«Σπίτι μου II» με επιδότηση 50% και χαμηλά επιτόκια

Θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο, όπως και το νέο πρόγραμμα που θα αφορά παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης

Must Read

Δύο νέα προγράμματα, το «Σπίτι μου ΙΙ» και το «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», ύψους 2 δισ. ευρώ, παρουσίασαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του τεράστιου στεγαστικού προβλήματος.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ». Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας. Η διαφορά με το προηγούμενο πρόγραμμα («Σπίτι μου Ι») είναι πως πριν επιδοτούνταν από το κράτος το 1/3 του επιτοκίου και τώρα το 50%, αλλάζει το ανώτατο ύψος του δανείου και η αξία του σπιτιού, ενώ διευρύνονται οι ηλικιακές ομάδες που μπορούν να ενταχθούν.

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα έως 20.000 ευρώ για άγαμους, έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια συν 4.000 ευρώ ανά παιδί, έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί.

Το πρόγραμμα, που θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025, θα αφορά ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ (αξία συμβολαίου), το εμβαδόν δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η κατασκευή του δεν πρέπει να είναι μετά το 2007. Το ποσό του δανείου θα ανέρχεται έως τα 190.000 ευρώ και έως το 90% του συμβολαίου, ενώ η διάρκεια δανείου θα ανέρχεται σε 3 έως 30 έτη.

Τα δάνεια θα είναι στο 50% άτοκα, με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 50% θα είναι έντοκο τραπεζικό δάνειο, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το 2%. Ωστόσο, για τριτέκνους και πολυτέκνους το 75% του επιτοκίου θα είναι άτοκο και το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να ληφθεί με τραπεζικό δάνειο.
Το νέο επιτόκιο θα είναι 50% χαμηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία ανέρχονται περίπου στο 3,87%. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό επιτόκιο θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί κοντά στο 1,8%-1,9% ή και χαμηλότερα, ανάλογα με τους όρους των δανείων που θα προσφέρουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των δανείων, ύψους 685 εκατ. ευρώ, που έχουν δοθεί έως σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου Ι» είναι 7.123, ενώ θα φτάσουν τα 9.155 έως το τέλος του έτους και ο προϋπολογισμός θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ. Εκτιμάται πως, μέσω των προγραμμάτων, συνολικά πάνω από 30.000 πολίτες θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Στο νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών προβλέπεται χαμηλότοκο δάνειο έως 25.000 ευρώ με διάρκεια από 3 έως 7 χρόνια. Στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», το 75% των πόρων προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 25% από τραπεζικά κονδύλια.

Στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, με το πρόγραμμα να είναι ανοιχτό σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες κατοικίας (κύριας και δευτερεύουσας). Οπως είπε, θα ωφελήσει έως 20.000 δικαιούχους, με 100% επιδότηση επιτοκίου για όλους. Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για το πώς ο ιδιοκτήτης θα αξιοποιήσει στη συνέχεια είτε την πρώτη κατοικία είτε τη δεύτερη (εξοχικό).

Στο 60% αυξάνεται η επιδότηση στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί η προαναγγελθείσα διάταξη για τη βελτίωση των όρων του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».

Σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη, η επιδότηση ανεβαίνει στο 60% και θα φθάνει έως τις 8.000 ευρώ για κόστος ανακαίνισης έως 13.330 ευρώ. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50.000.000 ευρώ και οι βασικοί όροι παραμένουν, δηλαδή οι δικαιούχοι πρέπει α) να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας του ακινήτου, β) οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ και γ) το ακίνητο πρέπει να είναι μέχρι 100 τ.µ. και να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένο.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέρθηκε επίσης στην κοινωνική αντιπαροχή, που αφορά την ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου µέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, µε δαπάνες του αναδόχου και εκμίσθωση διαμερισμάτων.

Οπως είπε, έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση. Σχετικά με το πρόγραμμα «Κοινωνική στέγαση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη» δήλωσε ότι θα ανακαινιστούν σπίτια στην Αθήνα (70 διαμερίσματα) και τη Θεσσαλονίκη (30 διαμερίσματα) για ευάλωτες ομάδες. Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Στέγαση Δημοσίων Υπαλλήλων», η υπουργός τόνισε πως οι ανάγκες στέγασης γιατρών, δασκάλων κ.ά. σε 31 νησιωτικούς δήμους ανέρχονται για τη φετινή χρονιά σε 3.086. Οι μεγαλύτερες ανάγκες αφορούν τη Σαντορίνη, όπου ζητείται στέγη για 464 ανθρώπους, ενώ οι μικρότερες στο Ληξούρι, και συγκεκριμένα 4. «Αναζητούμε μεικτό σχήμα, ώστε πέραν των ανακαινίσεων να αξιοποιήσουμε δημοτική ή δημόσια περιουσία για τον σκοπό αυτό» δήλωσε η κυρία Ζαχαράκη.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Κάλυψη», που απευθύνεται σε νέους ανθρώπους ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το τελευταίο τρίμηνο έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια 190 οικογένειες, δηλαδή συνολικά 411 ωφελούμενοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 21.500.000 ευρώ, έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 300 ακίνητα.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This