ΕΟΠΥΥ: Πώς δρούσε η αδίστακτη συμμορία

Must Read

Το κύκλωμα για τις παράνομες συνταγογραφήσεις χρησιμοποιούσε μέχρι και ΑΜΚΑ αλλοδαπών που είχαν φύγει από τη χώρα ή φιλοξενούνταν σε δομές

Στο «ξεδόντιασμα» δύο κυκλωμάτων γιατρών και φαρμακοποιών που ζημίωναν τον ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιώντας εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη, όπως το Ozempic (ή αλλιώς «αδυνατιστικό φάρμακο των celebrities»), που καταπολεμά τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αλλά και ναρκωτικών (!) και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, προχωρά η Ασφάλεια Αττικής μετά τη σύλληψη 16 μελών των εγκληματικών οργανώσεων!

Επειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, έπεσαν στα χέρια των «Ράμπο» της Οικονομικής Αστυνομίας τα μέλη δύο διαφορετικών εγκληματικών οργανώσεων, τα οποία έκαναν εικονικές συνταγογραφήσεις, προκαλώντας ζημιά στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, η οποία ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ! Συγκεκριμένα, πρόκειται για τέσσερις γιατρούς δημόσιων δομών υγείας στην Αττική και τη Βοιωτία, ιδιοκτήτες και υπαλλήλους οκτώ φαρμακείων στην Αττική, έναν ιατρικό επισκέπτη εταιρίας παραγωγής φαρμάκων και ένα άτομο που είχε τον ρόλο του μεσάζοντα. Είχε προηγηθεί πολύμηνη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε ότι τα δύο κυκλώματα, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, προέβαιναν αρχικά μέσω των γιατρών μελών τους στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ κυρίως αλλοδαπών.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα είτε βρίσκονταν έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν την ψευδή συνταγογράφηση.

Για να μεγιστοποιήσουν, μάλιστα, τα κέρδη τους, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων χρησιμοποιούσαν ακόμη και ΑΜΚΑ ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν μηδενική! Εν συνεχεία, μέσω των εταιριών ή των φαρμακείων τους, προέβαιναν σε εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους.

Η περαιτέρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων, καθώς και μέσω των γιατρών, σε πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα δε έσοδα από την παράνομη δραστηριότητα των μελών των κυκλωμάτων είτε αναμειγνύονταν με νόμιμα εισοδήματα, μέσω της έκδοσης εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων. Να σημειωθεί ότι, μεταξύ των φαρμάκων που συνταγογραφούνταν ψευδώς, περιλαμβάνονται ναρκωτικά, καθώς και άλλες ψυχότροπες ουσίες, ενώ ορισμένα από τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, όπως το φαρμακευτικό σκεύασμα Ozempic για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που βρέθηκε ότι βοηθά και στη γρήγορη απώλεια βάρους, με συνέπεια να το «προτιμούν» αστέρια παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως η Κιμ Καρντάσιαν και ο Ιλον Μασκ!

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών εξακριβώθηκε η παράνομη δραστηριότητα ιδιοκτήτριας φαρμακαποθήκης, η οποία έθετε σε κυκλοφορία φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία, ενώ μέρος των σκευασμάτων αυτών το προμηθευόταν από φαρμακείο των εγκληματικών οργανώσεων.

Το ακόμη πιο σοκαριστικό είναι πως από την έως τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί η παράνομη χρήση 3.516 ΑΜΚΑ, βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές, με τη ζημιά του ΕΟΠΥΥ να ξεπερνά τα 3.500.284,98 ευρώ!

Σε έρευνες σε σπίτια, αποθηκευτικούς χώρους, ιατρεία, φαρμακεία, δημόσιες δομές υγείας και τραπεζικές θυρίδες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 9.000 συσκευασίες παρανόμως συνταγογραφηθέντων φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων σκευάσματα που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες, 451.140 ευρώ, 10.000 δολάρια ΗΠΑ, 8.000 δολάρια Αυστραλίας, δύο ράβδοι χρυσού συνολικού βάρους ενός κιλού, 109 χρυσές λίρες, πλήθος εγγράφων (χειρόγραφες σημειώσεις με πληρωμές γιατρών, σφραγίδες γιατρών, συνταγές/γνωματεύσεις κ.λπ.), κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλα ψηφιακά πειστήρια.

Οι βαριές κατηγορίες για τους 17 συλληφθέντες

Αντιμέτωποι με οκτώ κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, οι οποίες επισύρουν πολυετείς καθείρξεις, είναι πλέον οι συλληφθέντες για το μεγάλο κύκλωμα απάτης με παράνομες συνταγογραφήσεις εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για 17 συλληφθέντες, ανάμεσά τους γιατροί, φαρμακοποιοί και ένας ιατρικός επισκέπτης, οι οποίοι, σύμφωνα με ποινική δίωξη που τους άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, κατηγορούνται για τα κακουργήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της συγκρότησης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ, της ψευδούς βεβαίωσης κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, της πλαστογραφίας κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.00 ευρώ, της διακεκριμένης διακίνησης ναρκωτικών, τελεσθείσας από ιατρό, της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.00 ευρώ, καθώς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 ευρώ στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον, εκτός των κακουργημάτων οι συλληφθέντες διώκονται ακόμη και για τις πλημμεληματικές κατηγορίες της κυκλοφορίας επιβλαβών φαρμάκων και βίας κατά υπαλλήλου. Μετά το γραφείο του εισαγγελέα και την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος τους οι κατηγορούμενοι, πέρασαν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου για να απολογηθούν.

Ζήτησαν, ωστόσο, και έλαβαν προθεσμίες από τον ανακριτή για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους και την υπερασπιστική γραμμή τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This