Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ δείχνει την πόρτα της εξόδου στους Αμερικανούς

Δεν χρειάζονται πλέον τα αμερικανικά στρατεύματα μετά την κατάρρευση του ISIS - Ανησυχία από Ουάσινγκτον

Must Read

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν χρειάζονται πλέον στη χώρα του, επειδή έχουν επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την εξόντωση του ISIS, και σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ, κληρονομιά ενός συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία που σχηματίστηκε το 2014 για την καταπολέμηση της ισλαμιστικής ομάδας που είναι ευρέως γνωστή ως ISIS. Αν και η οργάνωση είναι πολύ πιο αδύναμη από ό,τι πριν από μια δεκαετία -όταν κατείχε μεγάλες πόλεις και επαρχίες στο Ιράκ και τη Συρία και συγκλόνισε τον κόσμο με την ανάρτηση αποκεφαλισμών στο διαδίκτυο- οι μαχητές της εξακολουθούν να δρουν και στα δύο έθνη. Η παρουσία στο Ιράκ στρατιωτών από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες είναι πολιτικά ευαίσθητη και πολλοί πολίτες και πολιτικοί θέλουν να φύγουν. Ωστόσο, ορισμένοι νομοθέτες των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για μια συνολική στρατιωτική αποχώρηση, λέγοντας ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στο ISIS να ανασυνταχθεί ή στο γειτονικό Ιράν να αυξήσει την επιρροή του στο Ιράκ.

«Οι δικαιολογίες δεν υπάρχουν πλέον», δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντανί σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV στη Βαγδάτη την Κυριακή. «Δεν υπάρχει ανάγκη για συνασπισμό. Έχουμε περάσει από τους πολέμους στη σταθερότητα. Το ISIS δεν αποτελεί πραγματικά πρόκληση». Συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όταν συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο και οι χώρες τους κατέληξαν σε συνεννόηση σχετικά με την απόσυρση, δήλωσε ο Αλ Σουντανί. Ο υπουργός Άμυνας του, Thabit Al-Abbasi, δήλωσε στην τηλεόραση Al-Hadath αυτόν τον μήνα ότι τα στρατεύματα θα αποχωρήσουν μέχρι το 2026.

Οι ΗΠΑ λένε ότι οι συνομιλίες με το Ιράκ σχετικά με τον συνασπισμό και το πότε θα τερματιστεί συνεχίζονται. Οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται για μια «ομαλή» μετάβαση σε μια «πιο διαρκή διμερή εταιρική σχέση ασφαλείας», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτόν τον μήνα. Οι ΗΠΑ είχαν σημαντική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από την εισβολή τους το 2003 για την ανατροπή του τότε προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν. Οι περισσότεροι στρατιώτες έφυγαν το 2011, πριν κάποιοι επιστρέψουν τρία χρόνια αργότερα για να πολεμήσουν το ISIS.

Σήμερα, το ISIS εξακολουθεί να έχει εκατοντάδες μαχητές στη Συρία και το Ιράκ και παρακλάδια σε χώρες όπως η Νιγηρία και η Υεμένη. Τον Μάρτιο, ένα παρακλάδι γνωστό ως ISIS-K σκότωσε περίπου 140 άτομα όταν ένοπλοι έκαναν μια επιδρομή σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ομάν τον Ιούλιο σε επίθεση που ανέλαβε το ISIS. Οι ΗΠΑ λένε σταθερά ότι η ομάδα – τόσο ο πυρήνας της όσο και οι θυγατρικές της – συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια και για τον λόγο αυτό διατηρεί περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία. Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν κοινή επιδρομή κατά του ISIS στο δυτικό Ιράκ μόλις στα τέλη Αυγούστου και σκότωσαν 14 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων ηγετών, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Επτά Αμερικανοί τραυματίστηκαν στην επιχείρηση, ανέφερε το Associated Press.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ρόλος των ιρακινών στρατευμάτων στις επιδρομές αυτές δείχνει ότι είναι σε θέση να καταπολεμήσουν μόνοι τους το ISIS. «Κυνηγούν αυτούς τους ανθρώπους», είπε. «Τους βρίσκουν και τους σκοτώνουν. Αυτή είναι η νίκη που πετύχαμε. Αυτή είναι η απόδειξη ότι ο μηχανισμός ασφαλείας έχει φτάσει σε ένα επίπεδο ικανότητας» που επιδίωκαν οι Αμερικανοί και οι Ιρακινοί.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι το Ιράκ και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας ακόμη και μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων. Το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αναμετρηθεί με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, δεν θα το αλλάξει αυτό, είπε. «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε διοίκηση», δήλωσε.

Φαίνεται πως το Ιράκ, το οποίο σταδιακά ανακάμπτει μετά την «ειρηνική» εισβολή των ΗΠΑ και την αμερικανική παρέμβαση στα εσωτερικά του για περίπου για 20 χρόνια, επιθυμεί επιτέλους μία σχετική ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ. Σε άλλες εποχές μόνο και μόνο οι δηλώσεις του πρωθυπουργό θα είχαν οδηγήσει τις ΗΠΑ στο να τον καθαιρέσουν, ωστόσο μετά από αλλεπάλληλες ήττες και εσωτερικές κρίσεις, η αμερικανική υπερδύναμη φαίνεται πως πλέον δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε στο Ιράκ και ενδεχομένως θα αποχωρήσει και εκούσια, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην επιρροή της στην Μ.Ανατολή. Ωστόσο ποτέ κανείς δεν ξέρει με τον στρατιωτικά βραχίωνα των ΗΠΑ και μπορεί σύντομα να δημιουργηθούν νέες αφορμές για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This