Απειλείται με λουκέτο η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου – Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι

Must Read

Στα κάγκελα είναι οι εργαζόμενοι της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου, καθώς η δομή κινδυνεύει με λουκέτο. Από τον περασμένο Απρίλιο, ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας έχει ενημερώσει για την επικείμενη λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων αλλά και την απουσία χρηματοδότησης, και παρά τις διαβεβαιώσεις Υπουργείου, ΥΠΕ και διοικητικής διευθύντριας του ΠΑΓΝΗ, η συνέχιση λειτουργίας της μονάδας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ αναφέρεται ότι εδώ και 1,5 μήνα οι εργαζόμενοι στην Μονάδα είναι απλήρωτοι και ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν τη λειτουργία της μονάδας μεθαύριο Παρασκευή, αν δεν υπάρξει έγγραφη δέσμευση των αρμοδίων,

Η ανακοίνωση

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο ενδιαφέρεται η κυβέρνηση, η ΥΠΕ και η διοίκηση του νοσοκομείου για την ψυχική υγεία στο νομό, όταν αφήνουν εδώ και 1 1/2 μήνα απλήρωτους τους εργαζόμενους στην κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα την διακοπή της λειτουργίας της μονάδας, μετά από 11 και πλέον χρόνια προσφοράς. Οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν την λειτουργία της μονάδας από τις 13/9/2024 εφόσον δεν δεσμευτούν εγγράφως οι αρμόδιοι.

Από τον 4/2024 οι εργαζόμενοι και ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας, κ. Βγόντζας, έχουν προειδοποιήσει για την επικείμενη λήξη των συμβάσεων τους και την απουσία χρηματοδότησης που θα εξασφάλιζε τη συνέχιση λειτουργίας μιας απαραίτητης μονάδας που επισκέπτεται 7 κέντρα υγείας του νομού και εξυπηρετεί πάνω από 4.000 ασθενείς της ενδοχώρας. Το Υπουργείο, η ΥΠΕ και η διοικητική διευθύντρια του ΠΑΓΝΗ είχαν δεσμευτεί ότι θα διασφαλιστεί η συνέχιση της μονάδας με παράταση των συμβάσεων μέχρι την προκήρυξη νέας σύμβασης.

Παρά λοιπόν την προσπάθεια να καθησυχαστούν οι εργαζόμενοι και να συνεχίσουν να εργάζονται απλήρωτοι αναμένοντας κάποια λύση, η αλήθεια είναι ότι δεν προβλέπεται καμία ανανέωση συμβάσεων για τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους, ενώ η όποια προκήρυξη θέσεων βγει για τη συγκεκριμένη μονάδα θα απαιτήσει μήνες έως ότου ολοκληρωθεί», αναφέρουν και συνεχίζουν:

«Οι συνέπειες από τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας θα είναι τραγικές αφού οι εναπομείναντες δομές ψυχικής υγείας στην πόλη του Ηρακλείου είναι ανεπαρκέστατες λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, χαρακτηριστικά στα εξωτερικά ψυχιατρικά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα ραντεβού! Συνεπώς η πλειοψηφία των ασθενών αυτών θα χρειαστεί να απευθυνθεί στις δημόσιες δομές της πόλης με τεράστια αναμονή, να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να μείνει χωρίς παρακολούθηση, πράγμα καταστροφικό για την πορεία και την πρόγνωση των ασθενών αυτών. Η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους είναι δεδομένη!

Εγκληματική για την ψυχική υγεία είναι η πολιτική τους, που αντιμετωπίζει τις πολύτιμες υπηρεσίες αυτές ως κόστος και στέλνει τους ψυχικά πάσχοντες, πελάτες στην ιδιωτική υγεία. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα κλείσιμο τμήματος, μονάδας ή κλινικής που καλύπτει ανάγκες ασθενών!

-Άμεσα η διοίκηση να δώσει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην κινητή μονάδα ψυχικής υγείας

-Άμεση ανανέωση των συμβάσεων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων και προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας για να στελεχωθεί επαρκώς η κινητή μονάδα, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες

-Να περάσει η ευθύνη χρηματοδότησης και λειτουργίας της μονάδας στο κρατικό Σύστημα Υγείας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This