«Κραυγή» αγωνίας από τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής – Αγωνία για την τιμή της ελιάς

«Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα»

Must Read

«Κραυγή» αγωνίας εκφράζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, που αγωνιούν σχετικά με την τιμή που θα δώσει η μεταποίηση για τη φετινή παραγωγή.

Την αγωνία τους επιτείνει το γεγονός ότι, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη συγκομιδή που βρίσκεται σε εξέλιξη, η φετινή σοδειά χαρακτηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό από μικροκαρπία, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο της απόδοσής της. Ως εκ τούτου, μετά την καταστροφική περσινή χρονιά που σημαδεύτηκε από την ακαρπία της ελιάς, οι παραγωγοί ελπίζουν σε μία ικανοποιητική τιμή που θα τους δώσει τη δυνατότητα να σώσουν την παρτίδα, ισοφαρίζοντας το αυξημένο κόστος παραγωγής του ελαιολάδου.

Όπως εξηγούν, φέτος η χρονιά από άποψη ποσότητας κρίνεται από μέτρια έως καλή. Ωστόσο, κυριαρχούν τα ψιλά μεγέθη. «Μέχρι τώρα, το ποσοστό της πρώτης κατηγορίας (σ.σ. 110 τεμάχια ανά κιλό) δεν ξεπερνά το 20% της συνολικής ποσότητας. Ο μέσος όρος που βγαίνει είναι στα 160 τεμάχια στο κιλό, κατηγορία που είναι το 55% με 60% της παραγωγής. Και υπάρχουν και πολλά ψιλά, 200-220 τεμάχια το κιλό, που οι έμποροι δεν θέλουν καν να τα πάρουν», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

Η ιδιαιτερότητα της φετινής παραγωγής, όπως και η περσινή ακαρπία, σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την καλοκαιρινή περίοδο. «Η βασική αιτία είναι ο παρατεταμένος καύσωνας, το ότι δεν έβρεξε και το γεγονός ότι πάρα πολλές γεωτρήσεις είχαν πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ποτιστούν τα χωράφια. Ακόμα όμως και σε περιοχές που είχαν νερό και κρατήθηκαν οι γεωτρήσεις, υπάρχει το πρόβλημα, γιατί υπήρχε πολλή ζέστη και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο κ. Κουφίδης.

«Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα»

Την ίδια ώρα, την ανιούσα έχει λάβει και το κόστος της παραγωγής και της συγκομιδής, το οποίο έφτασε και για κάποιους αγρότες ξεπέρασε τα 4 ευρώ ανά κλούβα. Αιτίες είναι η αύξηση στις τιμές των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων, η λειψυδρία που οδήγησε σε εκτεταμένες αρδεύσεις και τα υψηλότερα μεροκάματα που ζήτησαν οι εργάτες γης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι παραγωγοί ζητούν η φετινή τιμή να είναι ανάλογη ή έστω οριακά χαμηλότερη, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει το δύσκολο 2023 που τους άφησε χωρίς σοδειά και χωρίς ουσιαστικό εισόδημα, οπότε δεύτερη κακή οικονομικά χρονιά θα κάνει τις καλλιέργειές τους μη βιώσιμες και το μέλλον τους αβέβαιο.

«Η λογική λέει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας κατάλογος τουλάχιστον στο 1,8 με 2 ευρώ το κιλό για την πρώτη κατηγορία και μετά στις πιο κάτω σκάλες να καταλήγει περίπου στο ένα ευρώ για τα 160 κομμάτια ανά κιλό. Ειδικά, αν ο κατάλογος που θα βγει, δεν δίνει τιμή για τις μικρές κατηγορίες, 150-160 τεμάχια το κιλό, ώστε να υπάρξει μία ισορροπία με τις αυξήσεις και να ”βγουν” οι παραγωγοί, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, μιλώντας στο voria.gr.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This