμό «τριών βασικών αρχαιοτήτων», συμπεριλαμβανομένης της προτομής της Νεφερτίτης, της στήλης της Ροζέτας και του ζωδιακού χάρτη της Δενδέρας.

Η Γερμανία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που διέταξε και υποστήριξε παράνομες αρχαιολογικές αποστολές που είχαν ως σκοπό την αφαίρεση αρχαιοτήτων από χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ελλάδα και την μεταφορά τους στα μουσεία της Δύσης, είναι μία θετική εξέλιξη οι λαοί που υπήρξαν θύματα του δυτικού ιμπεριαλισμού να ζητούν όλο και πιο έντονα την επιστροφή όσων τους ανήκουν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This