Καφές από… χρυσό: Δίχως τέλος οι ανατιμήσεις στους κόκκους αραβικής ποικιλίας – Κρίση και στην κορυφαία παραγωγό Βραζιλία

Υψηλό 13 ετών κατέγραψε η τιμή του

Must Read

Σε είδος…πολυτελείας έχει μετατραπεί ο καφές, αφού οι τιμές των κόκκων αραβικής ποικιλίας (Arabica) βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αυξήθηκαν έως και 3,3% στα 2,6805 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40% φέτος, καθώς οι ελλείψεις των φθηνότερων κόκκων robusta υποδαυλίζουν τη ζήτηση για την ποικιλία arabica που προτιμούν οι εξειδικευμένες αλυσίδες.

«Όλα εξαρτώνται από τον καιρό»

Την ίδια ώρα, η ανησυχία για την κορυφαία παραγωγό Βραζιλία, η οποία ολοκληρώνει τη συγκομιδή του 2024-25, ολοένα και αυξάνεται καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν την κατάσταση. Για τον λόγο αυτό, οι προοπτικές της παραγωγής εξασθένησαν μετά τη ζέστη και την ξηρασία που έπληξαν τα χωράφια. «Όλα εξαρτώνται από τον καιρό», δήλωσε ο Kona Haque, επικεφαλής έρευνας της ED&F Man, επισημαίνοντας τις συνθήκες στις κύριες περιοχές καλλιέργειας καφέ της Βραζιλίας και την έλλειψη βροχής που προβλέπεται για το επόμενο δεκαπενθήμερο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πλέον, η προσοχή στρέφεται στην ερχόμενη σεζόν, καθώς η Βραζιλία έχει καταληφθεί από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, απειλώντας με περαιτέρω ζημιές στις καλλιέργειες.

«Το δυναμικό της σοδειάς Αrabica του 2025/26 κρέμεται από μια κλωστή», δήλωσε ο αναλυτής της Rabobank Carlos Mera. Οι βροχοπτώσεις στις περιοχές καλλιέργειας αραβικής ήταν σταθερά κάτω από τα κανονικά επίπεδα από την αρχή της ξηρής περιόδου τον Απρίλιο, είπε και συνέχισε:

«Το πρόβλημα αυτό έρχεται σε μια εποχή που η βιομηχανία καφέ υποφέρει από τη συμφόρηση των λιμανιών σε πολλές χώρες, την παγκόσμια έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, τις διαταραχές γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και τις απογοητευτικές σοδειές στο Βιετνάμ».

Παράλληλα, οι τιμές του robusta έχουν καταγράψει ράλι εδώ και μία εβδομάδα, σημειώνοντας άλμα έως και 3%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This