Σκοτώθηκαν έξι μέλη του ΟΗΕ στη Γάζα από ισραηλινό βομβαρδισμό – Νεκροί σε καταυλισμό στη Δυτική Όχθη

Αντίδραση του Γκουτέρες για τον θάνατο 6 εργαζομένων της UNRWA

Must Read

Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη (11/09) σε ισραηλινά πλήγματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που έχει μετατραπεί από τον περασμένο μήνα σε θέατρο ισραηλινών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος και το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε μόνο τους πέντε θανάτους.




 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως διεξήγαγαν «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην περιοχή της Τούμπας και κατόπιν εξαπέλυσαν πλήγμα στην Τούλκαρεμ, δυο πόλεις στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

 

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίς χθες το πρωί σε «ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον ομάδας πολιτών στην Τούμπας». Ο εκπρόσωπός της Άχμεντ Τζιμπρίλ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως drone έπληξε χώρο κοντά σε τζαμί. Παράλληλα, αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ισραηλινά στρατεύματα έκαναν εφόδους στις πόλεις Τούμπας και Ταμούν νωρίς χθες.

 

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως αεροσκάφος τους «έπληξε και εξάλειψε πυρήνα (…) αποτελούμενο από πέντε τρομοκράτες οπλισμένους με εκρηκτικά που ήγειραν απειλή» για τα μέλη τους.




 

Πρόσθεσε πως στην έφοδο συνελήφθησαν ύποπτοι, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους, και πως εξουδετερώθηκαν εκρηκτικά τοποθετημένα σε αυτοκίνητο.

Αργότερα χθες, το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής έκανε λόγο για τρεις νεκρούς κοντά στην πόλη Τούλκαρεμ, έπειτα από «ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα εναντίον οχήματος».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως διεξήγαγαν αεροπορικό πλήγμα κατά τη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην Τούλκαρεμ, αλλά χωρίς να διευκρινίσουν ποιος ήταν ο στόχος, ούτε να αναφερθούν σε θύματα.

Στα τέλη Αυγούστου, ο ισραηλινός στρατός άρχισε επιχείρηση στην Τούμπας, στις γειτονικές πόλεις Τζενίν και Τούλκαρεμ και τους παρακείμενους καταυλισμούς προσφύγων· η περιοχή θεωρείτο οχυρό ένοπλων οργανώσεων που πολεμούν εναντίον της ισραηλινής κατοχής.

 

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, η βία ανάμεσα από τη μια στους Παλαιστίνιους και από την άλλη τις ισραηλινές δυνάμεις και εποίκους κλιμακώθηκε περαιτέρω στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 665 Παλαιστίνιοι από πυρά στρατιωτικών ή εποίκων, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, και τουλάχιστον 24 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιώτες, σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Έξι μέλη του προσωπικού της UNRWA σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Την ίδια ώρα, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανακοίνωσε πως έξι εργαζόμενοί του σκοτώθηκαν σε δυο αεροπορικά πλήγματα εναντίον σχολείου που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν ο διευθυντής του καταφυγίου της UNRWA και άλλα μέλη του προσωπικού που παρείχαν βοήθεια στους εκτοπισμένους», τόνισε η υπηρεσία μέσω X.

Νωρίτερα χθες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν πως διεξήγαγαν αεροπορικό πλήγμα εναντίον κέντρου διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς στη Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου.

«Αυτό το σχολείο έχει βομβαρδιστεί πέντε φορές αφότου άρχισε ο πόλεμος. Είναι καταφύγιο για περίπου 12.000 εκτοπισμένους ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά», αντέτεινε η UNRWA.

Η γραμματεία ενημέρωσης και μέσων επικοινωνίας της κυβέρνησης της Χαμάς ανέφερε πως ο βομβαρδισμός του Ισραήλ σκότωσε 18 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των μελών του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Αντίδραση του Γκουτέρες για τον θάνατο 6 εργαζομένων της UNRWA

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες Τετάρτη τον θάνατο έξι εργαζομένων υπηρεσίας του σε ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα μέσα στην ημέρα, κάνοντας λόγο για «δραματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». «Σχολείο που είχε μεταμορφωθεί σε καταφύγιο για 12.000 (εκτοπισμένους) ανθρώπους έγινε στόχος ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων ξανά (…) Έξι από τους συναδέλφους μας στην UNRWA είναι ανάμεσα στους νεκρούς», υπογράμμισε ο κ. Γκουτέρες μέσω X.

Χαρακτηρίζοντας «εντελώς απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα», ο επικεφαλής του ΟΗΕ αξίωσε «αυτές οι δραματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (…) να σταματήσουν αμέσως».

 

Η Χαμάς συναντήθηκε με διαπραγματευτές στην Ντόχα για εκεχειρία στη Γάζα και πιθανή ανταλλαγή ομήρων

Αντιπροσωπεία της Χαμάς συνάντησε την Τετάρτη Καταριανούς και Αιγύπτιους μεσολαβητές στη Ντόχα για να συζητήσουν για την εκεχειρία στη Γάζα και μια πιθανή ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων, ανακοίνωσε η οργάνωση.

Η Χαμάς δήλωσε ότι ο κύριος διαπραγματευτής της, ο Χαλίλ αλ-Χάγια, συνάντησε τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπάς Κάμελ.

Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι συζήτησαν για τις «εξελίξεις σε σχέση με το παλαιστινιακό ζήτημα και την επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας», χωρίς να διευκρινίσει εάν οι συνομιλίες σημείωσαν πρόοδο. Στη δήλωσή της, η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι είναι «έτοιμη να εφαρμόσει αμέσως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν» την 31η Μαΐου.

Οι πρόσφατοι κύκλοι διαμεσολάβησης που διοργανώθηκαν στη Ντόχα και το Κάιρο βασίστηκαν σε ένα πλαίσιο που καθορίστηκε τον Μάιο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και σε μια «πρόταση μετάβασης» που παρουσιάστηκε στις ενδιαφερόμενες πλευρές τον Αύγουστο.

Η Χαμάς επανέλαβε επίσης το αίτημά της για αποχώρηση του Ισραήλ από “όλα τα εδάφη στη Γάζα”. Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι δεν έθεσε άλλα αιτήματα στους διαπραγματευτές και ότι “απορρίπτει κάθε νέο όρο σε αυτή τη συμφωνία από οποιαδήποτε πλευρά”.

Μήνες παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχουν επιτρέψει να τεθεί τέλος στις μάχες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, εκτός από μια εκεχειρία μιας εβδομάδας που άρχισε στα τέλη Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This