Ντράπηκε και η Μεγαλόχαρη!

Πρωτοφανής καταγγελία μητέρας μη λεκτικού αυτιστικού αγοριού για αρχιμανδρίτη στην Παναγιά της Τήνου - Καρέ - καρέ όσα αδιανόητα έγιναν στις 22 Αυγούστου μπροστά στα μάτια δεκάδων πιστών

Must Read

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η συμπεριφορά αρχιμανδρίτη, ο οποίος καταγγέλλεται από μητέρα μη λεκτικού πεντάχρονου παιδιού, που είναι στο φάσμα του αυτισμού, ότι τους έδιωξε (!!!) από τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Τήνου!

Το περιστατικό, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στην «Espresso» και στη στήλη η Φωτεινή Λαδά (που διαμένει στον Πύργο Ηλείας), σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου, όταν εκείνη πήγε μαζί με τον μικρό Ραφαήλ Ιωάννη στην Τήνο για να προσκυνήσουν τη Χάρη της και να λάβουν και το μυστήριο της θείας κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η μητέρα, ως μη λεκτικό που είναι έβγαζε κάποιες κραυγές στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει μαζί της.

Τότε ξαφνικά ο αρχιμανδρίτης Ι.Σ. τής είπε να βγει έξω από τον ναό, λες και στις εκκλησίες κάνουν… face control! Η γυναίκα στενοχωρήθηκε, αλλά οι πιστοί που ήταν δίπλα της δεν την άφησαν να φύγει, πείθοντάς την να περιμένει καρτερικά να έρθει η σειρά της για να λάβουν εκείνη και το ΑμεΑ παιδί της τη θεία κοινωνία.

Οταν τελικά κοινώνησε μαζί με το παιδί της, κατευθύνθηκε στον αρχιμανδρίτη για να τους δώσει αντίδωρο. Τότε έκπληκτη τον άκουσε να της λέει: «Εδώ δεν είναι κινηματογράφος και το παιδί να μην το ξαναβάλεις μέσα στην εκκλησία».

Με δάκρυα στα μάτια η μητέρα προσπάθησε να εξηγήσει την κατάσταση του παιδιού της.

«Δεν είναι ότι με πείραξε που το είπε μπροστά στον κόσμο. Δεν ντρέπομαι για το παιδί μου. Είναι υποτίθεται άνθρωπος μορφωμένος. Είναι άνθρωπος της Εκκλησίας και με πειράζει γιατί διδάχθηκα ότι ο Ιησούς Χριστός είπε “φέρτε τα παιδιά σε μένα”. Οχι διώξτε τα παιδιά από μένα» λέει και συνεχίζει: «Μου είπε χαρακτηριστικά “εδώ δεν είναι κινηματογράφος” και να μην ξαναβάλω το παιδί στην εκκλησία. Προφανώς τον ενοχλούσαν οι κραυγές του μικρού. Οταν, λοιπόν, ήρθε η σειρά μας για να λάβουμε από τα χέρια του το αντίδωρο, αρνήθηκε να μας δώσει και μας είπε αυτά περί… κινηματογράφου! Δεν άντεξα! Βούρκωσαν τα μάτια μου! Προσπαθώ να του εξηγήσω και μου το ξαναλέει»!

Οι πιστοί, μάλιστα, καταδίκασαν το αδιανόητο περιστατικό, ενώ ένας ηλικιωμένος ιερέας, που είχε πάει στην εκκλησία για να προσκυνήσει, ανέφερε με νόημα, σύμφωνα με τη μητέρα: «Δαίμονες είναι, κοπέλα μου, προσπέρασέ τους»…

Στενοχωρημένη και απογοητευμένη από τη συμπεριφορά του αρχιμανδρίτη, η κυρία Λαδά αποφάσισε να στείλει e-mail στον μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, στον οποίο υπάγεται ο ναός της Παναγίας της Τήνου και είναι πρόεδρος της διοικούσας του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρυματος Ευαγγελίστριας Τήνου, για να λάβει γνώση του περιστατικού! Στο -email της, δε, αναφέρει σε ένα σημείο: «Σας παρακαλώ, να μην αγνοήσετε αυτή μου την αναφορά, πάρα πολλές άλλες οικογένειες βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση και θα θέλαμε να διασφαλίσετε ότι εμείς και τα παιδιά θα έχουμε ισότιμη συμμετοχή και πρόσβαση στα θεία μυστήρια και στη λατρευτική ζωή».

Στην ίδια επιστολή, όμως, η μητέρα του παιδιού ΑμεΑ προχωρά και σε ακόμα μία καταγγελία εις βάρος του αρχιμανδρίτη, λέγοντας πως δεν φορούσε παντελόνι κάτω από τα άμφια, τονίζοντας πως «από τον αέρα φαίνονταν τα γυμνά του πόδια»!

«Τους πρόσβαλε το παιδί με τις κραυγές και όχι η αμφίεσή του, που κυκλοφορεί χωρίς παντελόνι και σηκώνονται τα άμφια. Πρόσβαλε το παιδί στην εκκλησία; Αυτός ο αρχιμανδρίτης δεν προσβάλλει την εκκλησία που κυκλοφορεί χωρίς παντελόνι, που απαγορεύεται;

Είναι ωραία να βλέπω εγώ τα γυμνά του πόδια; Αυτό δεν με προσβάλλει εμένα ως άνθρωπο; Η κραυγή προσβάλλει μόνο;» αναρωτιέται η κυρία Λαδά κι εμείς, με τη σειρά μας, αναρωτιόμαστε, φέρνοντας στο μυαλό μας τα λόγια του μακαριστού Χριστόδουλου, που έλεγε στους νέους να έρθουν στις εκκλησίες όπως είναι. Οι οίκοι του Θεού δεν είναι μια μεγάλη αγκαλιά παρηγοριάς και ελπίδας για όλους; Αραγε, ο αρχιμανδρίτης θεωρεί ότι τα ενήλικα και ανήλικα ΑμεΑ είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Ενήμερος ο μητροπολίτης Σύρου αλλά δεν παίρνει θέση

Ο μητροπολίτης Σύρου, μετά το e-mail που έλαβε από την κυρία Λαδά, ανταπάντησε κι εκείνος με e-mail, αποφεύγοντας να πάρει θέση στην καταγγελία για τα περί μη παντελονιού κάτω από τα ράσα του αρχιμανδρίτη, αναφέροντας:

«Αγαπητή κα Λαδά,

κατανοούμε τη θέση σας, την πίκρα και την οργή σας, ακόμη για το άκρως δυσάρεστο και κατά πάντα γεγονός το οποίο έλαβε χώρα στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελίστριας με “θύμα” το παιδί σας. Ηδη ζητήσαμε γραπτές εξηγήσεις από τον υπεύθυνο Αρχιμανδρίτη, για τη στάση του οποίου ζητούμε τη συγγνώμη σας!

Σας ευχόμεθα να έχετε υγεία, δύναμη και ευλογία της Μεγαλόχαρης, εσείς και το παιδί σας!

Με αγάπη

+ Ο Σύρου Δωρόθεος Β».

Η «Espresso» επικοινώνησε χθες με τον προϊστάμενο γραμματείας της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, ο οποίος μας είπε πως ο αρχιμανδρίτης δεν έχει δώσει ακόμη γραπτές εξηγήσεις στον μητροπολίτη, αν και έχουν περάσει ήδη τρεις εβδομάδες από το περιστατικό!

Απ’ ό,τι φαίνεται συνεχίζει και εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά του σαν να μη συνέβη τίποτα!

Αηδιασμένη από τη συμπεριφορά του αρχιμανδρίτη, αλλά και απογοητευμένη από τη στάση του μητροπολίτη η Φωτεινή Λαδά, καθώς δεν επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της (σ.σ.: αν και στο e-mail της μητέρας αναγραφόταν το κινητό της τηλέφωνο), αλλά αρκέστηκε στο… ξερό e-mail, μας λέει:

«Δεν με κάλυψε. Είμαι απογοητευμένη. Είναι σαν να με ξεπέταξε. Μια ξερή απάντηση.

Σαν να μου λέει, ζήτησα εξηγήσεις και τελειώνει το θέμα εκεί. Ομως το θέμα δεν θα τελειώσει εκεί. Το λιγότερο που περίμενα ήταν η καταδίκη του περιστατικού! Οπως μας είπε και πέρσι, κατά την επίσκεψή της στον ναό, είχε αντιμετωπίσει ανάλογη στάση από ιερωμένο μέσα στον ναό, λέγοντάς της ότι «επηρεάζει τους τουρίστες».

«Στενοχωρήθηκα τόσο πολύ, που πήρα το παιδί και φύγαμε. Αλλαξα τα εισιτήρια και φύγαμε, αλλά είπα φέτος δεν θα το αφήσω έτσι.Κάνει κακό στο παιδί μου. Το να κλείνω ένα παιδί σε ένα σπίτι και να μην πηγαίνει πουθενά δεν είναι σωστό. Καμία μανούλα δεν θέλει να έχει φυλακισμένο το παιδί της» μας λέει η κυρία Λαδά, η οποία έχει κοινοποιήσει την επιστολή προς τον μητροπολίτη Σύρου και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, περιμένοντας και από εκεί απάντηση για όσα συνέβησαν στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στην Τήνο.

«Θέλω να τον καθαιρέσουν… Στον μητροπολίτη θα έλεγα ότι δεν με καλύπτει η συγγνώμη του και θα ήθελα να δω πράξεις.Θα ήθελα να δω ότι αγαπάει και τιμά το ποίμνιό του. Η διαφορετικότητα δεν πρέπει να μας απομακρύνει. Πρέπει να μας ενώνει» τονίζει.

Κλείνοντας η μητέρα μάς λέει πως παρά όσα έζησε στις δύο τελευταίες επισκέψεις της στην Παναγία της Τήνου θα συνεχίσει να πηγαίνει.

«Η κάθε μανούλα και ο κάθε άνθρωπος πάνε για τους δικούς του λόγους. Αυτό που λένε “το ράσο δεν κάνει τον παπά” το πιστεύω απόλυτα» συμπληρώνει με παράπονο.

Πηγή: Espresso

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This