Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά απλώνεται σε έκταση 13.000 στρεμμάτων. Είναι ένα από τα πιο σπάνια πευκοδάση που έχουν απομείνει στην ανατολική Μεσόγειο. Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Πρόκειται για το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής και η προστασία του είναι επιβεβλημένη μετά και την τελευταία φωτιά στη βορειοανατολική Αττική, η οποία κατέστρεψε τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου.
- Από τον Γιάννη Ιωακειμίδη, εφημερίδα «δημοκρατία»
Ωστόσο, είναι ουσιαστικά απροστάτευτο, καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς υπάρχουν αρκετά προβλήματα, τα οποία εμποδίζουν την κατάσβεσή της, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο στοίχισε στον ελληνικό λαό 3.000.000 ευρώ, είναι εκτός λειτουργίας και μάλιστα αγνοούνται οι υπεύθυνοι και ο φορέας που έχουν τα «κλειδιά» για τη λειτουργία του εδώ και 20 χρόνια.
Ας ξεκινήσουμε από τις καταγγελίες τού σήμερα: ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας σε τηλεοπτική συνέντευξη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν εγκλωβισμούς πολιτών σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά. Επίσης, εξέφρασε φόβους ότι ο Σχινιάς μπορεί άνετα να καταλήξει σε νέο Μάτι.
«Για το σύστημα πυρόσβεσης στον Σχινιά υπάρχει μια διοίκηση που επιβλέπεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και λέγεται Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Σημαντικότερο όμως είναι να δημιουργηθεί ένας δρόμος διαφυγής, που έπρεπε να είχε γίνει… χθες! Τα δύο πυροσβεστικά που φυλάνε το πευκοδάσος στον Σχινιά δεν μπορούν να περάσουν και να επιχειρήσουν σε έκτακτη κατάσταση».
Οσο για το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης που στήθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο δασολόγος Νίκος Χλύκας ήταν άκρως αποκαλυπτικός στον Σκάι: «Το συγκεκριμένο σύστημα βοηθά στην πρόληψη και προφανώς χρειάζεται μια συντήρηση. Κατά κανόνα, στη χώρα μας, όταν γίνεται κάτι, το παραδίδεις σε κάποιον φορέα. Δεν ξέρω όμως σε ποιον φορέα έχει παραδοθεί το σύστημα και ποιος έχει τα κλειδιά. Ακόμα είναι άγνωστο ποιος έχει τις πιστώσεις συντήρησής του. Λογικά, πρέπει να είναι στον φορέα προστασίας του δάσους του Σχινιά. Να σας θυμίσω ότι το αντίστοιχο σύστημα στη φωτιά της Ολυμπίας δεν δούλεψε».
Ψάχνοντας να βρούμε «τις πταίει» για την άθλια κατάσταση του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης, φτάσαμε στις σοβαρότατες καταγγελίες που έκανε το 2018 ο τότε πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα Χάρης Καμπεζίδης (ο φορέας καταργήθηκε αργότερα από τον Αμυρά, όταν ήταν υφ. Περιβάλλοντος).
Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Real FM είχε δηλώσει: «Αυτό το έργο, που στοίχισε αρκετά λεφτά στον ελληνα πολίτη, ποτέ δεν λειτούργησε. Εγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η χρηματοδότηση ήταν από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά δεν το παρέλαβε κανένας. Ούτε ο φορέας το έχει παραλάβει. Εκείνος που θα το παραλάμβανε θα φρόντιζε να το λειτουργήσει και να το συντηρεί. Ομως, είναι ένα έργο που δεν έχει παραληφθεί από κανέναν. Αφέθηκε στην τύχη του και, όταν εγώ παρέλαβα το 2011 και ήταν από τα πρώτα μελήματα να δούμε τι γίνεται, το βάλαμε μπροστά και πράγματι οι σωληνώσεις, οι οποίες είναι υπόγειες, είναι αποσαθρωμένες, με αποτέλεσμα η πίεση να μη φτάνει στους στύλους, που είναι και λεηλατημένοι, δηλαδή οι υπέρυθρες κάμερες δεν υπάρχουν πια. Κάναμε μια προσπάθεια να δούμε ποιο θα ήταν το κόστος αποκατάστασης του συστήματος, και ανέβαινε γύρω στα 300.000 ευρώ για να μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, πράγμα που ήταν ασύμφορο να το χρηματοδοτήσουν, όπως μας είπαν από την Πολιτεία, κι έτσι έμεινε αυτό το σύστημα στη μοίρα του».
Λειτουργεί στους Θρακομακεδόνες
Απογοητευμένοι είναι τόσο οι κάτοικοι της περιοχής όσο και οι λουόμενοι, οι οποίοι επισκέπτονται την παραλία. Μερικές από τις δηλώσεις τους είναι χαρακτηριστικές: «Το μοναδικό δάσος του Σχινιά θα μπορούσε να προστατευτεί από τυχόν πυρκαγιά αν λειτουργούσε το σύστημα».
«Εχουμε μάθει να ζούμε με τη διάλυση στην Ελλάδα».
«Από τις φωτιές δεν έχει μείνει τίποτα στον Μαραθώνα, ειδικά στη λίμνη, της οποίας το οικοσύστημα έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει. Το μόνο που έμεινε είναι το πάρκο του Σχινιά, το οποίο πρέπει να προστατευτεί, πάση θυσία».
Για την ιστορία, το ίδιο σύστημα πυρόσβεσης υπάρχει και στους Θρακομακεδόνες, όμως εκεί είναι λειτουργικό.
Έχουν στηθεί επτά κανόνια σε κομβικά σημεία της περιοχής και είναι αποτρεπτικό όταν ξεσπάσει πυρκαγιά να εξαπλωθεί προς τον αστικό ιστό.
Και ο Αμυράς είναι μόνο για ποδηλατάδα στην Πανεπιστημίου, για τίποτε άλλο.