Χωρίς εργατικά χέρια η Ουκρανία – Στρέφεται προς την παιδική εργασία

Τι άλλο θα σκεφτεί ο Ζελένσκι;

Must Read

Την ώρα που η Ουκρανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μαζική επιστράτευση του ανδρικού πληθυσμού και εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν παρατήσει την χώρα για να σωθούν, οι επιχειρήσεις της χώρας στρέφονται στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες για να καλύψουν τα κενά στη παραγωγή.

Με εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, στο εξωτερικό και εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες να έχουν αναγκαστεί να υπηρετήσουν στο στρατό, η κρίση της απασχόλησης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη και τη μεταπολεμική ανάκαμψη, λένε οι αναλυτές. Η Ουκρανία έχει χάσει πάνω από το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Σχεδόν το 60% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η εξεύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων αποτελεί την κύρια πρόκληση, όπως προκύπτει από έρευνα του υπουργείου Οικονομίας σε πάνω από 3.000 επιχειρήσεις.

«Η κατάσταση είναι πράγματι κρίσιμη», δήλωσε η Tetiana Petruk, επικεφαλής υπεύθυνη βιωσιμότητας της εταιρείας χάλυβα Metinvest, ενός από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Ουκρανίας με εργατικό δυναμικό περίπου 45.000 ατόμων. Έχει περίπου 4.000 κενές θέσεις εργασίας. «Το έλλειμμα προσωπικού που αισθανόμαστε ότι έχει αντίκτυπο στην παραγωγή μας», δήλωσε ο Petruk στο Reuters σε διαδικτυακή συνέντευξη. «Δεν είμαστε οι μόνοι που αισθανόμαστε τις ελλείψεις προσωπικού, όλες οι εταιρείες στις περιφέρειες το αισθάνονται αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων μας».

Ο κατασκευαστικός τομέας, οι μεταφορές, τα ορυχεία και άλλοι τομείς έχουν υποστεί ζημιές λόγω της στρατιωτικής κινητοποίησης, για την οποία είναι επιλέξιμοι οι άνδρες ηλικίας 25 έως 60 ετών. Για να κρατήσει την οικονομία σε λειτουργία, η κυβέρνηση παρέχει πλήρη ή μερική αναβολή για τις κρίσιμες επιχειρήσεις. Στους τομείς της ενέργειας και της παραγωγής όπλων, το 100% του προσωπικού δικαιούται αναβολή στράτευσης. Σε ορισμένους άλλους τομείς, οι επιχειρήσεις μπορούν να διατηρήσουν το 50% του ανδρικού προσωπικού. Αλλά η διαδικασία για την εξασφάλιση της αναβολής είναι μακρά και περίπλοκη.

Οι επιχειρήσεις και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας θα συνεχιστούν. Οι εργοδότες στρέφουν την προσοχή τους στους νέους προσφέροντας κατάρτιση, εργασιακή εμπειρία και στοχευμένα πακέτα παροχών. Η Silpo προσλαμβάνει πιο ενεργά εφήβους για βασικές θέσεις εργασίας στα σούπερ μάρκετ και έχει ξεκινήσει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για μαθητές. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone επανασχεδίασε το νεανικό της πρόγραμμα, δημιουργώντας την ευκαιρία σε περίπου 50 εφήβους σε 12 πόλεις να αποκτήσουν την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία.

Φαίνεται πως το όνειρο του Ζελένσκι για την Ουκρανία είναι οι άντρες να φεύγουν από τις δουλείες τους για να πάνε στον τάφο τους, οι γυναίκες να αφήνουν τις οικογένειες και τις κανονικές τους δουλειές για να πάνε στα ορυχεία και εργοστάσια και τα παιδιά να παρατάνε το σχολείο για να καλύψουν τα κενά στην οικονομία που έχουν δημιουργήσει οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This