Μιλώντας από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, έκανε λόγο για τέσσερις σοβαρές παρεμβάσεις. Η πρώτη είναι γνωστή και αφορά την οριστική μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, που ήταν ήδη γνωστή με τη σχετική τροπολογία.
- TOY ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
«Από το 2025 -και για όλα τα επόμενα χρόνια- τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται. Πώς, όμως; Με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, ακούγοντας και τις ίδιες τις προτάσεις των αγροτών» τόνισε ο πρωθυπουργός.
ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
Στο σχέδιο νόμου για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, μονιμοποιείται η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αγρότες, προσκομίζοντας τα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου μέσω διαδικασίας που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ που έχουν πληρώσει κάθε έτος. Κονδύλι δεν ανέφερε ο πρωθυπουργός, αλλά από προηγούμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Οι αγρότες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι τη μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο την κέρδισαν όταν κατέβηκαν τον χειμώνα στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους. Θα περιμένουν να δουν, πάντως, τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου.
Κόκκινα δάνεια
Το δεύτερο μέτρο αφορά τη θεσμοθέτηση ευέλικτου συστήματος διαχείρισης των κόκκινων δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του ωφελούμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης όποιων εμπράγματων βαρών. «Οι συνεταιρισμοί της χώρας γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Εδώ θα χρειαστούν περισσότερες διευκρινίσεις για το ποιους αφορά το μέτρο. Περιλαμβάνει όλα τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας ή συγκεκριμένο fund του «εκκαθαριστή» (PQH), που διαχειρίζεται τα δάνεια της παλιάς ΑΤΕ;
Οσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και την PQH, μιλάμε για ένα πρόβλημα που αφορά πάνω από 18.000 αγρότες και εκατοντάδες συνεταιρισμούς, αγροτικές περιουσίες και υποδομές αξίας άνω των 4 δισ. ευρώ, που δεν μπορούν μέχρι σήμερα να αξιοποιηθούν. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που οι συγκεκριμένες υποδομές χρησιμοποιούνταν εναντίον των συμφερόντων των αγροτών και των συνεταιρισμών.
Επί του θέματος, η ΕΘΕΑΣ, στη Γενική Συνέλευσή της, στις 2 Απριλίου 2022, είχε ορίσει τα κόκκινα δάνεια ως ένα από τα κύρια στρατηγικά ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί, έτσι ώστε να απελευθερωθούν τα περιουσιακά στοιχεία αγροτών και συνεταιρισμών που ήταν δεσμευμένα από την PQH.
Θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Οι άλλες δύο παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ αφορούσαν τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα δρομολογήσει ένα γενναίο πρόγραμμα, που θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.
Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η δυναμική ανάπτυξη των θερμοκηπίων αυξάνει ραγδαία την παραγωγικότητα και μειώνει κατά πολύ τις ανάγκες άρδευσης. Εχουμε πολύ λίγα θερμοκήπια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν δείτε, όμως, τους αριθμούς σχετικά με την παραγωγικότητά τους, την κατανάλωση σε νερό, είναι πραγματικά συγκλονιστική η πρόοδος στην παραγωγικότητα στον πρωτογενή τομέα, την οποία μπορούμε να κάνουμε, και πόσο σημαντικό είναι αυτό το υπαρξιακό στοίχημα για την αγροτιά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης».
Αντιπαροχή γαιών
Επίσης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «τρέξει» ένα σχέδιο ανταλλαγής αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να κατασκευάσουν μεγάλα θερμοκήπια. Οπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «θα δουλέψουμε μαζί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο, όπως ξέρετε, έχει πολλές αδρανείς δημόσιες γαίες, και θα εγκαινιάσουμε ένα καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αυτών των αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν, κατασκευάζοντας -προσέξτε- θερμοκήπια πολύ μεγάλης κλίμακας. Εχουμε τέτοια στη χώρα μας ήδη, αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Από την πλευρά τους, οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι δημόσιες γαίες και τα κεφάλαια θα δοθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις για να κατασκευάσουν θερμοκήπια.
Για τα θερμοκήπια
Θα γίνουν επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ από εταιρίες για κατασκευή θερμοκηπίων, 100 έως 200 στρεμμάτων, που δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί ο μικρός παραγωγός.