Παγκόσμια Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα για «κόψιμο» του Famagusta από το Netflix: «Προδοσία της δημοκρατίας και απόκρυψη των εγκλημάτων»

Οι αντιδράσεις για την προκλητική απόφαση του Netflix μετά από την πίεση της αυταρχικής Τουρκίας συνεχίζονται

Must Read

Οργή και σάλο έχει προκαλέσει η προκλητική απόφαση της παγκόσμιας πλατφόρμας Netflix να μην προβάλλει την σειρά «Famagusta» μετά από πιέσεις από την Τουρκία, περιορίζοντας την προβολή της μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η σειρά, ο πρώτος κύκλος της οποίας προβλήθηκε την περασμένο χρονιά και ο δεύτερος αναμένεται φέτος, αφορά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. 

Την έντονη αντίδρασή αλλά και απογοήτευσή της εξέφρασε σε ανακοίνωσή της και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) τονίζοντας ότι ο περιορισμός της σειράς αποτελεί προδοσία των δημοκρατικών αρχών ενώ ζητά από την πλατφόρμα να επανεξετάσει την απόφασή του και να αντισταθεί στην αυταρχικότητα της Τουρκίας.




Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΣΕΚΑ

«Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι το Netflix δεν θα μεταδίδει πλέον την “Αμμόχωστος” εκτός Κύπρου και Ελλάδας λόγω άμεσης πίεσης από την Τουρκία, δεν είναι μόνο απογοήτευση, αλλά και προδοσία των δημοκρατικών αρχών. Το Netflix σκόπευε να κυκλοφορήσει τη σειρά “Famagusta¨που απεικονίζει την ιστορία της παράνομης τραγικής εισβολής στην Κύπρο από την Τουρκία το 1974 σε διεθνές κοινό στις 20 Σεπτεμβρίου 2024.

Η τουρκική κυβέρνηση άσκησε πίεση και το Netflix στριμώχτηκε και αρνήθηκε να αντισταθεί στο αυταρχικό καθεστώς. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει αυτού του είδους την πίεση για να καταστείλει ταινίες που απεικονίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, τον τρόμο κατά του κουρδικού πληθυσμού και άλλων μειονοτήτων. 

Πρόκειται απλώς για μια προσπάθεια απόκρυψης των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τη βάναυση παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974. Αυτή είναι η 50ή Σκοτεινή Επέτειος της παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλούμε το Netflix να επανεξετάσει την απόφασή του και να μην επιτρέψει στο αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας να καταστείλει τις ελευθερίες μας και να εφαρμόσει λογοκρισία στα σπίτια μας. Η αδικία οπουδήποτε είναι απειλή για τη δικαιοσύνη παντού».




Συλλογή υπογραφών

Ήδη συλλέγονται υπογραφές (δείτε εδώ) όπου στο κείμενο αναφέρονται μεταξύ άλλων για το «Famagusta»:

«Δεν είναι απλώς μια τηλεοπτική εκπομπή, συμβολίζει τις κοινές εμπειρίες ελληνικών οικογενειών και φίλων που επηρεάστηκαν βαθιά από τα γεγονότα της εισβολής. Οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες. Η τουρκική εισβολή εκτόπισε πάνω από 160.000 Ελληνοκύπριους που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία στην περιοχή πριν από την εισβολή. Ως εκ τούτου, το «Famagusta» χρησιμεύει ως μια οδυνηρή υπενθύμιση μιας εποχής κρίσης.

Ο αποκλεισμός από το ρεπερτόριο του Netflix μοιάζει με τη φίμωση ενός μέρους της ιστορίας που ομολογουμένως φέρνει πόνο, αλλά συμβάλλει επίσης σε μια ευρύτερη κατανόηση των περίπλοκων πολιτικών και κοινωνικών δυναμικών που εξακολουθούν να διαπερνούν τον κόσμο μας σήμερα….




Καλούμε το Netflix να αναγνωρίσει τη σημασία αυτής της εκπομπής και τη σημασία που έχει για τους Έλληνες παγκοσμίως. Επιδιώκουμε να παρακαλέσουμε το Netflix να συμπεριλάβει το «Famagusta» στον προγραμματισμό του, όχι απλώς ως προσθήκη στον κατάλογό του, αλλά ως φάρο της ιστορικής αλήθειας και ως σκαλοπάτι για ολοκληρωμένο διάλογο γύρω από τα παράπονα του παρελθόντος. Υπογράψτε αυτήν την αναφορά και βοηθήστε μας να κάνουμε τη διαφορά».

Μάλιστα την σελίδα συλλογής υπογραφών προωθεί και ο ίδιος ο Αντρέας Γεωργίου, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της σειράς.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This