Λιγοστεύουν οι εφεδρίες του Ισραήλ – Αναζητεί στρατιώτες την ώρα που αυξάνονται οι διαμαρτυρίες στις μονάδες

Must Read

Ο Yoav Adomi έχει περάσει σχεδόν έξι μήνες σε εφεδρική στρατιωτική θητεία από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγο, τα παιδιά και τη δουλειά του στην ασφαλιστική τεχνολογία στο Τελ Αβίβ.

Περίπου 350.000 Ισραηλινοί βρίσκονται σε παρόμοια θέση, βάζοντας σε αναμονή τις οικογενειακές υποχρεώσεις, την εργασία και τις σπουδές τους για να βοηθήσουν στην εκστρατεία στη Γάζα ή να αποκρούσουν τις αεροπορικές επιθέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στα βόρεια. Το βαρύ φορτίο τους αποκαλύπτει την δυσκολία του Ισραήλ να ενισχύσει τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, αποτρέποντας παράλληλα την έλλειψη εργατών να βλάψει την οικονομία, ενώ παράλληλα δημιουργείται δυσαρέσκεια για την αντίσταση της υπερορθόδοξης κοινότητας να ακολουθήσει το κάλεσμα για εθνική θητεία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι πραγματικά βιώσιμο και ότι χρειάζεται αλλαγή», δήλωσε ο Adomi, 44 ετών, ο οποίος προσβλέπει σε άλλη μια δίμηνη θητεία στην εφεδρεία αυτό το φθινόπωρο. «Υπάρχουν πολύ λίγοι ώμοι που κουβαλούν το φορείο». Η έλλειψη ισραηλινών στρατευμάτων έχει στρέψει την προσοχή στα μέλη της υπερορθόδοξης κοινότητας, που αποτελούν περίπου το 13% του πληθυσμού και σε μεγάλο βαθμό δεν πολεμούν. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε τον Ιούνιο ότι η μακροχρόνια εξαίρεση πρέπει να καταργηθεί, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν στην επίλυση της κατάστασης, ένα διχαστικό ζήτημα που οδήγησε σε διαμαρτυρίες.

Η επιβάρυνση γίνεται αισθητή τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους ίδιους τους εφέδρους, καθώς οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να προχωρήσουν με μειωμένο εργατικό δυναμικό. Αυτό συνέβαλε πέρυσι στη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στο 2% – σχεδόν στο μισό του ρυθμού που ανέμενε το υπουργείο Οικονομικών πριν από το ξέσπασμα του πολέμου – με περαιτέρω επιβράδυνση στο 1,1% που αναμένεται για το 2024.

Όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ το 1948, οι υπερορθόδοξοι άνδρες που σπούδαζαν σε θρησκευτικά σεμινάρια, μερικές εκατοντάδες στον αριθμό, απαλλάχθηκαν. Έκτοτε, η ομάδα αυτή αυξήθηκε και εκτιμάται ότι υπάρχουν 60.000 υπερορθόδοξοι άνδρες σε ηλικία στράτευσης που δεν έχουν υπηρετήσει στο στρατό. Η κοσμική κοινωνία, καθώς και πολλοί σύγχρονοι Ορθόδοξοι Ισραηλινοί, απαιτούν τώρα δυνατά να μοιραστούν το βάρος οι Χαρεντίμ – όπως είναι γνωστοί. Η δυσαρέσκεια έχει τροφοδοτηθεί από τους εκατοντάδες θανάτους και τους χιλιάδες τραυματισμούς στρατιωτών που υπηρετούν στη Γάζα. «Πρέπει να επιστρατεύσετε τουλάχιστον μερικούς από αυτούς», δήλωσε ο Yagil Henkin, στρατιωτικός ιστορικός και συνεργάτης στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ. «Υπάρχουν πάρα πολύ λίγοι στρατιώτες που μοιράζονται το βάρος».

Το Ισραήλ συνεχίζει ακάθεκτο τον πόλεμο στην Γάζα και μέχρι τώρα φαίνεται πως οι χιλιάδες απώλειες αθώων αμάχων και οι τεράστιες ανθρωπιστικές καταστροφές δεν το ενδιέφεραν. Ωστόσο τώρα αρχίζουν οι ίδιοι οι Ισραηλινοί να αισθάνονται το βάρος του πολέμου με τους εφέδρους και την οικονομία να ξεμένουν από δυνάμεις.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This