Οικογένεια μετακόμισε στην Ευρυτανία μετά την έκκληση των κατοίκων – Τους παρέχουν στέγη και δουλειά

Must Read

Με νύχια και με δόντια προσπαθούν οι κάτοικοι της επαρχίας να κρατήσουν «ζωντανά» τα χωριά τους, που ερημώνουν, αφού οι νέοι εγκαταλείπουν για μεγαλύτερες πόλεις, με περισσότερες ευκαιρίες.

Στη Φουρνά της Ευρυτανίας αναζητούν μία (ή και περισσότερες, ίσως) οικογένειες με παιδιά, που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να εγγράψουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Το χωριό διαθέτει νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και απέχει 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Η δράση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Μητρόπολης σε συνεργασία με τον ιερέα της Φουρνάς, πατήρ Κωνσταντίνο Ντούσικο. Ακόμη, η εκπαιδευτικός Διαμαντή Παναγιώτα είναι μια Ευρυτάνισα 4ης γενιάς που έχει επιστρέψει στο χωριό και επιθυμεί να το δει να ζωντανεύει και πάλι, αλλά και τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά, συνδράμει ενεργά στην προσπάθεια αυτή της εκκλησίας.

Ο πατήρ Κωνσταντίνος προέβη μάλιστα σε ανάρτηση στο Facebook, όπου αναζητά οικογένειες. «Παρέχεται δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό. Στο τηλέφωνο του ιερέα του χωριού (6977365044, π. Κωνσταντίνος) που κινεί την όλη προσπάθεια, μπορείτε να ζητήσετε περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις. Η κίνηση αυτή γίνεται για να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση.

«Ήθελα να ζήσουν τα παιδιά μου στην φύση, στην ηρεμία»

Πράγματι, μία οικογένεια αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να μετακομίσει εκεί. Ο κ. Κωστόπουλος, πατέρας 6 παιδιών, μίλησε για την απόφασή του να εγκαταλείψει την ζωή του στην Γερμανία, και μαζί με την σύζυγο και τα 6 παιδιά τους, εγκαταστάθηκαν στο χωριό της Ευρυτανίας.

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να ζήσουν τα παιδιά στην φύση, στην ηρεμία. Και στην Γερμανία και στην Αθήνα είναι μέσα στο άγχος, δεν είναι τόσο άνετα να βγουν έξω. Θεώρησα ότι θα είναι καλύτερα στο χωριό. Στην Γερμανία δούλευα σε εργοστάσιο με μέταλλα που φτιάχνεις εξαρτήματα για το αυτοκίνητο. Είμαι από την Νάξο και η σύζυγος μου είναι από την Αθήνα. Υπάρχουν θέσεις στον Δήμο για να εργαστώ, ή στην κοπή ξυλείας στο χωριό ή άλλες αγροτικές και όχι μόνο δουλειές», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πατήρ Κωνσταντίνος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Εκκλησίας. «Η ιδέα ήταν του μητροπολίτη Καρπενησίου, που μας το είπε και εμείς συνεχίζουμε σε αυτόν τον δρόμο. Με την δασκάλα μιλούσαμε μια μέρα για τα σχολεία, και αν θα μείνουν ανοιχτά και αν θα έχουν μαθητές. Και ξεκινήσαμε αυτή την ανάρτηση στο Facebook να δούμε αν θα υπάρξει ενδιαφέρον. Είδαμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και σοβαρό πρόβλημα, γιατί δεν έρχονται έτσι απλά οι άνθρωποι να αλλάξουν τρόπο ζωής», τόνισε και αποκάλυψε:

«Ήταν θέλημα του Θεού. Έπεσε κοντά με την γιορτή της Παναγίας και όλα έγιναν τότε. Δεν είναι όλα τυχαία. Ήταν γραφτό να έρθει η οικογένεια εδώ. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες που περιμένουν να έρθουν και έχουν πραγματικό πρόβλημα. Ξεκινάμε με το ενοίκιο μέχρι να σταθούν τα παιδιά στα πόδια τους, το ενοίκιο ή το σπίτι, τους παρέχουμε. Προσπαθούμε να καλύψουμε για αρχή αυτά τα έξοδα. Βοηθούν πολλοί, δε μας αφήνουν έτσι. Δεν υπάρχουν δουλειές για πάρα πολλά ζευγάρια, υπάρχει και ο τουρισμός αλλά έχουμε και δάσος που μπορεί να δούλεψε κάποιος ως δασεργάτης. Ή στον συνεταιρισμό που υπάρχει, μπορούν να δουλέψουν στην γη».

«Μακάρι να μπορούσαμε να τις φιλοξενήσουμε όλες»

Αλλά και η δασκάλα Παναγιώτα Διαμάντη, ανέφερε πως περισσότερες από 100 οικογένειες έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους.

«Δουλέψαμε γι’ αυτό. Εμείς έχουμε 3 επιπλέον μαθητές, γιατί το ένα παιδί της οικογένειας θα πάει γυμνάσιο και τα άλλα δύο είναι μικρά. Είναι συγκινητικό ενδιαφέρον με τις οικογένειες που θέλουν να έρθουν στο χωριό. Μιλάμε για μια λίστα με περισσότερες από 100 οικογένειες. Μακάρι να μπορούσαμε να τις φιλοξενήσουμε όλες. Είχαμε ζητήσει στην αρχή μία οικογένεια. Αλλά στην πορεία υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από ανθρώπους που θέλουν να στηρίξουν, από εθελοντές και χορηγούς που θέλουν να βοηθήσουν, όχι μόνο από οικογένειες που θέλουν να μείνουν εδώ», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Οι χορηγοί παρέχουν τις υπηρεσίες για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερες οικογένειες. Έχουμε στην στήριξη του δήμου Καρπενησίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και από ιδιωτικές επιχειρήσεις, που μας προσέφεραν και δωρεάν μαθήματα αγγλικών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This