Η ξηρασία αποκάλυψε βυθισμένο οικισμό στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου στην Άρτα

Must Read

Ανατριχίλα προκαλούν οι φωτογραφίες που έρχονται στο φως από την Άρτα, όπου η ξηρασία αποκάλυψε βυθισμένο οικισμό στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου!

Πρόκειται για τον οικισμό Φάγκος του χωριού Κάτω Καλεντίνη, στην εθνική οδό Άρτας-Τρικάλων, στον δρόμο που διασχίζει τα κεντρικά Τζουμέρκα, μετά το χωριό Μελάτες, που πριν από 43 χρόνια βυθίστηκε στα νερά του φράγματος.

Πλέον, υπάρχουν ερείπια πέτρινων σπιτιών και του σχολείου βουτηγμένα στη λάσπη. Κορμοί και ρίζες δένδρων που άντεξαν στο χρόνο και το νερό, μοιάζουν με απολιθώματα. Ο βυθός σε πολλά σημεία, έχει τελείως στεγνώσει. Η στάθμη της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου, λόγω της ανομβρίας, έχει πέσει τουλάχιστον 10 μέτρα, αναφέρουν κάτοικοι στο καφενείο της περιοχής. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, λένε και επισημαίνουν πως έχει να βρέξει πολλούς μήνες, συγκεκριμένα από τον περασμένα Απρίλιο.

Μάλιστα ο κ. Θωμάς εξηγεί, πως τα νερά κάλυπταν το διθέσιο σχολείο, το οποίο τώρα, εμφανίστηκε και πάλι, για να τους θυμίζει νοσταλγικά τα παιδικά χρόνια, τότε που τις αίθουσες του πλημμύριζαν 120 μαθητές. Οι μεγαλύτεροι αγναντεύουν τα γκρεμισμένα σπίτια τους μέσα στα λασπόνερα και οι αναμνήσεις ζωντανεύουν.

Η κ. Αθηνά ζει πάνω ακριβώς από τον δρόμο και κάθε μέρα, αγναντεύει από ψηλά τη γειτονιά της, τον τόπο που μεγάλωσε Όπως αναφέρει στον οικισμό λειτουργούσαν επτά μαγαζιά, υπήρχε ζωή, ζούσαν πολλές οικογένειες. Θυμάται τις μέρες που άφησαν τα σπίτια τους στις αρχές της δεκαετίας του 1980, για να ξαναρχίσουν την ζωή τους σε ψηλότερα σημεία. Τα νερά του φράγματος αφάνισαν τότε, τον τόπο τους. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η λίμνη Πουρναρίου, καλύπτει μια επιφάνεια 18,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι αποτέλεσμα της κατασκευής του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος στνο Άραχθο ποταμό, κοντά στο Πέτα.

Η λίμνη δημιούργησε ένα υπέροχο τεχνητό οικοσύστημα στην περιοχή, με σπουδαία ιχθυοπανίδα και ορνιθοπανίδα. Στα νερά της συναντάμε μεταξύ άλλων, κυπρίνους, στρωσίδια, άγριες πέστροφες, χέλια. Η περιοχή είναι καταφύγιο για πλήθος πτηνών, όπως νυχτοκόρακες, πρασινοκέφαλες πάπιες, αλκυόνες, φαλαρίδες, καστανοκέφαλοι γλάροι και ποταμοσφυριχτές .Η περιήγηση στην περιοχή εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, όλες τις εποχές. Η Κάτω Καλεντίνη, είναι ένα γραφικό παραλίμνιο χωριό βυθισμένο στο πράσινο της φύσης, μέσα σε πλατάνια και κουτσουπιές.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This