Η εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας – «Κόφτης» στο επίδομα παιδιού – Αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Must Read

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (11/09) η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της οικογένειας, όπως εξαγγέλθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ. Στην παρουσίαση των μέτρων συμμετείχαν οι: Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Θάνος Πετραλιάς, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενώ συντόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

 

Παρουσιάστηκαν μέτρα για:

  • τη στήριξη της οικογένειας,
  • το δημογραφικό ζήτημα,
  • την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και
  • την στήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της καλύτερης σύζευξης της
  • επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Η κα. Ζαχαράκη ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά δουλεύονται επτά μήνες και προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης:

  • Νέες παροχές σε τρίτεκνες οικογένειες: Αναγνώριση τρίτεκνικής ιδιότητας και διατήρηση της εφ’όρου ζωής για τριτέκνους. Θεσπίζεται πιστοποίηση της τριτεκνικής ιδιότητας ηλεκτρονικά και αυτόματα μέσω gov.gr. Προσλήψεις στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ: Αύξηση ποσοστού από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόμενων θέσεων
  • Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠΑμεΑ: Voucher σε όλα τα τα βρέφη και τα νήπια με πλήρη φάκελο για βρεφονηπιακό σταθμό. Με την επιπλέον χρηματοδότηση για το 2024 ο τελικός προϋπολογισμός από τα 361.200.000 έφτασε στα 379.296.069 εκ. ευρώ ενώ την περίοδο 2023-2024 ήταν 341.200.000. Καλύφθηκαν επιπλέον 4.856 βρέφη και νήπια, 1.336 ΑμεΑ άνω των 22 ετών για την ένταξη σε ΚΔΑΠΑμεΑ επιπλέον 106 παιδιών σε ΚΔΑΠ.
  • Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών σε νέους γονείς: Αφορά παροχές σε νέο γονέα για έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Απαραίτητη προϋπόθεση να μην υπάρχει μέιωσηξ αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και επόμενους 6 μήνες, σε σχέση με τις αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν την παροχή. Θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζόμενους τους.
  • 20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς
  • Χρηματοδότηση Βρεφικών Σταθμών: Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ίδρυση ή επέκταση δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών με στόχο την αύξηση των θέσεων, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα αυτό θα τρέξει τέλος Οκτωβρίου.
  • Πανελλαδική εφαρμογή προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». Διπλασιασμός των voucher, με πιλοτική εφαρμογή σε 62 δήμους και επιπλέον χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ. Έχουν υπογραφεί 803 συµφωνητικά ενώ υπάρχουν 1.308 διαθέσιµοι επιµελητές. Αρχές του 2025 θα δηµοσιευτεί η νέα πράξη για εφαρµογή σε όλους τους δήµους της χώρας. Χρηµατοδότηση € 100 εκ. από το ΕΣΠΑ.
  • Επιπλέον παροχές: Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών. Δαπάνη 17 εκ. ευρώ. Δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας (ΑΜΗ) σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών. Δαπάνη 4 εκ. ευρώ για τον α’χρόνο και 800.000 ευρώ για κάθε επόμενο έτος. Απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ και ψηφιοποίηση της διαδικασίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
  • Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό – Ψηφιακή πλατφόρμα για την οικογένεια και το παιδί. Ψηφιακή Πλατφόρμα για Οικογένεια: Δημιουργία διαδικτυακού τόπου “all-about-myChild” για την παροχή πληροφόρησης σχετικά με τις δημόσιες παροχές.
  • Παρατηρητήριο Δημόσιας Πολιτικής: Καθιέρωση παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση των δημογραφικών πολιτικών και χρηματοδότηση € 3 εκ. από το ΕΣΠΑ.
  • Αναμόρφωση προνοιακών επιδομάτων.

Μέτρα τόνωσης της απασχόλησης και συντάξεις

Στη συνέχεια η Νίκη Κεραμέως μίλησε για τις αυξήσεις στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τις αυξήσεις σε συντάξεις, κατώτατο μισθό και συνολικά για μέτρα τόνωσης της απασχόλησης:

  • Αυξάνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από 216 ευρώ σε 250 ευρώ και η προσαύξηση σε κάθε παιδί από 54 ευρώ σε 75 ευρώ.
  • Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ ανάλογα την εισοδηματική κλίμακα
  • Αυξήσεις σε συντάξεις: Αυξήσεις από 1/1/2025 κατ’εκτίμηση από 2,2% έως 2,5% σε περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
  • Ξεκινώντας από τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2025 (καταβάλλονται Δεκέμβριο 2024).
  • Έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά. Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από το άθροισμα των κύριων συντάξεων. Έως 700 ευρώ, ενίσχυση 200 ευρώ. Πάνω από 700 ευρώ έως 1100 ευρώ, ενίσχυση 150 ευρώ και πάνω από 1100 ευρώ έως 1600 ευρώ, ενίσχυση 100 ευρώ.

Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας που βασίζονται σε τρεις αρχές:

  • Δικαιοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη την ασφαλιστική ιστορία του ανέργου, ένα μέρος του επιδόματος θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές.
  • Προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες του ανέργου, με το επίδομα να είναι μεγαλύτερο τους πρώτους μήνες, ώστε να τον στηρίξει στην αρχή της δύσκολης αυτής περιόδου.
  • Παρακίνηση για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας, μέσω της εμπροσθοβαρούς καταβολής του επιδόματος.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: Διπλάσια από την προγραμματισμένη μείωση για το 2025.
  • Από 1/1/2025 μειώνονται κατά ακόμα 1 ποσοστιαία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές: 0,5% μείωση στις εισφορές εργαζομένων. 0,5% μείωση στις εισφορές των εργοδοτών.
  • Στοχεύουμε σε επιπλέον μείωση για το 2027. Έχει προγραμματιστεί περαιτέρω μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας. Από το 2019 έως το 2027, οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Κατώτατος μισθός

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού: Αυξήσεις από το 2019:  Από 1/4/2024 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ , αύξηση κατά 27,7% από 650 ευρώ το 2019. Παράλληλα ανεβαίνει και ο μέσος μισθός από 1.036 ευρώ το 2019 σε 1.252 ευρώ σήμερα, αύξηση 20,8%.
    Στοχεύουμε στον κατώτατο μισθό των 950 ευρώ και στον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ το 2027.
  • Κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους εργαζόμενους γονείς
  • Κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους εργαζόμενους γονείς: Θεσμοθετείται η φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων
  • Επίδομα για τους 2 πρώτους μήνες της γονικής άδειας ίσο με τον κατώτατο μισθό από τη ΔΥΠΑ. Ειδική άδεια και παροχή προστασίας της μητρότητας για όλες τις ασφαλισμένες του e-EΦΚΑ για 9 μήνες. Eξομοίωση όλων των δικαιωμάτων νέων θετών γονέων με των φυσικών γονέων. Δυνατότητα μεταβίβασης στον πατέρα έως 7 μηνών της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας.

Αντιμετώπιση δημογραφικού

Στη συμβολή του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος αναφέρθηκε κατά τη διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αναφέρθηκε στα δύο μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, που ήταν ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

«Η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι μια νέα αξιόπιστη εξέταση, η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας και να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο στοχευμένα στη διαδικασία που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», ανέφερε η κυρία Αγαπηδάκη.

Ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αίτηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για τα κριτήρια προκειμένου να μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει αυτή την εξέταση.

Σημείωσε ότι μεγάλο κομμάτι των αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων που αφορά την αναπαραγωγική υγεία αποζημιώνονται κατά 85% και η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι στο 15%.

Η κυρία Αγαπηδάκη κατέληξε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από πλευράς ΕΟΠΥΥ τα κριτήρια και η διαδικασία της Κοινής Υπουργική Απόφασης, έτσι ώστε «οι γυναίκες να γνωρίζουν το μονοπάτι για την διενέργεια αυτής της εξέτασης».

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. για να αντιμετωπισεις τα ζητηματα της ενεργειας, τα ζητηματα του περιβαλοντος, οπως και τα ζητηματα της παραγωγης, ΘΕΛΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.
    ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.
    ΧΡΕΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.!!!

    ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.!!

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚ/ΚΩΝ, Ή ΠΟΙΟΣ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.!!

    www . youtube . com / watch?v=Rx5PXGwn1c8

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This