Οι τουρκογενείς χώρες υιοθετούν κοινό αλφάβητο με στόχο την σύσφιγξη των σχέσεων

Το κοινό τουρκικό αλφάβητο βασίζεται στο αντίστοιχο λατινικό με προσθήκες

Must Read

Στην 3η συνάντηση της «Επιτροπής για το Παγκόσμιο Κοινό Αλφάβητο των Τουρκογενών Χωρών», 9-11 Σεπτεμβρίου, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν υιοθετήθηκε το κοινό τουρκικό αλφάβητο. «Το σχέδιο, το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες το 1991, εξετάστηκε διεξοδικά κατά την συνεδρίαση και τα μέλη της Επιτροπής έκαναν τους απαραίτητους προσδιορισμούς» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Το κοινό τουρκικό αλφάβητο βασίζεται στο αντίστοιχο λατινικό με προσθήκη ορισμένων παραλλαγών, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις φωνητικές ανάγκες όλων των φθόγγων της οικογένειας των τουρκικών γλωσσών. Αποτελείται από 34 γράμματα, 6 περισσότερα από το αλφάβητο που χρησιμοποιείται στον γραπτό λόγο της Τουρκίας.

H συνάντηση στην αζέρικη πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την «Τουρκική Ακαδημία», με έδρα την Αστάνα του Καζακστάν, και του «Ιδρύματος Τουρκικής Γλώσσας» της Άγκυρας.

Στην ανακοίνωση της «Τουρκικής Ακαδημίας» προστίθεται: «Ο κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το έργο του κοινού αλφαβήτου για τις τουρκικές γλώσσες, αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκτήθηκαν στον τομέα αυτόν και την εμπειρία της διετούς δραστηριότητας της Επιτροπής.

Προωθεί την αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των τουρκογενών λαών, διατηρώντας παράλληλα τη γλωσσική τους κληρονομιά».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This