Απάτη στον ΕΟΠΥΥ: Απολογούνται 8 από τα 16 μέλη του κυκλώματος – «Είπα στον γιατρό ότι θα μας πιάσουν»

Must Read

Στον ανακριτή οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (18/09) οι οκτώ κατηγορούμενοι του κυκλώματος με τις εικονικές συνταγογραφήσεις. Είναι σοκαριστικά τα όσα αποκάλυψαν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι για τη δράση του κυκλώματος και περιλαμβάνονται στη δικογραφία.




 




 

Βίντεο ντοκουμέντο με την δράση του κυκλώματος – Με κούτες μετέφεραν τα φάρμακα

Μορφή «χιονοστιβάδας» έχουν λάβει οι αποκαλύψεις σχετικά με το κύκλωμα, που διέπραττε κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, με την παράνομη συνταγογράφηση φαρμάκων σε ανύπαρκτα ΑΜΚΑ για λαθρομετανάστες και σεσημασμένους μουσουλμάνους αλλοδαπούς με βαρύ ποινικό μητρώο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που η οικονομική Αστυνομία αναμένει την άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να ερευνήσει με προσοχή τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις θυρίδες των γιατρών και φαρμακοποιών που εμπλέκονται στην απάτη-μαμούθ, νέα στοιχεία γίνονται γνωστά για τον τρόπο δράσης τους.

Όπως φαίνεται από το υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι 16 συλληφθέντες των κυκλωμάτων που εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ με τα φάρμακα είχαν οργανώσει πολύ καλά τις κινήσεις τους. Στις εικόνες που δημοσιεύει το OPEN φαίνεται πώς μεταφέρουν τα χαρτόκουτα με τα φάρμακα, τα οποία σχεδίαζαν να πουλήσουν στο εξωτερικό, ενώ υπάρχει και υλικό στο οποίο φαίνονται τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να πηγαίνουν σε συναντήσεις στα φαρμακεία από όπου έπαιρναν τα σκευάσματα.

Καθοριστικό ρόλο στις μεταφορές και τις συναλλαγές φαίνεται πως είχε ένας αλλοδαπός, ο οποίος έμενε σε δομή μεταναστών της Αττικής μέσω της οποίας φέρεται να έπαιρνε τα ΑΜΚΑ των υπολοίπων αλλοδαπών, τα οποία στη συνέχεια έδινε στους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς για να κάνουν την απάτη.

 

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί οι εμπλεκόμενοι αρνούνται τις κατηγορίες, εκτός από έναν φαρμακοποιό ο οποίος στους αστυνομικούς παραδέχεται και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η απάτη.

Υπερβολική δοσολογία φαρμάκων σε αλλοδαπούς

Ο φαρμακοποιός με τα αρχικά Ζ.Α. ισχυρίστηκε μετά τη σύλληψή του: Τον Κ.Ε. τον γνωρίζω 3-4 χρόνια. Στην αρχή της γνωριμίας μας ορισμένες φορές μου έστελνε ασθενείς χωρίς συνταγή, ώστε να τους δώσω τα φάρμακα που χρειάζονταν και αυτός θα μου έδινε τις συνταγές σε μεταγενέστερο χρόνο. Υπήρχαν και ασθενείς που έρχονταν κανονικά με τη συνταγή τους από τον συγκεκριμένο γιατρό. Αργότερα, ορισμένες φορές ερχόταν ο ίδιος και μου έδινε συνταγές και εγώ του παρέδιδα τα αντίστοιχα φάρμακα. Μου έλεγε ότι οι συνταγές αφορούσαν δικούς τους ασθενείς. Τον τελευταίο καιρό, περίπου ένα με ενάμιση χρόνο, παρατήρησα ότι στην πλειονότητά τους, οι συνταγές που μου έφερνε ο γιατρός αφορούσαν αλλοδαπούς και ανασφάλιστους. Πολλές φορές παρατηρούσα ότι οι συνταγές που μου έφερνε εμφάνιζαν υπερβολική δοσολογία και ποσότητα φαρμάκων, οπότε δεν τις εκτελούσα στο ακέραιο και εκτελούσα τη συνταγή με λιγότερα κουτιά. Δεν έχω δώσει λεφτά τον Κ.Ε, εκτός ενδεχομένως από τις περιπτώσεις που μπορεί να μου συνταγογραφούσε ένα φάρμακο που χρειαζόμουν εγώ ή συγγενής μου και μου έπαιρνε για αυτή την εξυπηρέτηση δέκα ευρώ ανά συνταγή. Εγώ δεν μπορούσα να ξέρω αν οι συνταγές που μου έφερναν ήταν εικονικές ή όχι και θεωρούσα ότι έκανα εξυπηρέτηση σε ασθενείς».

Οι «ασθενείς» ήταν γνωστοί του με αραβική καταγωγή

Άλλος κατηγορούμενος φαρμακοποιός, με τα αρχικά Γ.Σ., ισχυρίστηκε: «Το ιατρείο του Κ.Ε. είναι κοντά στο φαρμακείο μου, εξού και η μεγάλη συχνότητα εκτέλεσης των συνταγών του ιατρού στο φαρμακείο μου. Όσον αφορά τις συνταγογραφήσεις του εκτός Αττικής, υποθέτω ότι θα είχε εξετάσει τους ασθενείς εντός Αττικής, αλλά για κάποιο λόγο θα είχε συνταγογραφήσει σε μεταγενέστερο χρόνο. Δεν αποδέχομαι την κατηγορία ότι αποτελώ βασικό μέλος της οργάνωσης, καθώς ο φαρμακοποιός ποτέ δεν έχει τη δυνατότητα να καθοδηγήσει τον ιατρό σε συνταγογράφηση μεγάλων ποσοτήτων. Σχετικά με τις εκτυπώσεις των συνταγών του γιατρού στο φαρμακείο μου, κάποιες φορές, πράγματι, ο S. εκτύπωνε συνταγές του γιατρού στο φαρμακείο μου, οι οποίες αφορούσαν προφανώς γνωστούς του ασθενείς, συνήθως αραβικής καταγωγής, καθώς μου έλεγε ότι ο εκτυπωτής του γιατρού είχε βλάβη και τις σφράγιζε».

Είχε πρόσβαση σε μεγάλο πλήθος ΑΜΚΑ

Τρίτος κατηγορούμενος δήλωσε πως: «Το δεύτερο γιατρό τον γνώρισα το 2021 ως μία περίπτωση γιατρού που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για να παραλαμβάνει φαρμακευτικά σκευάσματα που συνταγογραφούσε σε ΑΜΚΑ ασφαλισμένων και εκτελούσα εγώ στο φαρμακείο μου. Λόγω του ότι εργάζεται σε δημοτικό ιατρείο που επισκέπτονται κυρίως ανασφάλιστοι ασθενείς με μηδενική συμμετοχή, είχε πρόσβαση σε πολύ μεγάλο πλήθος ΑΜΚΑ. Καθώς περνούσε ο καιρός και συνεχιζόταν η συνεργασία μας, τα σκευάσματα που παραλάμβανε από το φαρμακείο, οι ΑΜΚΑ και ο αριθμός των σκευασμάτων αυξάνονταν. Μέχρι πρότινος, που του έγινε σύσταση από τον ΕΟΠΥΥ για υπερσυνταγογράφηση, ερχόταν στο φαρμακείο περίπου μια φορά την εβδομάδα και παραλάμβανε μεγάλο όγκο φαρμάκων που είχαν ήδη συνταγογραφηθεί σε κούτες. Τον είχαν ενημερώσει ότι αυτό που κάνει είναι υπερβολικό λόγω της μεγάλης αξίας των συνταγών και ότι δεν θα εκτελώ όλα τα είδη σκευασμάτων σιδήρου. Υπήρχαν πολλές περιπτώσεις όπου στην ίδια συνταγή υπήρχαν τρία διαφορετικά σκευάσματα σιδήρου».




 

«Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, όταν κάποιοι αντιλήφθηκαν ότι στον ΑΜΚΑ τους είχαν καταχωρηθεί συνταγές σκευασμάτων τα οποία δεν είχαν ζητήσει», δήλωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου και συμπλήρωσε:  «Η ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ από τις παράνομες συνταγογραφήσεις, ξεπερνά τα 3,5 εκ. ευρώ».




«Για να γράψουν τα φάρμακα, επέλεγαν κυρίως ανασφάλιστους ή αλλοδαπούς. Τα φάρμακα αυτά τελικά κατέληγαν σε πολίτες που δεν τα δικαιούνταν και μάλιστα πολλά από αυτά υπάγονταν στον νόμο περί ναρκωτικών ουσιών. Μέχρι στιγμής, έχουν αποκαλυφθεί παράνομες συνταγογραφήσεις σε περισσότερα από 3.500 ΑΜΚΑ που αφορούν δεκάδες χιλιάδες συνταγές και η έρευνα συνεχίζεται», συνέχισε η κυρία Δημογλίδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια της ΑΑΔΕ έχουν φτάσει ήδη φάκελοι από το υπουργείο Υγείας με τα ονόματα 100 γιατρών που φέρεται να εμπλέκονται σε παρόμοιες υποθέσεις.




Διώξεις για οκτώ κακουργήματα στους συλληφθέντες

Η Εισαγγελία πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη για σειρά αξιόποινων πράξεων σε βάρος των συλληφθέντων για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορούνται για τα παρακάτω κακουργήματα:

  • Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
  • Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Απάτη κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ.
  • Ψευδής βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ.
  • Πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000.
  • Διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό.
  • Παράβαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000.
  • Ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον, οι συλληφθέντες κατηγορούνται για κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων και βία κατά υπαλλήλου, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε ανακριτή από τον οποίο αναμένεται να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Οι αποκαλυπτικές συνομιλίες και τα ονόματα του κυκλώματος

Χαρακτηριστικές είναι οι συνομιλίες που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ., από έναν φαρμακοποιό που μιλάει με έναν υπάλληλό του για τα «κουπονάκια»:

Φαρμακοποιός: Τα κουπονάκια, κράτα τα. Ε, και τα μεγάλα και τα μικρά βάλ’ τα σε μαύρη σακούλη μα φαίνεται τίποτα
Υπάλληλος: Ωραία
Φαρμακοποιός: Βάλ’ τα σε μία μαύρη σακούλα
Υπάλληλος: Ναι; Και τα πετάω μακριά από το φαρμακείο ή εδώ πέρα σε μας κοντινά;
Φαρμακοποιός: Όχι. Μακριά εννοείται. Όσο πιο μακριά γίνεται

Σε έναν άλλον διάλογο που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία από τις απάτες, ακούγεται να συνομιλεί –πάλι– ένας φαρμακοποιός με έναν υπάλληλό του:

Φαρμακοποιός: Και θα πάρεις και τη βεβαίωση, και θα συνεχίσουμε να το γράφουμε, πες επίτηδες

Υπάλληλος: Για να φανεί ότι το παίρνει για πόνους. Κατάλαβα
Φαρμακοποιός: Για να φανεί καθαρά ότι είναι για πόνο, και όχι ότι ήταν για επιληψία. Για να δημιουργηθεί ένα νέο ιστορικό για πόνο πλέον.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This