Η πτώση της Γερμανίας

Θα έρθει ο καιρός που εμείς οι Ελληνες, οι οποίοι μισήσαμε τη Γερμανία στα χρόνια της χρεοκοπίας, θα προσευχόμαστε γι' αυτήν. Γιατί με μια οικονομία κατανάλωσης και υπηρεσιών με έμφαση στον τουρισμό, εξαρτώμαστε βαθιά και από αυτήν. Αν πέσει αυτή, θα πέσει η Ευρώπη

Must Read

Δεν είναι καλά τα πράγματα στη Γερμανία, και αυτό μας αφορά ευθέως, όχι πλαγίως. Δεν είναι για να χαιρόμαστε και για να πανηγυρίζουμε, αλλά για να προβληματιζόμαστε. Ολα όσα συνέβησαν στις εκλογές των δύο κρατιδίων, αλλά και στις επερχόμενες εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου στις 20 Σεπτεμβρίου είναι στην πραγματικότητα η κορυφή του παγόβουνου, καθώς το καζάνι βράζει. Βράζει στην κοινωνία, βράζει και στην οικονομία.

Μίλησα το Σάββατο με φίλο ο οποίος έχει εκ της θέσεώς του στο γερμανικό κατεστημένο πολύ ακριβή εικόνα για αυτό το οποίο έρχεται – και η εισαγωγή του και μόνο με τρόμαξε: «Το ξέρεις καλά πως, όταν βήχει η Γερμανία, η Ευρώπη παθαίνει γρίπη». Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, η Γερμανία δεν βήχει απλώς, έχει υποστεί βαριά ίωση. Ο άνθρωπος μου περιέγραψε μια οικονομία στην οποία οι κορυφαίοι της παράγοντες πηδούν από το σκάφος. Μεγάλες επιχειρήσεις ήδη μετακομίζουν στην Αμερική και την Κίνα για να έχουν ένα «απάγκιο» μπροστά σε αυτό που έρχεται.

Ρώτησα τι είναι αυτό που έρχεται, και η απάντησή του ήταν ξερή και μονολεκτική: «Πτωχεύσεις… Πάρα πολλές πτωχεύσεις». Και όταν του ζήτησα να γίνει ακόμα πιο συγκεκριμένος, προέβλεψε ότι τα προβλήματα της διάσημης αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, η οποία έβαλε λουκέτο σε δύο εργοστάσιά της, δεν είναι περιστασιακά, αλλά βαθιά και στρατηγικά. Και ότι μπορεί, υπό προϋποθέσεις, εάν το κράτος δεν αναλάβει τη διάσωσή της, να μας αποχαιρετήσει. Να βάλει γενικό λουκέτο. Να πτωχεύσει. Ηδη, ο τραπεζικός κολοσσός Commerzbank είναι υπό πώληση στην ιταλική Unicredit.

Οπως εξελίσσονται τα πράγματα μετά τις πρόσφατες εκλογές, το Μεταναστευτικό δεν είναι απλά ταυτοτικό πρόβλημα, ότι οι κοινωνίες της Δύσης θέλουν να επιστρέψουν στον εαυτό τους και δεν επιθυμούν άλλα ανοίγματα. Οτι οι ξένοι που βρίσκονται στο έδαφος της μεγάλης ευρωπαϊκής δύναμης δεν είναι ευπρόσδεκτοι, γιατί όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στον δυτικό τρόπο ζωής, και ιδιαίτερα οι ριζοσπάστες ισλαμιστές, αλλά επιτίθενται στον κόσμο με μαχαίρια. Το πρόβλημά τους είναι βαθιά οικονομικό. Η Γερμανία αδυνατεί πλέον να τους καταβάλλει τα πλουσιοπάροχα επιδόματα για να βρίσκονται στο έδαφός της. Παύει να είναι ο παράδεισός τους. Και αυτό το μήνυμα επιχειρεί να στείλει σε ολόκληρη την οικουμένη, με τις απελάσεις και τις επιστροφές, προκειμένου να αποτρέψει μεταναστευτικές ροές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως ισλαμιστές ριζοσπάστες που μισούν τη Δύση.

Οσα συμβαίνουν στα κρατίδια προδιαγράφουν, δυστυχώς, και το πολιτικό -εκτός από το οικονομικό- μέλλον της Γερμανίας. Γιατί τα συστημικά κόμματα, προκειμένου να αποφύγουν τη συμμαχία και τη διακυβέρνηση με την «Εναλλακτική για τη Γερμανία», στο όνομα της πολιτικής ορθότητας κάνουν κάτι αδιανόητο για τα γερμανικά δεδομένα: διαπραγματεύονται να εντάξουν στην τοπική διακυβέρνηση των κρατιδίων τα δύο αριστερά κόμματα, τα οποία κατ’ ουσίαν είναι κομμουνιστικά. Κι αυτό, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία.

Είναι πολύ πιθανό να συμβεί το ίδιο, σε έναν βαθμό, και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, εάν υπάρχει ασυνεννοησία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών: να συνεργαστούν τα μεγάλα κόμματα, ακόμα και τα αριστερά, αν δεν βγαίνουν τα νούμερα, για να αποφύγουν τον… φασισμό. Κάτι τέτοιο θα έχει ολέθρια αποτελέσματα, γιατί θα ενισχύσουν με ψήφους μέλλοντος το AfD, αλλά και γιατί η κυβέρνηση θα παραλύσει. Η Γερμανία, δυστυχώς για τον εαυτό της αλλά και για την Ευρώπη, μετά την ηγεσία της Μέρκελ παρέδωσε το τιμόνι της σε απολύτως ελεγχόμενες από τη Δύση δυνάμεις, οι οποίες την έχουν καταστήσει σε επίπεδο στρατηγικών αποφάσεων την 51η Πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Tην ανάγκασαν να μπει πρώτη στον πόλεμο και να στερηθεί το στρατηγικό πλεονέκτημα της ανάπτυξής της, την πρόσβαση στο φτηνό ενεργειακό κόστος. Τώρα καταλαβαίνει πάνω σε τι νάρκη έχει καθίσει, καθώς ο λαός της φωνάζει στις δημοσκοπήσεις ότι είναι υπέρ της συνεργασίας με τους Ρώσους και της επιστροφής στην πρότερη κατάσταση, ενώ ο Σολτς ζητά από τον Ζελένσκι να συμβιβαστεί και να τελειώσει ο πόλεμος. Αλλά είναι ήδη αργά…

Η Γερμανία με την πρόσδεσή της στο ΝΑΤΟ, χωρίς αστερίσκους, εγκλώβισε την Ευρώπη σε έναν πόλεμο από τον οποίο τα «γεράκια» της Δύσης δεν θα της επιτρέψουν να βγει. Και θα εγκλωβίσουν σε αυτόν τον πόλεμο και τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, όποιος κι αν είναι αυτός. Διότι ο πόλεμος έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα: χρηματοδοτεί την οικονομία της Αμερικής και της Αγγλίας, και κρύβει τα προβλήματά τους κάτω από το χαλί. Ενώ δεν αφήνει παραπονεμένη τη Ρωσία, που επίσης θησαυρίζει. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υπερασπίστηκαν τους λαούς τους, αλλά τις αμυντικές βιομηχανίες της Δύσης. Και ιδού τα αποτελέσματα. Το γεγονός ότι σε αντίστοιχη τροχιά έχει τεθεί η Γαλλία και ότι, αργά ή γρήγορα, θα οδηγηθεί σε νέες βουλευτικές εκλογές, καθώς η κυβέρνηση Μπαρνιέ διαθέτει μετά βίας την ανοχή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης επιταχύνει την κρίση.

Να είμαστε έτοιμοι. Η κρίση, ύστερα από μερικά ήρεμα χρόνια, θα επιστρέψει δριμύτερη. Η Ευρώπη δεν έμαθε από τα λάθη της, και αυτή τη φορά κινδυνεύει σοβαρά ο ομοσπονδιακός της χαρακτήρας. Επανειλημμένως, η Δύση έχει εξαγάγει μετά το 2008 την κρίση της στο έδαφός της και αδυνατίζει τόσο το νόμισμά της όσο και την ανταγωνιστικότητά της, αλλά οι ηγεσίες της έχουν αλλού τον νου τους, σε άλλα πράγματα. Θα έρθει ο καιρός που εμείς οι Ελληνες, οι οποίοι μισήσαμε τη Γερμανία στα χρόνια της χρεοκοπίας, θα προσευχόμαστε για τη Γερμανία. Γιατί με μια οικονομία κατανάλωσης και υπηρεσιών με έμφαση στον τουρισμό, όπως μας είπε και η Moody’s, αρνούμενη να μας δώσει πάλι την επενδυτική βαθμίδα, εξαρτώμαστε βαθιά και από τη Γερμανία. Αν πέσει αυτή, θα πέσει η Ευρώπη, θα πέσουμε κι εμείς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ἄς μὴν ξεχνᾶμε, ἀγαπητὲ κ. Κοττάκη, ὅτι ἡ Γερμανία ἦταν ἐκείνη ποὺ διέλυσε μετὰ τὴν πτώση τοῦ ῾ὑπαρκτοῦ ῾, τὰ Βαλκάνια καὶ ἰδιαίτερα τὴν Γιουγκοσλαβία. Ἀλλά καὶ τὴν Ἑλλάδα. (ΠΑίρνοντας μ᾽ἕνα σμπάρο καὶ ἐκδίκηση γιὰ τὸν Β᾽ΠΠ). Συνολικότερα.
    Ὁλοκληρώθηκε δὲ μὲ τὴν ἄρνησή της στὴν ΕΕ, γιὰ κάθε λύση ἐπίλυσης τῆς πτωχοτραπεζοκρατικῆς κρίσης τοῦ 2008, ἐκβιαστικά, ἀκόμη καὶ μέσω τοῦ Ἀνωτατου Συνταγματικοῦ Δικαστηρίου της.
    Ὅσο πιό γρήγορα διαλυθῆ τὸ πρότζεχτ ΕΕ, ποὺ ξεκίνησε μὲ ἄλλο στόχο στὰ ἐρείπια τοῦ Β᾽ΠΠ καὶ ἀλλοῦ κατέληξε τρις χειρότερα, τόσο λιγώτερο ἀνθρώπινα καὶ ὑλικά θύματα θὰ θρηνήσουμε μελλοντικά.
    Φιλικά
    ΓΚ

  2. “Γιατί με μια οικονομία κατανάλωσης και υπηρεσιών με έμφαση στον τουρισμό, εξαρτώμαστε βαθιά και από αυτήν”

    -Και δεν αλλάζουμε ρότα στην οικονομία σιγά σιγά;…

  3. Μακάρι να πέσει, μήπως και η ΕΕ από γερμανική και γερμανοκρατούμενη γίνει πραγματική Ευρώπη. Ουδόλως μας απασχολεί αν πέσει ο δυνάστης της Ευρώπης και ο υπεύθυνος της καταστροφής της μέσα σε έναν αιώνα.

    • Σωστός κυριέ μου, αλλά ο Μανωλάκης περί άλλων κόπτεται!
      Υπηρέτης κι αυτός του άκρατου καπιταλισμού, του νεοφιλελευθερισμού δηλαδή, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η σωτηρία της Ευρωπης και του Κόσμου είναι η αλλαγή πορείας και η παροχή μιας ασφαλούς οικονομικά και κοινωνικά ζωης των πολιτών …
      Κοινωνική Πρόνοια, Δουλειά και Ειρήνη αυτά τα αγαθά θέλουν οι άνθρωποι, αλλά αυτά ξεπυολήθηκαν για τον ¨πλούτο των μετόχων¨ των εταιρειών … ο Κοττάκης είναι μέλος του κλαμπ των Υπηρετών!

  4. Οι μόνοι που προσεύχονται ήδη για τη Γερμανία, και την Ε.Ε. είναι κάτι ανθρωπιστές των ”3€ το τετραγωνικό”, και κάτι ΕΣΠΑτζήδες που έχουν τόση σχέση με την εργασία εν γένει, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Οι υπόλοιποι δεν δίδουν δεκάρα για τους ”Γερμανούς που είναι φίλοι μας” (αλήθεια το βιβλίο του Κου Χαρβαλιά ”Γιαβόλ” το διαβάσατε καθόλου, ή μπά; ). Κανείς δεν γίνεται να γλιτώνει απο τις συνέπειες των ενεργειών του για πάντα. Ουτε αν λέγεται Γερμανία, ούτε αν λέγεται Ε.Ε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γ. Παναγόπουλος στη “Δίκη”: «Ζω εδώ και χρόνια τον πόνο των παικτών – Κάποιοι δικαστές χειραγωγούνται»

«Παίκτες που εκπροσωπούσα, λιμοκτονούσαν. Τους πίεζαν να στήσουν αγώνες και έκαιγαν στο τζάκι του ξενοδοχείου έπιπλα»

More Articles Like This