Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ, με τους επιστήμονες να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, ενόψει του χειμώνα και της πτώσης της θερμοκρασίας.
«Τη στιγμή που θα μάθουμε ότι κάποιος μετέδωσε τον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1 σε κάποιον άλλον σχετικά εύκολα, τότε θα έχουμε μια νέα πανδημία και θα είναι σε όλο τον κόσμο, πιθανώς μέσα σε λίγες εβδομάδες», ανέφερε η Jennifer Nuzzo, διευθύντρια του Κέντρου Πανδημιών στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown σε πρόσφατο σεμινάριο και συνέχισε:
«Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν έχουμε μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι ο ιός αυτός μπορεί να μολύνει εύκολα ανθρώπους ή ότι μπορεί να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων εύκολα και με διαρκή τρόπο. Αν είχε αυτές τις ικανότητες, θα είχαμε ήδη πανδημία».
Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ανησυχία για εξάπλωση της νόσου, μετά την υπόθεση ενός ατόμου από το Μιζούρι, ο οποίος δεν είχε καμία επαφή με ζώα, όμως μολύνθηκε από έναν τύπο γρίπης των πτηνών. «Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που πιθανώς τον έκαναν πιο ευάλωτο στη μόλυνση», ανέφερε ο Δρ Nirav Shah, βασικός αναπληρωτής διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Μάλιστα, οι εξετάσεις στο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Πολιτείας του Μιζούρι επιβεβαίωσαν ότι ο άνθρωπος είχε έναν ασυνήθιστο υπότυπο της γρίπης Η5.
Πλέον, οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν την αλληλουχία του υπόλοιπου γονιδιώματος του ιού για να διαπιστώσουν αν σχετίζεται με εκείνους που μολύνουν πουλερικά και γαλακτοπαραγωγά βοοειδή. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν, δεδομένου ότι υπήρχε ελάχιστος ιός στα δείγματα του ασθενούς για να δουλέψουν.
Τι ανησυχεί τους επιστήμονες
Το καλοκαίρι η κατάσταση δεν ήταν ανησυχητική, όμως το φθινόπωρο είναι η περίοδος που τα κοπάδια αρχίζουν να μετακινούνται, αλλάζοντας τόπο βοσκής. Η μετακίνηση των βοοειδών θα μπορούσε να δώσει στον ιό H5N1 περισσότερες ευκαιρίες εξάπλωσης.
Για τον λόγο αυτό, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας έχει δώσει εντολή να ελέγχονται οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής πριν ταξιδέψουν από την μία πολιτεία στην άλλη, αλλά δεν υπάρχει η ίδια απαίτηση και για τα βοοειδή που μετακινούνται εντός των συνόρων της ίδιας πολιτείας. Επιπλέον, ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός για τα μεγάλα κοπάδια (δεν ελέγχονται όλα τα ζώα) και υπάρχει η ανησυχία ότι αγελάδες που έχουν μεν μολυνθεί αλλά δεν έχουν συμπτώματα μπορεί να μετακινηθούν χωρίς να το πάρει κανείς είδηση.
Ο Adam Kucharski, καθηγητής επιδημιολογίας λοιμωδών νοσημάτων στη Σχολή Τροπικής Υγιεινής του Λονδίνου, επισημαίνει πως οι ιοί που προκαλούν πανδημίες εμφανίζονται σταδιακά. Στο πρώτο στάδιο, μολύνουν τα ζώα και δημιουργούν μια δεξαμενή. Στο δεύτερο, οι λοιμώξεις των ζώων προκαλούν μεμονωμένες λοιμώξεις στον άνθρωπο. Στο τρίτο, οι λοιμώξεις προκαλούν τοπικές εστίες ανθρώπινων λοιμώξεων. Και η ευρεία μετάδοση από τον ένα άνθρωπο στον άλλο έρχεται στο τέταρτο στάδιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιδημία του Η5Ν1 στις ΗΠΑ βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο δεύτερο στάδιο. Και σε αυτό το στάδιο, επισημαίνει, μπορεί να υπάρξει η πιο αποτελεσματική παρέμβαση.
«Η καλή κατανόηση του τι συμβαίνει είναι το κλειδί και νομίζω ότι αυτό δεν το έχουμε καταφέρει, τουλάχιστον στον βαθμό στον οποίο θα έπρεπε», επισημαίνει.
Δείτε επίσης: Γρίπη των πτηνών: Στις ΗΠΑ το πρώτο κρούσμα χωρίς επαφή με ζώο