Ο ανθέλληνας Φρίντριχ Μερτς θα είναι ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών για την καγκελαρία το 2025

Ο δουλοπρεπής Λακές του Σόιμπλε με το βρώμικο παρελθόν

Must Read

Οι ηγέτες των συντηρητικών της Γερμανίας συμφώνησαν να προτείνουν τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτς για καγκελάριο στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής των συντηρητικών της Βαυαρίας Μάρκους Σόιντερ.

«Το ζήτημα του υποψηφίου καγκελάριου έχει αποφασιστεί – θα είναι ο Φρίντριχ Μερτς», δήλωσε ο ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Σόιντερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μερτς, προσθέτοντας ότι έχει την πλήρη υποστήριξή του. Το συντηρητικό μπλοκ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με πολλές έρευνες να το τοποθετούν μπροστά από τη συνδυασμένη υποστήριξη των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Όλαφ Σολτς με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Η υποψηφιότητα απαιτεί ακόμη την έγκριση των συντηρητικών κομμάτων, αλλά η υποψηφιότητα έχει σχεδόν σφραγιστεί, καθώς ένας άλλος πιθανός αντίπαλος, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέντρικ Βούεστ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα συμμετάσχει στην κούρσα και υποστήριξε τον Μερτς. Μια δημοσκόπηση της INSA το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι μόνο το 25% των ψηφοφόρων θα επέλεγε τον Μερτς για καγκελάριο σε μια άμεση ψηφοφορία, έναντι 21% για τον Σολτς. Περίπου το 48% δεν θα επέλεγε κανέναν από τους δύο.

Το βρώμικο παρελθόν του Μερτς

Ήταν Νοέμβριος του 2018. Μια έρευνα των γερμανικών διωκτικών Αρχών στα γραφεία του κολοσσού διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock στο Μόναχο προκαλούσε αίσθηση. Το ζητούμενο ήταν να αποκαλυφθεί αν η εταιρία «δάνειζε» πακέτα μετοχών στις τράπεζες και στους επενδυτές που συνέπραξαν στην πανευρωπαϊκή απάτη ψεύτικων επιστροφών φόρου, γνωστή ως υπόθεση «Cum-Ex», που προκάλεσε ζημιά άνω των 10 δισ. ευρώ στα γερμανικά Ταμεία. Το θέμα, όμως, ήταν κυρίως πολιτικό.

Eκτελεστικός διευθυντής της BlackRock στη Γερμανία ήταν ο 64χρονος Φρίντριχ Μερτς, το «γεράκι» του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Η αμερικανική BlackRock συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο όλων των μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων και η στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου προς τον Μερτς (που έχει επίσης περάσει από υψηλόβαθμες θέσεις στην Commerzbank, στην Deutsche Boerse, στην Αxa, στη γερμανική HSBC και από πολλές άλλες) είναι δεδομένη.

Ο Μερτς δηλώνει ευρωπαϊστής, όμως το ερώτημα είναι αν η σθεναρή υπεράσπιση της Ε.Ε. είχε απλά στόχο να μετριαστεί το «ατλαντικό» προφίλ του, καθώς ο ίδιος ποτέ δεν έκρυψε τις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον – και πρακτικά, ως εκπρόσωπος διατλαντικών οικονομικών συμφερόντων, και ως επικεφαλής του ινστιτούτου Atlantik Bruecke.

Ο Μερτς είχε αναφερθεί στις συχνές συγκρούσεις της Ανγκελα Μέρκελ με τον τότε υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το 2015 και το 2016, με αφορμή το Grexit και την προσφυγική κρίση. Πριν από δύο χρόνια, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, ο Μερτς είχε επιβεβαιώσει ότι το ζήτημα της παραμονής ή μη της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε, ενώ στις συζητήσεις του με τον υπουργό Οικονομικών είχε τεθεί και ζήτημα μεταπήδησης του Σόιμπλε στην Καγκελαρία. Ο Μερτς δήλωνε πως συμφωνούσε με τον Σόιμπλε στο ότι οι χειρισμοί της Μέρκελ στο ελληνικό και το προσφυγικό ζήτημα οδήγησαν στην αύξηση της επιρροής της AfD.

Επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο εκλεκτός μαθητής που Σόιμπλε με σκάνδαλα δισεκατομμυρίων και πορεία στους πιο σκοτεινούς επενδυτικούς κολοσσούς. Σαν να μην έφτανε αυτό πρόκειται για δηλωμένο ανθέλληνα που έχει προχωρήσει σε δηλώσεις κατά της Μέρκελ καθώς δεν ήταν αρκετά αυστηρή με την Ελλάδα!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This