Ievoli Relume: Υπό επιτήρηση τουρκικών πολεμικών το ερευνητικό στην Κάσο 

Παρακολουθούν στενά το ερευνητικό σκάφος να μην εισέλθει στην ελληνική ΑΟΖ

Must Read

Ναι μεν το ιταλικό ερευνητικό σκάφος Ievoli Relume, συμφώνως προς πληροφορίες, έχει ξεκινήσει το δεύτερο σκέλος των υποθαλάσσιων ερευνών για την πόντιση του καλωδίου χωρίς όμως να βγαίνει από τα χωρικά μας ύδατα, αλλά η ελληνική Κυβέρνησις αδυνατεί, προς το παρόν, να πείσει Κύπρο και Ισραήλ ότι θα προχωρήσει κανονικά το έργο της ηλεκτρικής διασυνδέσεως (Great Sea Interconnector) των τριών χωρών και δεν τους απογοητεύσει για μια ακόμη φορά.

Άλλωστε οι τελευταίες κινήσεις συνιστούν μιαν ακόμη υπαναχώρηση έναντι των προκλητικών θέσεων της Τουρκίας. Το ιταλικό σκάφος πλέει εντός της ζώνης των έξι μιλίων, υπό την αυστηρή επιτήρηση τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Βασιζόμενη στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο η Τουρκία δεν αφήνει να βγει στα διεθνή ύδατα, παρ’ ότι πρόκειται για οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ, την οποία η Άγκυρα αμφισβητεί δια του τουρκο-λιβυκού μνημονίου το οποίο η Αθήνα θεωρεί παράνομο.

Δυστυχώς η ελληνική Κυβέρνησις κρύβεται πίσω από δηλώσεις υπουργών, εταιρειών καθιστώντας πλέον το πρόβλημα πολιτικό και όχι οικονομικό.

Και αυτά συμβαίνουν όταν το Ισραήλ βγαίνει σε ανώτατο επίπεδο και τάσσεται υπέρ του σημαντικού έργου και στηρίζει την Ελλάδα. Το ίδιο και οι ΗΠΑ. Η χώρα μας έχει έως τώρα απογοητεύσει αυτές τις χώρες όπως έκαμε και με την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Χθες ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ Έλι Κοέν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Γιώργο Παπαναστασίου, με κύριο θέμα της συνομιλίας την ηλεκτρική διασύνδεση.

«Υπογραμμίσαμε την ισχυρή σχέση και τη συνεχή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και τόνισα τη μεγάλη σημασία του έργου ”Great Sea Interconnector” για το Ισραήλ. Το έργο θα συνδέσει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ με το ευρωπαϊκό μέσω Κύπρου και Ελλάδος και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Αυτό το πρωτοποριακό έργο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Ισραήλ, καθώς ενισχύει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, παρέχει πρόσβαση σε διάφορες αγορές ενέργειας και ενισχύει την ενσωμάτωση του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο» έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως ο Ισραηλινός υπουργός.

Και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως ότι ηλεκτρική διασύνδεσις «είναι η πρώτη ουσιαστική υλοποίησις της εξέχουσας ιδέας που έχουμε στο μυαλό μας περί συνδεσιμότητος και διαδρόμων μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου».

Προηγήθηκε η δημοσιοποίησις του νέου κειμένου της συμφωνίας που έστειλε η ελληνική Κυβέρνησις στην Λευκωσία. Προκειμένου να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες των Κυπρίων, σε περίπτωση μη υλοποιήσεως του έργου λόγω ανωτέρας βίας (Τουρκία) και οικονομικής επιβαρύνσεως των Κυπρίων καταναλωτών.

Τώρα, βάσει του νέου κειμένου που εξετάζει η Κύπρος, η αναλογία των δαπανών έχει επιμερισθεί ισόποσα. Αντί της παλαιάς προτάσεως, 63% επιμερισμού του κόστους στους Κυπρίους καταναλωτές και 37% στους Έλληνες, το ρίσκο τώρα κατανέμεται 50%-50%.

Η κυπριακή Κυβέρνησις δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος υπογραφής μιας συμφωνίας που οι καταναλωτές της χώρας θα έπαιρναν το ρίσκο των αποζημιώσεων, από την στιγμή που η ελληνική πλευρά δεν έχει διαβεβαιώσει την Λευκωσία ότι το έργο δεν επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις ορέξεις των Τούρκων.

Η Κύπρος φέρεται να είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Ενδεχομένως ακόμη και σήμερα να έχουμε εξελίξεις (αρνητικές ή θετικές) ειδικά μετά και την επίσημη τοποθέτηση του Ισραήλ.

*πηγή: εφημερίδα «Εστία»

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This