Η άνοδός του ήταν ραγδαία, η πτώση του εξίσου απότομη. Από το καλοκαίρι του 2023, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τη δημόσια ζωή, η τύχη του αποτέλεσε αντικείμενο έντονων εικασιών.
Άγριες φήμες κυκλοφορούσαν: Είχε φυλακιστεί. Αυτοκτόνησε. Καμία δεν ήταν αληθινή. Στην πραγματικότητα, ο Τσιν είναι ζωντανός, αλλά, σύμφωνα με δύο πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, σε μια θέση πολύ μειωμένη από την κάποτε υψηλή θέση του κοντά στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, ο Τσιν έχει διοριστεί σε μια χαμηλού επιπέδου θέση εργασίας σε εκδοτικό οίκο που συνδέεται με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υποβιβασμός, ο οποίος έλαβε χώρα κάποια στιγμή την άνοιξη, σημαίνει το τέλος της πολιτικής καριέρας του, αλλά σημαίνει επίσης ότι έχει γλυτώσει τα χειρότερα. Ως πιστός του Σι, ο Τσιν προήχθη σε υπουργό Εξωτερικών με ταχύτητα ρεκόρ. Στα 56 του χρόνια, όχι μόνο έγινε υπουργός, αλλά αναβαθμίστηκε και σε σύμβουλο του κράτους, μια ανώτερη θέση που ο Γουάνγκ Γι, ο προκάτοχος του Τσιν, δεν είχε πετύχει μέχρι τα 60 του χρόνια, μετά από πέντε χρόνια ως υπουργός Εξωτερικών.
Η ταχεία άνοδος του ενόχλησε τους συναδέλφους του, οι οποίοι τον έβλεπαν να τους ξεπερνά, δήλωσε ο Κρίστοφερ Κ. Τζόνσον, πρώην ανώτερος αναλυτής της CIA για την Κίνα και τώρα επικεφαλής της China Strategies Group, μιας εταιρείας συμβούλων. Ο Τσιν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Σι ως επικεφαλής Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εξωτερικών από το 2014 έως το 2017. Σε αυτόν τον ρόλο, ήταν υπεύθυνος για τις λεπτομέρειες της βελτίωσης της εικόνας του Σι στην παγκόσμια σκηνή. Η σύζυγός του, Λιν Γιαν, ήτανε καλή φίλη της συζύγου του Σι και της έφτιαχνε γλυκά, είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Τσιν προήχθη σε υφυπουργό Εξωτερικών το 2018 και στη συνέχεια σε Πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, μια θέση στην οποία παρέμεινε μόνο για περίπου 18 μήνες πριν επιστρέψει στο Πεκίνο για να γίνει ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας από τη δεκαετία του 1950. Ο χρόνος του στο προσκήνιο ήταν σύντομος. Εξαφανίστηκε από τη δημόσια ζωή πέντε μήνες αφότου έγινε υπουργός Εξωτερικών, πυροδοτώντας έναν καταιγισμό φημών για την πτώση του. Απολύθηκε επίσημα τον Ιούλιο του περασμένου έτους, μετά από μόλις 207 ημέρες στη θέση του. Ο Γουάνγκ, 70 ετών, επέστρεψε για να αντικαταστήσει τον διάδοχό του ως υπουργός Εξωτερικών.
Δεν είναι σαφές τι οδήγησε στην απομάκρυνση του Τσιν. Η επικρατέστερη θεωρία μεταξύ των πολιτικών αναλυτών της Κίνας είναι ότι είχε εξωσυζυγική σχέση με μια γνωστή δημοσιογράφο της κινεζικής τηλεόρασης, την Fu Xiaotian, και το ζευγάρι απέκτησε ένα παιδί εκτός γάμου που γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο τρόπος ζωής της Fu, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες και ταξίδια με ιδιωτικά τζετ με τον μικρό γιο της, κατέστησε την υπόθεση ένα πιθανό τρωτό σημείο ασφαλείας για την Κίνα, είπαν οι αναλυτές. Κυκλοφορούσαν φήμες ότι το Πεκίνο υποπτευόταν ότι είχε μεταβιβάσει μυστικά σε μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών, αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν. Η Fu, όπως και ο Τσιν, απουσιάζει από τη δημόσια ζωή για περισσότερο από ένα χρόνο.