Υπό κατάρρευση δημογραφικά η Δ. Μακεδονία

Must Read

Υπό δημογραφική «κατάρρευση» βρίσκεται η δυτική Μακεδονία, με τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται κατά 11,34%, σύμφωνα με το δελτίο του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών, με κεντρική Ελλάδα και Πελοπόννησο να έπονται στο 10%.

Πρόκειται για ανησυχητικά στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν πως στις μισές σχεδόν δημοτικές ενότητες (459 από τις 1.036), που βρίσκονται σχεδόν όλες στο ορεινό και ημιορεινό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, αντιστοιχούν ήδη περισσότεροι από τρεις θάνατοι ανά γέννηση.

Ειδικότερα στη δυτική Μακεδονία παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού των ατόμων παραγωγικής ηλικίας, που άρχισε τη δεκαετία του 2010 και συνέχισε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

Λιγνιτωρυχεία

Βασικό ρόλο στη μείωση του πληθυσμού της περιοχής και την απόφαση να φύγουν από τη δυτική Μακεδονία -κυρίως οι νέοι- έπαιξε η απόφαση της κυβέρνησης, επί υπουργίας Χατζηδάκη, να κλείσει τα λιγνιτωρυχεία, να χάσουν τη δουλειά τους πάνω από 4.000 άνθρωποι και φυσικά, να ψάξουν αλλού για εργασία, όπως και τα παιδιά τους.

Πολλοί έφυγαν για να μείνουν μόνιμα στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ αρκετοί για Γερμανία, προκειμένου να εργαστούν εκεί, σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες, το νότιο Αιγαίο με λίγο περισσότερες γεννήσεις από θανάτους διαφοροποιείται σημαντικά της δυτικής Μακεδονίας, όπου αντιστοιχούν 2,4 θάνατοι ανά γέννηση.

«Το μέλλον δεν προδιαγράφεται με τον ίδιο τρόπο ανάμεσα σε μια διοικητική ενότητα με σχετικά ισορροπημένο ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων και σε κάποια άλλη, όπου αντιστοιχούν τρεις, τέσσερις ή και ακόμη περισσότεροι θάνατοι ανά γέννηση» επισημαίνουν σε άρθρο τους ο καθηγητής Βύρων Κοτζαμάνης και ο Βασίλης Παππάς, ιδρυτικά μέλη του ΙΔΕΜ.

(πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This