ΗΠΑ: Αισιόδοξα μηνύματα από τον ασθενή που έκανε την πρώτη ολική μεταμόσχευση ματιού

Τι ανακοίνωσαν οι γιατροί του έναν χρόνο μετά την επέμβαση, που συνδυάστηκε με μεταμόσχευση μισού προσώπου

Must Read

Εκπληκτική πρόοδο εμφανίζει, σύμφωνα με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν, ο 46χρονος άνδρας από τις ΗΠΑ, που υποβλήθηκε ταυτόχρονα σε μεταμόσχευση μισού προσώπου και την πρώτη ολική μεταμόσχευση οφθαλμού στον κόσμο.

Ο βετεράνος Aaron James είχε χάσει το μεγαλύτερο τμήμα του προσώπου του και το ένα του μάτι σε εργατικό ατύχημα το 2021, όταν χτυπήθηκε από ρεύμα 7.200 volt. Οι γιατροί είχαν αναγκαστεί μάλιστα να ακρωτηριάσουν το χέρι του πάνω από τον αγκώνα. Ακολούθησε δύσκολη περίοδος για τον ίδιο, αφού έμεινε για έξι εβδομάδες στην εντατική σε τεχνητό κώμα και άλλους τρεις μήνες σε Μονάδα Εγκαυμάτων.

«Όταν βγήκε από το νοσοκομείο, το πρόσωπό του ήταν κατεστραμμένο», δήλωσε ο πλαστικός χειρουργός Dr. Eduardo D. Rodriguez, επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας που έκανε την σωτήρια μεταμόσχευση στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ εξήγησε πως είχε χάσει τη μύτη, τα μπροστινά δόντια του και το αριστερό του μάτι. Ακόμη, είχε χάσει το πιγούνι του μέχρι το οστό, το 20% της γλώσσας του, τα χείλη και το αριστερό μάγουλό του.

Για τον λόγο αυτό, έπρεπε να υποβληθεί σε δεκάδες επανορθωτικές επεμβάσεις. Δεν μπορούσε όμως να τραφεί φυσιολογικά ή να καταναλώσει ροφήματα, ούτε μπορούσε να μιλήσει εύκολα. Έτσι δέχτηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση προσώπου, που θα συμπεριλάμβανε και την πρώτη ολική μεταμόσχευση οφθαλμού.

Η πορεία της υγείας του

Τελικά τον Μάιο του 2023 πραγματοποιήθηκε η διπλή μεταμόσχευση που διήρκησε 21 ώρες. Συμμετείχαν συνολικώς 140 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Πλέον, οι γιατροί δημοσίευσαν λεπτομέρειες για την πορεία της υγείας του στην ιατρική επιθεώρηση JAMA.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν, ο 46χρονος έχει ανακτήσει τη γεύση, την όσφρηση και την ικανότητα να τρώει στερεά τροφή. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι το γεγονός ότι το μεταμοσχευμένο μάτι έχει διατηρήσει φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση, ροή αίματος και μέγεθος.

«Σε μεγάλο βαθμό είμαι πάλι ένας κανονικός άνθρωπος που κάνει καθημερινά πράγματα», επεσήμανε ο κ. James σε ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο και συνέχισε: «Ο τελευταίος χρόνος ήταν ο πιο ανατρεπτικός της ζωής μου».

Από την πλευρά του, ο Dr. Rodriguez, ο οποίος είναι καθηγητής Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δήλωσε: «Μας εξέπληξε η ανάρρωση του Aaron, χωρίς κανένα επεισόδιο απόρριψης». Όπως εξήγησε, η ομάδα του χρησιμοποίησε ειδικά σχεδιασμένα πρωτόκολλα για να βρεθεί ο πιο κατάλληλος δότης για τον 46χρονο. Επιπλέον, μετά τη μεταμόσχευση του χορηγήθηκε ένα μοναδικό σχήμα ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, που θέτει τις βάσεις για να αποτρέπονται τα πρώιμα επεισόδια απόρριψης των μοσχευμάτων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This