Τι βλέπει για οικονομία, επιτόκια και τράπεζες ο πρόεδρος της Optima Bank

Must Read

Η ανάπτυξη που καταγράφει η Optima Bank και το ράλλυ της μετοχής από την εισαγωγή της μέχρι σήμερα έχει τραβήξει τα βλέμματα αναλυτών, επενδυτών και χρηματιστηριακών εταιρειών. Τα μεγέθη της είναι υγιή και συνεχώς αναπτύσσονται, ενώ διαθέτει υγιή και καθαρά assets. Η τράπεζα που ξεκίνησε κυριολεκτικά από το «μηδέν» αναπτύσσεται συνεχώς. Γι’ αυτό οι δηλώσεις του προέδρου της αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Η ελληνική οικονομία διάγει μια περίοδο ανάπτυξης, έχοντας αφήσει πίσω της την δεκαετία της κρίσης, τόνισε ο Γιώργος Τανισκίδης, πρόεδρος της Optima Bank, στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί».

«Είμαι αισιόδοξος και σαφώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», ανέφερε ο κ. Τανισκίδης, προσθέτοντας ότι o ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης, 2,3%, είναι πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς γιατί διάφορες έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια σε σημαντική μερίδα του κόσμου, ο πρόεδρος της Optima Bank απάντησε: «Έχω ένα φόβο ότι η κοινωνία μας έχει γίνει άκρως πολιτικοποιημένη και δίνει απαντήσεις κατά το δοκούν και όχι σε σχέση με την πραγματικότητα. Γεγονός είναι ότι έχουμε μέχρι τον Αύγουστο, δηλαδή στους οκτώ μήνες, αφίξεις στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” 21-26 εκατομμύρια επιβάτες, αύξηση 13,9%. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι αν θέλουμε να μεμψιμοιρούμε, θα πούμε ε, καλά, 13,9% δεν είναι και 20%».

Αναφορικά με τις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις δυνητικές επιπτώσεις στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών, ο ίδιος παρατήρησε πως «ήδη οι δανειολήπτες αρχίζουν και βλέπουν τις μειώσεις»

Αναφορικά με τα επιτόκια καταθέσεων, ο κ. Τανισκίδης τόνισε: «Φαντάζομαι ότι οι τράπεζες, οι οποίες έχουν περίπου αυτή την στιγμή γύρω στα 190 δισ. καταθέσεις και περίπου 118 δισ. σε δάνεια, άρα έχουν πληθώρα καταθέσεων, οπότε νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να υπερακοντίζει προς άγραν καταθέσεων. Όσο για τα δάνεια, νομίζω ότι αυτή την στιγμή οι ελληνικές τράπεζες διεξάγουν έναν αγώνα προσέλκυσης δανείων και άρα τα επιτόκια στον ελληνικό τραπεζικό χώρο αυτή την στιγμή είναι τρομερά ανταγωνιστικά. Ίσως να μη βρίσκονται τόσο χαμηλά δανειακά επιτόκια σε πολλές άλλες ευρωπαικές χώρες».

Γιατί Goldman Sachs και Morgan Stanley είναι «ταύροι» για τις τράπεζες

Bροχή πέφτουν οι αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες μετά την καλοκαιρινή ξηρασία και μετά τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις ήρθε και η Goldman Sachs, η οποία, με αφορμή το ισχυρό δεύτερο τρίμηνο των συστημικών τραπεζών, ανεβάζει τον πήχυ σε όλες.
Αλλά στο ίδιο μοτίβο κινείται και η Morgan Stanley, η οποία με το δικό της σκεπτικό και εκτιμήσεις βρίσκει επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες είναι υποτιμημένες, βλέπει μεγάλες μερισματικές αποδόσεις 7% κατά μέσον όρο από τα φετινά κέρδη και δηλώνει αγοραστής για όλες, εκτιμώντας ότι υπάρχει μέσο περιθώριο ανόδου 39% από τα παρόντα επίπεδα.

Ιδιαίτερης προσοχής από τους επενδυτές χρήζουν πάντως οι επισημάνσεις της Morgan Stanley για τα πλεονάζοντα κεφάλαια των τραπεζών παρά τις διανομές «ευρωπαικών μερισμάτων». Ειδικώτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση για την Εθνική Τράπεζα, εν όψει και της δημόσιας διάθεσης μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ. Λέει ο οίκος:

«Μετά την διανομή μερίσματος για τις τράπεζες, εκτιμούμε ότι τα πλεονάζοντα κεφάλαια ανέρχονται σε 260 μονάδες βάσης πάνω από τους στόχους των διοικήσεων για το 2025 και 300 μονάδες βάσης το 2026. Η ΕΤΕ ξεχωρίζει με τον υψηλότερο δείκτη συνολικού κεφαλαίου μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, σε 20,9% από το δεύτερο φετινό τρίμηνο.
Με βάση τους αριθμούς μας, το πλεονάζον κεφάλαιο ως ποσοστό της κεφαλαιοποίησης της αγοράς θα ανέλθει σε 48% για την ΕΤΕ μέχρι το 2026. Μετά την διανομή μερίσματος 50% για το οικονομικό έτος 2024, μερίσματος 60% το 2025 και 70% το 2026 (υποθέτουμε απλουστευτικά μερισματικές πληρωμές, αλλά διαβλέπουμε ότι η επιστροφή κεφαλαίου θα μοιραστεί πιθανότατα μεταξύ πληρωμών και εξαγορών), εκτιμούμε πλεόνασμα κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ πάνω από τους στόχους της διοίκησης μέχρι το 2026, ή 18% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Σύμφωνα με την διοίκηση, υπάρχουν σχέδια για την σταδιακή αύξηση στις πληρωμές της ΕΤΕ σε ευθυγράμμιση με τον μέσο όρο της ΕΕ, ή περίπου 70% των κερδών (συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού για εξαγορά μετοχών), γεγονός που κατευθύνει τις υποθέσεις μας για πληρωμές μερισμάτων την περίοδο 2024-2026», εξηγεί η Morgan Stanley.

Η άλλη επισήμανση του οίκου που έχει ενδιαφέρον και έκανε πρώτη η JP Morgan πρόσφατα είναι ότι αφήνει να εννοηθεί πως το ζήτημα των αναβαλλόμενων φόρων DTC έχει υπερεκτιμηθεί. Η απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, του DTC δηλαδή, σε 10 έτη έναντι 20 ετών έχει αντίκτυπο μόλις 30 μονάδες βάσης με 50 μονάδες βάσης στα κεφάλαια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This