Ιδού η αλήθεια για τη διάλυση της υγείας: Κοροϊδία Παπασάββα για τους θανάτους των παιδιών

Η ανεκδιήγητη απάντηση (στις 2/9) του διοικητή του «Αγία Σοφία» στον Συνήγορο του Πολίτη για τους δύο θανάτους παιδιών - Αποκάλυψη της «δ»: Αρνείται να λογοδοτήσει επί 14 χρόνια με γελοίες προφάσεις όπως η πανδημία του Covid!

Must Read

Την άμεση και αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση οφείλει να προκαλέσει η αποκρουστική απάντηση του διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία», Εμμανουήλ Παπασάββα, προς τον Συνήγορο του Πολίτη, που αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία».

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη, εφημερίδα «δημοκρατία»

Σε μια «κανονική» χώρα η συγκεκριμένη διοίκηση θα είχε ήδη ξηλωθεί για τις παρανομίες και την επίδειξη της επικίνδυνης ανικανότητάς της. Και σε μια «κανονική» κυβέρνηση θα είχε ζητηθεί η παραίτηση του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη για τη συγκάλυψη που παρέχει προκλητικά, όσο κι ανεξήγητα, στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Η «δημοκρατία» έχει στα χέρια της και δημοσιεύει σήμερα την ανεκδιήγητη απάντηση του Εμμανουήλ Παπασάββα προς την ανεξάρτητη Αρχή, με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου 2024.

Υπενθυμίζεται πως ο Συνήγορος του Πολίτη είχε ζητήσει την 1η Αυγούστου 2024, με την απειλή αντικατάστασης της διοίκησης τού «Αγία Σοφία», εξηγήσεις για ποιο λόγο επί πέντε χρόνια το Νοσοκομείο Παίδων αγνοεί την ανεξάρτητη Αρχή και δεν απαντά σε καταγγελίες του 2019 για θανάτους παιδιών λόγω αναμονής.

Ο πανικός της διοίκησης μετά τα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας» από τις 31 Αυγούστου και μετά οδήγησε τον Παπασσάβα, που είναι διοικητής στο νοσοκομείο από το 2010, δίχως καμία κυβέρνηση έκτοτε να τολμήσει να τον κουνήσει από τη θέση του (!), να αποστείλει στον Συνήγορο μια απάντηση που είναι για εισαγγελέα. 

Το πρωτοσέλιδο της 31ης Αυγούστου 2024

Γράφει μεταξύ άλλων στο επίσημο έγγραφο ο Παπασάββας ότι η απάντηση προς τον Συνήγορο για τους θανάτους παιδιών και τις πολύμηνες λίστες αναμονής ήταν έτοιμη από τις 22 Ιανουαρίου 2020, αλλά τώρα διαπίστωσαν πως δεν στάλθηκε ποτέ, επειδή «διέλαθε η αποστολή της απάντησης» λόγω… Covid:

«Ως προς το σχετικό σας έγγραφο (σ.σ.: τον Νοέμβριο 2019), στο Νοσοκομείο στις 22.1.2020 ο Συντονιστής Διευθυντής του ΕΚΑΣΚΑΠ κ. Ευάγγελος Καρανάσιος συνέταξε το υπ’ αριθμ. 1479/22.01.2020 απαντητικό έγγραφο με κοινοποίηση προς την Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Πολίτη. Εκ των υστέρων και με αφορμή το σχετικό δεύτερο έγγραφό σας (σ.σ.: εννοεί το νέο αίτημα του Συνηγόρου για απάντηση την 1η Αυγούστου 2024), διαπιστώσαμε ότι δεν σας απεστάλη. Λόγω της συγκυρίας που βίωσαν τα νοσοκομεία και ολόκληρη η χώρα, εξαιτίας της πανδημίας Covid και της αναγκαιότητας κατάρτισης και υποβολής άμεσων σχεδίων ετοιμότητας των νοσοκομείων, διέλαθε η αποστολή της απάντησης. Δεν υπήρχε ουδεμία πρόθεση αγνόησης εγγράφου της ανεξάρτητης Αρχής, η οποία βρίσκεται πάντα στο πλευρό του πολίτη και σε άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς».    

Ιδού…

Γελοίο επιχείρημα

Όμως, το πρώτο κρούσμα πανδημίας στην Ελλάδα έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Τι ακριβώς πρόβλημα Covid υπήρχε στις 22 Ιανουαρίου 2020 στο νοσοκομείο και εμποδίστηκε η απάντηση στις καταγγελίες του Συνηγόρου; Ακόμα κι αν υπήρχαν προετοιμασίες, πώς ακριβώς παράπεσε το έγγραφο με καταγγελίες για δύο νεκρά παιδιά;

Σε ποιο δικαστήριο και ποια κρατική ή ανεξάρτητη Αρχή μπορεί να σταθεί ένα τέτοιο γελοίο επιχείρημα; Είναι υπεύθυνη απάντηση ενός διοικητή νοσοκομείου ότι «διέλαθε της προσοχής μας» το αίτημα μιας ανεξάρτητης Αρχής; Μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τις μητέρες που πάνε τα παιδιά τους στο νοσοκομείο και να τους πει αυτή την ανεύθυνη δικαιολογία;

Παίρνει στον λαιμό του και τον Γεωργιάδη 

Ο Παπασάββας, όμως, παίρνει στον λαιμό του και τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος στο αρχικό δημοσίευμά μας δεν ενεπλάκη ουσιαστικά, αφού ο Συνήγορος του Πολίτη ζητούσε επίμονα απαντήσεις, με τη νέα του επιστολή προς το νοσοκομείο, για γεγονότα του 2019 και προγενέστερα.

Ο υπουργός Υγείας, πάντα επιπόλαιος και πρόχειρος σε όσα κάνει, έσπευσε να υιοθετήσει από την αρχή την απάντηση του νοσοκομείου στο δημοσίευμά μας. Ανήμερα του ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», στις 31 Αυγούστου, ο Γεωργιάδης έτρεξε να διακινήσει μέσω Χ την ανακοίνωση του νοσοκομείου: «Εξαιρετικά δυσμενής έκβαση για δυο (2) παιδιά δεν προκύπτει λόγω αναμονής για χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Συντονιστή Διευθυντή του Κέντρου το 2019».

Την 1η Σεπτεμβρίου ο Αδωνις Γεωργιάδης το πήγε ακόμα παραπέρα: Πόσταρε ο ίδιος στο Χ δημοσίευμα του 2018 για δύο θανάτους στο Παιδοχειρουργικό Παίδων. Στόχος του ήταν να διώξει την κουβέντα από τον διοικητή του νοσοκομείου και τις ευθύνες του για να τον καλύψει, μετατρέποντας τη συζήτηση πολωτικά σε μάχη Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, λες κι ενδιαφέρεται κανένας με ποια κυβέρνηση πέθαναν τα ανήλικα.

Το δημοσίευμα, όμως, που διάβασε και διακίνησε ο υπουργός αναφερόταν συγκεκριμένα σε συμβάν του 2018, αναφέροντας συγκεκριμένα και με ονόματα τα δύο παιδιά, 3 και 11 ετών, που πέθαναν στην αναμονή περιμένοντας να εγχειριστούν στο Παίδων.

Ο Γεωργιάδης γνωρίζει τι απάντησε ο Παπασάββας στον Συνήγορο του Πολίτη στις 2 Σεπτεμβρίου; 

«Σε σχετική αναφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες “Η Αγία Σοφία” κοινοποιούμενη στο νοσοκομείο, στην οποία μεταξύ άλλων κάνει αναφορά για θανάτους 2 παιδιών, η διοίκηση του νοσοκομείου απέστειλε στις 19.9.2010 έγγραφο προς τον Συντονιστή Διευθυντή του ΕΚΑΣΚΑΠ (Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά) για διερεύνηση των όσων αναφέρονται και ειδικότερα ως προς τα 2 περιστατικά».

Και συνεχίζει ο Παπασάββας: «Ο Συντονιστής Διευθυντής με το υπ’ αριθμ. ΕΜΠ 211/3.10.2019 έγγραφό του απαντά: “Οσον αφορά τα δυο παιδιά που αναφέρονται ότι απεβίωσαν περιμένοντας τη χειρουργική διόρθωση, δεν αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα και δεν μπορώ να απαντήσω συγκεκριμένα (…) Οσον αφορά το Τμήμα μας, γνωρίζω κάποια παιδιά που απεβίωσαν περιμένοντας για χειρουργική διόρθωση, με την προϋπόθεση η χειρουργική διόρθωση θα ήταν επωφελής για την περαιτέρω επιβίωση του παιδιού”».

Ο Παπασάββας στην ανακοίνωση του νοσοκομείου προς τα ΜΜΕ που διακίνησε και υιοθέτησε ο Γεωργιάδης λέει, ψευδώς, ότι «εξαιρετικά δυσμενής έκβαση για δυο (2) παιδιά δεν προκύπτει λόγω αναμονής για χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Συντονιστή Διευθυντή του Κέντρου το 2019».

Ο διοικητής, όμως, προς τον Συνήγορο στέλνει το πόρισμα του συντονιστή του, που λέει εντελώς διαφορετικά πράγματα. Όχι ότι δεν προκύπτουν ευθύνες για τα δυο παιδιά που πέθαναν στην αναμονή, αλλά ότι δεν ξέρει καν για ποια παιδιά μιλάμε, επειδή στις καταγγελίες «δεν αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα και δεν μπορώ να απαντήσω συγκεκριμένα».

Ομως, η γκάφα του Γεωργιάδη είναι πως ο ίδιος λέει ότι ξέρει για ποια παιδιά μιλάμε, αφού κοινοποίησε για μικροκομματικούς λόγους δημοσίευμα του 2018 που αναφέρει τους δύο θανάτους ανηλίκων με ονόματα.

Τελικά, ξέρουν ή δεν ξέρουν ο Παπασάββας και ο συντονιστής του για ποια παιδιά έγιναν οι καταγγελίες του 2019; Και τι έχουν πράξει για να διαπιστώσουν τι συνέβη;

Ο υπουργός ξέρει ή δεν ξέρει; Κι αν ο συντονιστής δεν κατάλαβε από τη διερεύνησή του, όπως ισχυρίζεται, για ποια δυο παιδιά μιλάμε, ένα εύλογο ερώτημα είναι μήπως υπάρχουν περισσότερα από δυο ανήλικα που πέθαναν στην αναμονή τελικά.

Μανώλης Παπασάββας

Τι προβλέπει ο νόμος για παρακώλυση έρευνας Ανεξάρτητης Αρχής

Ο Παπασάββας δεν έστειλε, όπως είχε υποχρέωση από τον νόμο, το πόρισμα του συντονιστή στο αίτημα του Συνηγόρου τον Νοέμβριο 2019. Δεν το είχε στείλει μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Κατείχε το πόρισμα, αλλά το κράτησε στο γραφείο του ή στον υπολογιστή του. 

Αυτά που λέει, ότι «το ξεχάσαμε», δεν μπορούν να σταθούν πουθενά και καταδεικνύουν ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος να διοικεί νοσοκομείο. Αναφέρει προς τον Συνήγορο του Πολίτη και πολλές ακόμα εξοργιστικές ανακρίβειες σχετικά με την δήθεν πληρότητα των θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ποιος στέλνει τα παιδιά του σε ένα δημόσιο νοσοκομείο που ο διοικητής του (από το 2010 μέχρι σήμερα) ξεχνά να επισυνάψει πορίσματα για θανάτους ανηλίκων προς μια ανεξάρτητη Αρχή και το… θυμάται μόνο όταν αποκαλύπτονται οι παράνομες και σκανδαλώδεις παραλείψεις του από μια εφημερίδα;

Ποιος υπαρκτός διοικητής νοσοκομείου θα δεχόταν ένα πόρισμα συντονιστή του ότι «όσον αφορά τα δυο παιδιά που αναφέρονται ότι απεβίωσαν περιμένοντας τη χειρουργική διόρθωση δεν αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα και δεν μπορώ να απαντήσω συγκεκριμένα», δίχως να συνεχίσει την εσωτερική έρευνα μέχρι να μάθει ή έστω να ζητήσει από την ανεξάρτητη Αρχή περαιτέρω διερεύνηση για τα ονοματεπώνυμα των νεκρών παιδιών, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως πέθαναν στην αναμονή.

Ο δε Γεωργιάδης δεν μπορεί να μείνει άλλο στη θέση του, διότι μπερδεύει τον ρόλο του κομματικού στελέχους με αυτόν του πολιτικού προϊσταμένου και επιχειρεί να καλύψει μια διοίκηση που εν τέλει εκθέτει και τον ίδιο.

Πάνω στην τσαπατσουλιά του και στον αυτοσκοπό της επικοινωνιακής του αυτοπροβολής, αποκάλυψε μέσω Χ ότι ο ίδιος ξέρει για ποια δυο παιδιά κάνει αναφορά ο Συνήγορος, ενώ το νοσοκομείο τον «αδειάζει» και λέει «δεν ξέρουμε».

Μεγάλες ελλείψεις

Η «δημοκρατία» φέρνει στο φως επίσημα έγγραφα για το σκάνδαλο, που έχει στο επίκεντρο δυο παιδιά, τεράστιες αναμονές και μεγάλες ελλείψεις στο μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο Παίδων της χώρας. Δεν γνωρίζει ούτε για ποια παιδιά μιλάμε ούτε και για πόσα.

Τα έγγραφα

Είναι χρέος του εισαγγελέα να διατάξει αυτεπάγγελτα έρευνα. Να διαπιστωθεί για ποιους και πόσους θανάτους μιλάμε στο Νοσοκομείο Παίδων και αν ευσταθούν όσα γράφει ο Συνήγορος του Πολίτη, ότι οφείλονται σε μεγάλες αναμονές.

Όμως, ο εισαγγελέας οφείλει να δει, σε συνεργασία με την ανεξάρτητη Αρχή, κι αν έχει παραβιαστεί ο νόμος από τη διοίκηση Παπασάββα, όπως και από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, που επίσης δεν απαντούσε στα αιτήματα του Συνηγόρου, για παρακώλυση έρευνας ανεξάρτητης Αρχής.

Ο νόμος αναφέρει ότι «Λειτουργός ή υπάλληλος ο οποίος αρνείται να συνεργασθεί με τον Συνήγορο του Πολίτη με σκοπό να παρακωλύσει ή να αποτρέψει τη διεξαγωγή έρευνας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών. Η ποινική δίωξη ασκείται μόνο εφόσον υποβληθεί σχετική έκθεση από την ανεξάρτητη Αρχή προς τον αρμόδιο εισαγγελέα».

Ακόμα ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση «άρνησης λειτουργού ή υπαλλήλου ή μέλους διοίκησης να συνεργασθεί με τον Συνήγορο του Πολίτη κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα παράβασης καθήκοντος, για δε τα μέλη διοίκησης λόγο αντικατάστασής τους».

Ο Γεωργιάδης είχε την ευκαιρία να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο στη διοίκηση του «Παίδων Αγία Σοφία» όπως και στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής. Δεν το έπραξε, προκειμένου να υπερασπιστεί τον διοικητή Παπασσάβα.

Τώρα ο πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει την παραίτηση Γεωργιάδη, ο οποίος ενεπλάκη με τέτοιον εκκωφαντικό τρόπο συγκάλυψης και ανακοινώνοντας, μέσω δημοσιεύματος που πόσταρε στα social media, ότι αυτός ξέρει πότε πέθαναν τα δυο παιδιά, για τα οποία ο διοικητής λέει ότι δεν ξέρει.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This