Η Άγκυρα αντιδρά επειδή καλόμαθε στις επικύψεις

Η Ελλάδα χρειάζεται κυβερνητικά στελέχη που να μη δέχονται να κάνουν καριέρα ως λαγοί των τουρκικών διεκδικήσεων και των «θέλω» Ουάσινγκτον - Βερολίνου - Βρυξελλών

Must Read

«Το Καστελόριζο βρίσκεται σε απόσταση που μπορούν να κολυμπήσουν οι Τούρκοι κομάντος». «Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο, τότε είναι αιτία πολέμου». «Πώς μπορούν να αναφέρονται σε υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου; Εδώ υπάρχει η γεωγραφική θέση της Ανατολίας». Τα τουρκικά ΜΜΕ ξεσάλωσαν χθες, ακολουθώντας κατά πόδας την επίθεση του Τσελίκ, εκπροσώπου του κόμματος Ερντογάν, στον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας.

  • Από τον
    Βασίλη Γαλούπη

Είναι φανερό ότι οι Τούρκοι έχουν καλομάθει από τη «βολική» Ελλάδα της τελευταίας πενταετίας. Περιμένουν όλο και περισσότερα από τη φοβική κυβέρνηση. Είναι η υποχωρητικότητα του Μητσοτάκη και οι επικύψεις του υπουργού Εξωτερικών Γεραπετρίτη απέναντι στον Ερντογάν που επιτρέπουν στην Αγκυρα να γίνεται όλο και πιο διεκδικητική, με όλο και μεγαλύτερο θράσος.

Γι’ αυτό και πλέον όταν η Αγκυρα βρίσκει μια κάποια αντίσταση, χάνει την ψυχραιμία της. Η νέα πιπίλα Μαξίμου είναι ότι «δεν είμαστε αφελείς». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρινάκης είπε χθες, σε μια υποτονική δήλωση δίχως την παραμικρή αναφορά στον Τσελίκ: «Μην μπερδεύουμε τον διάλογο με την αφέλεια και μην ταυτίζουμε τον διάλογο με τη συμφωνία».

Η «αφέλεια» χρησιμοποιείται και από άλλα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης. Στην πραγματικότητα, όμως, κανείς δεν κατηγορεί τον Μητσοτάκη και τον Γεραπετρίτη ως αφελείς. Αυτό θα ήταν το καλό σενάριο. Το κακό είναι ότι άλλοτε φανερά κι άλλοτε υπογείως υλοποιούν ένα σχέδιο που, τουλάχιστον ως τώρα, δεν τολμούν να ξεστομίσουν, για ευνόητους λόγους, προς τον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναγάγει την «εθνική κυριαρχία» σε μια περίπου «βρόμικη» έννοια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός την αποκαλεί δημοσίως «σχετική έννοια». Ο Γεραπετρίτης έχει πει ότι η ελληνική εθνική κυριαρχία είναι, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, «προσδιορισμένη στα 6 ναυτικά μίλια».

Ο Δένδιας χρεώθηκε πρόσφατα το μέγα, ιστορικών διαστάσεων ατόπημα να στείλει το υπουργείο του υψηλόβαθμο Ελληνα στρατιωτικό στην τουρκική επέτειο για τη σφαγή των Ελλήνων της Μικρασίας. Αν όμως θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, είναι και ο μόνος από την κυβέρνηση που σταθερά και όντας σε ένα υπουργείο πρώτης γραμμής δεν εννοεί να καταλάβει τη «γραμμή» Μαξίμου.

Ο υπουργός Αμυνας και νωρίτερα Εξωτερικών είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο για τον Ερντογάν και τους Τούρκους αξιωματούχους εδώ και χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται επιθέσεις τύπου Τσελίκ. Κι αυτό επειδή ο Δένδιας, σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη, τον Γεραπετρίτη και τους επαγγελματίες «κατευναστές», χαλάει την πιάτσα.

Οσο συνεχίζει ο Δένδιας να υπερασπίζεται την απαγορευμένη για την Ελλάδα έννοια της εθνικής κυριαρχίας, θα εξακολουθεί να ντροπιάζει τον Ελληνα πρωθυπουργό, που αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι τέτοιες… χυδαίες εκφράσεις. Ο υπουργός είναι ο μόνος που δείχνει να μην αναγνωρίζει ότι ο Μητσοτάκης της σχολής Σημίτη έχει εν τέλει στόχο η εθνική κυριαρχία μας να αποτελέσει ένα… παράδοξο. Ετσι εξηγείται και η ισοπεδωμένη τοποθέτηση χθες του Μαρινάκη.

Η διπλωματία και η μακροπρόθεσμη στρατηγική Μαξίμου είναι η χώρα να μην είναι ποτέ ολόκληρη και κυρίαρχη από μόνη της, πόσο μάλλον ίση με όλα τα άλλα κράτη. Η Τουρκία αφήνεται μυστηριωδώς από τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνει ασταμάτητα στις υποθέσεις της Ελλάδας. Πολιτικά και στα εσωτερικά της χώρας με ύβρεις κατά του Δένδια και πρακτικά με αίτημα αποπομπής του, οικονομικά στα θαλάσσια πάρκα και στα καλώδια ρεύματος, μέσω της χρήσης ένοπλης δύναμης και απειλής στην Κάσο, με ευθεία απειλή πολέμου, αν η Ελλάδα επεκτείνει σε 12 τα μίλια της.

Η Τουρκία, βλέποντας μπροστά της «ανοιχτό» γήπεδο, δεν σταματά να επινοεί ολοένα και πιο περίπλοκα συστήματα για να κάνει πιο δυνατή και κερδοφόρα την κηδεμονία της στα ελληνικά δικαιώματα και συμφέροντα. Ομως, σε αντίθεση με τη στάση Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε την Παρασκευή από το Καστελόριζο: «Οιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού από τα Δωδεκάνησα, λόγω της εγγύτητας στις τουρκικές ακτές, οποιαδήποτε απομονωμένη αντιμετώπιση του Καστελόριζου, εκτός πλαισίου των διεθνών συμβάσεων και της νομολογίας της Χάγης, συνιστά έωλο και αυταπόρριπτο ισχυρισμό».

Στην ουσία του ζητήματος ο Δένδιας δεν κάνει κάποια ηρωική πράξη. Απλώς παραθέτει τα αυτονόητα, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα. Είναι αυτά τα αυτονόητα που ο Μητσοτάκης θεωρεί «σχετικές έννοιες», έχοντας την ψευδαίσθηση ότι επειδή εξελέγη πρωθυπουργός, έχει πάρει για προίκα του όλη τη χώρα και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Αυτή τη νομιμότητα που βάζει και ξαναβάζει στο τραπέζι ο Δένδιας είναι που επιχειρεί συστηματικά η Τουρκία να παρακάμψει σε βαθμό αφανισμού. Με την απροκάλυπτη πια ανοχή -αν όχι «βοήθεια»- της μοιραίας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γι’ αυτό ο ανεκδιήγητος Ομέρ Τσελίκ κατήγγειλε τον Νίκο Δένδια ως «ακραίο στοιχείο» και «προβοκάτορα» ενός «λόμπι του χάους».

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται έναν «yesman» πρωθυπουργό κι ένα πειθήνιο υπουργικό συμβούλιο που να είναι αρεστοί στην Αγκυρα. Αν καλόμαθαν στις επικύψεις ο Ερντογάν, ο Φιντάν και οι παρατρεχάμενοι Τσελίκ, είναι ώρα να ξεμάθουν. Δεν έχει ανάγκη ο τόπος από άλλους Σημίτηδες και Πάγκαλους. Η Ελλάδα χρειάζεται κυβερνητικά στελέχη που να μη δέχονται να κάνουν καριέρα ως λαγοί των τουρκικών διεκδικήσεων και των «θέλω» Ουάσινγκτον – Βερολίνου – Βρυξελλών.

Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Aμυνας (Βιογραφικό)

Γεννήθηκε το 1959 στην Κέρκυρα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Το 1978 έγινε μέλος της ΟΝΝΕΔ, ενώ υπήρξε και μέλος της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Το 2004 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής με τη Ν.Δ. Το 2009 διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και το 2010 έγινε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Το 2012 ανέλαβε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το 2014 το υπουργείο Ανάπτυξης και στη συνέχεια το υπουργείο Αμυνας. Από το 2019 ήταν υπουργός Εξωτερικών, ενώ μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου διορίστηκε υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ο Δένδιας παίζει παιχνίδι συνεννοημένο με το Μαξίμου. Από τη μία όλοι βλέπουν την υποχωρητικότητα ή την αφωνία του Μητσοτάκη και του Γεραπετρίτη σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, και κάπου κάπου μιλά ο Δένδιας για να δείξει πως η κυβέρνηση δεν είναι υποχωρητική αλλά κρατά σκληρή γραμμή. Αν ο Δένδιας πίστευε απόλυτα αυτά που λέει, θα έπρεπε είτε να παραιτηθεί ή να εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του με την πολιτική του Γεραπετρίτη. Όμως δεν λέει κουβέντα, άρα πρόκειται για στημένο παιχνίδι για να τρώνε κουτόχορτο οι ιθαγενείς.

  2. Όχι και ο Δένδιας !!!
    Γενικά η *δεξιά*δεν έχει πατριώτες αφού είναι όλοι κολασμένοι από από ….ωλους ταγματασφαλίτων, δοσίλογων ,Η δεξιά είναι η παράταξη των προδοτών !!!!
    Το να παίζει ο Δένδιας μέγας πακτρωρ ξένων ,,,,υποψήφιος Σωτήρ είναι το ποιο γελοίο επινόημα , ας ρίξει αύριο το τον ατζέντη του Ερντογάν ,αφού δεν μπορεί σήμερα !!!
    Όλοι αυτοί είναι ορκισμένοι στα “θέλω” ξένων… και ουδεμία πράξη των δεν δεν πάει την Ελλάδα και τον λαό της μπροστά ,ούτε τους περνά από το μυελό ένα πρωινό η σκέψη τι να κάνω για να ευημερίση η χώρα και οι άνθρωποι της !!!
    Η μόνη σκέψη τους είναι τι ψίχουλα θα “αρπάξουνε” από αυτά που ξεπουλανε+ δωριζουνε στα αφεντικά τους !!!
    Π α ρ τ ε το
    α π ο φ α σ η
    Έχετε μια ένα θίασο από μαριονέτες ξένων για κυβέρνηση

  3. Αυτά που λέει τώρα ο Δένδιας, εγώ τ’ ακούω βερεσέ. Εκμεταλλεύεται την γενική δυσαρέσκεια για τον Μητσοτάκη, για να διεκδικήσει αρχηγίες. Όταν το 2019 οι Τούρκοι υπέγραψαν το μνημόνιο με την Λιβύη, έπρεπε να στείλει επιστολή, συνοδευομένη από τις συντεταγμένες, στον ΟΗΕ καταγγέλλοντάς την ως άκυρη. Έστειλε επιστολή, αλλά χωρίς συντεταγμένες, η οποία δεν ελήφθη υπ’ όψιν από τον ΟΗΕ. Είναι συνυπεύθυνος με τον Μητσοτάκη, διότι το έκαμαν επίτηδες! Ο Βελόπουλος τού έκαμε σχετική ερώτηση στην Βουλή, αλλά δεν απάντησε τίποτε.

  4. Ο Δένδιας θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο δραστήριος. Αλλά είτε κάποιος τον φρενάρει επειδή τον κρατάει από κάτι ή ο ίδιος παίζει τον τζάμπα μάγκα σαν τον σκύλο που γαυγίζει. Γιουσουφάκια και προσκυνητάρια του Ερντογάν όλη η κυβέρνηση της 5ετίας και πάμε παραπέρα βλέποντας.

  5. Τα εδώ γιουσουφάκια του Ερντογαν , του τα δίνουν όλα σαν να είναι περιουσία, τους ακόμη και τον άχρωμο δενδια . Το θέμα για την Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτό. Το ερώτημα είναι λοιπόν , όταν έλθει η μεταπολίτευση , με αποκατάσταση της ” δημκρατιας ” θα βρεθούν στην φυλακή ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΊ η είναι τόσο μεγάλη η προστασία και το ακαταδίωκτο που τους έταξαν οι ντόπιοι ανθέλληνες ελληνόφωνες ολιγαρχες ;;;;;;;;; Ποιος θα μπορούσε να τα βάλει μαζί τους , και να τους ξεσκίσει εάν δεν έχει ποσοστό πάνω σπο 50% ;;;;;;;;; Με τόσους ανοους ψηφοφόρους, που ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΣΉΜΕΡΑ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΤΌΣΑ ΕΓΚΛΉΜΑΤΑ , στις σφυγμομετρήσεις που κάνουν δίνουν ποσοστά στην εγκληματική οργάνωση , βλέπει κανείς να είναι εφικτό ;;;;;; Βλέπει κάποιος σωτηρία της χώρας;;;;;;;;;;; Κερδίζουν : Ανθέλληνες Ελληνοφωνες. – Ελληνικος λαος : 15 -0 . Πάει χάθηκε η μπάλα και δύσκολα να βρεθεί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This