Έρευνα συνδέει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ με την φωτορύπανση

Must Read

Μια νέα μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στο νυχτερινό φως σε εξωτερικούς χώρους, γνωστή ως φωτορύπανση, και της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα φωτορύπανσης και αρχεία του συστήματος Medicare από το 2012 έως το 2018. Η μελέτη αποκάλυψε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων τεχνητού εξωτερικού φωτισμού τη νύχτα και του αυξημένου επιπολασμού της νόσου Αλτσχάιμερ, ιδίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών. Η ομάδα αυτή παρουσίασε ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ της φωτορύπανσης και της νόσου Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους πληθυσμούς.

Η ανάλυση κατηγοριοποίησε ορισμένες πολιτείες με βάση τη μέση ένταση του νυχτερινού φωτισμού τους, αποκαλύπτοντας μια στατιστικά σημαντική διαφορά στα ποσοστά της νόσου Αλτσχάιμερ μεταξύ των πιο σκοτεινών και των πιο φωτεινών πολιτειών. Για παράδειγμα, οι πολιτείες με την υψηλότερη φωτορύπανση παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό της νόσου Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με εκείνες με ελάχιστη έκθεση. Ο επικεφαλής ερευνητής Robin Voigt τόνισε ότι η φωτορύπανση θα μπορούσε να συμβάλει στη νευροφλεγμονή, στις διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού και στις διαταραχές του ύπνου – παράγοντες που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ενώ παράγοντες όπως η υπέρταση και ο διαβήτης συνδέονται στενότερα με τη νόσο Αλτσχάιμερ, η φωτορύπανση βρέθηκε να αποτελεί σημαντικότερο παράγοντα από άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η κατάχρηση αλκοόλ, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αστικοποιείται και η φωτορύπανση αυξάνεται, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη κατανόησης των ευρύτερων επιπτώσεών της στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This