Politico: Οι 5 Επίτροποι της Ούρσουλα που κινδυνεύουν να απορριφθούν από το Ευρωκοινοβούλιο

Έχει σημασία «για ποιον δουλεύεις και ποιος δουλεύει για εσένα»

Must Read

Για την νέα Κομισιόν, όπως την παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους 26 Επιτρόπους που επέλεξε γράφει την Τετάρτη το Politico. Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται από το αμερικανικό Μέσο ότι οι διακηρύξεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί ισότητας των χαρτοφυλακίων και των προσώπων είναι κενό γράμμα, καθώς έχει σημασία «για ποιον δουλεύεις και ποιος δουλεύει για εσένα».

Τις επιλογές της Ούρσουλα, άλλωστε, δεν σημαίνει ότι θα τις εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 2004, το Όργανο έχει απορρίψει τουλάχιστον έναν υποψήφιο σε κάθε νέα Επιτροπή, συνολικά επτά. Για τον επίσημο ορισμό Επιτρόπου απαιτείται πλειοψηφία 2/3, διαφορετικά διεξάγεται νέα ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Οι 5 που κινδυνεύουν

Όλιβερ Βάρχελι (Ουγγαρία): Επίτροπος για την υγεία και την ευημερία των ζώων. Η επιλογή του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, θα αντιμετωπίσει επιθετική ακρόαση.

Ως επίτροπος για την γειτονία και την διεύρυνση στην πρώτη θητεία της φον ντερ Λάιεν, ο Βάρχλελι αντιμετώπισε κριτική από αξιωματούχους των Βρυξελλών για τις επαφές του με τις υποψήφιες και ανησυχία για το κράτος Δικαίου και την δημοκρατία. Οι ευρωβουλευτές θα θυμούνται το 2023, όταν τους αποκάλεσε «ηλιθίους».

Ο Όρμπαν έχει για δεύτερη επιλογή τον Ενίκο Γκιόρι.

Mάρτα Κως (Σλοβενία): Επίτροπος για την διεύρυνση

Μια επιλογή της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνησή της, καθώς η Ούρσουλα πίεσε την χώρα να προτείνει γυναίκα υποψήφια. Τα διαπιστευτήριά της είναι πολλά υποσχόμενα, εντούτοις πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις για τις ικανότητές της, τις κατηγορίες κακοδιαχείρισης και τις σχέσεις της με λόμπι.

Παραιτήθηκε από τη θέση της πρέσβειρας της Σλοβενίας σε Γερμανία και Ελβετία το 2020, έπειτα από καταγγελίες κακοδιαχείρισης.

Οι δεσμοί της με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λόμπι στον κόσμο δεν θα περάσουν απαρατήρητες. Η Κως έχει εργαστεί για την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας Kreab ως ανώτερη σύμβουλος προσφέροντας «εις βάθος γνώσεις της για την ηγεσία, την επικοινωνία, τα θέματα φύλου, τις πολιτικές υποθέσεις και τις εξωτερικές σχέσεις, ειδικά στις γερμανόφωνες χώρες και την Νοτιοανατολική Ευρώπη» Δήλωσε στο Politico ότι δεν βλέπει τον εαυτό της ως λομπίστα ούτε αναφέρεται στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.

Χάτζα Λαμπίμπ (Βέλγιο): Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, την διαχείριση κρίσεων και την ισότητα

Ενδέχεται να αντιμετωπίσει ερωτήσεις για το παρελθόν της, ειδικά για ένα ταξίδι στην Κριμαία που χρηματοδοτήθηκε από την Ρωσία, και τον χειρισμό της βίζας για Ιρανούς αξιωματούχους, για τους οποίους παρ’ ολίγον να χάσει την δουλειά της ως υπουργός Εξωτερικών.

Εκατερίνα Ζαχαρίεβα (Βουλγαρία): Επίτροπος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την έρευνα και την καινοτομία

Πρώην υπουργός Εξωτερικών. Το 2018 ενεπλάκη σε σκάνδαλο που σχετίζεται με την απάτη απόδοσης βουλγαρικών υπηκοοτήτων.

Όπως ανέφερε τότε το Euractiv, ένας πρώην αξιωματούχος μετανάστευσης κατηγόρησε τη Ζαχαρίεβα ότι συμμετείχε στην απάτη ως υπουργός Δικαιοσύνης. Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες και δεν υπήρξε δικαστική συνέχεια, αλλά οι πολιτικοί της αντίπαλοι είναι πρόθυμοι να υπενθυμίσουν σε όλους το σκάνδαλο.

Γκλέν Μικάλεφ (Μάλτα): Επίτροπος για θέματα νεολαίας και αθλητισμού

Η επιλογή της Μάλτας έφερε προβληματισμό ακόμη και εντός του κόμματός του (Εργατικοί), λόγω της απειρίας του για μια θέση, που συχνά στελεχώνεται από πρώην πρωθυπουργό ή άλλον.

Ο Μικάλεφ, 35 ετών, ήταν επικεφαλής του επιτελείου του πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Αμπέλα, και γνωρίζει καλά τις Βρυξέλλες, αφού ηγήθηκε του τμήματος της Μάλτας που ήταν υπεύθυνο για τον συντονισμό με την ΕΕ. Θα φανεί εάν οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι το βιογραφικό είναι επαρκές για το χαρτοφυλάκιο.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ο Τζιτζικώστας που αναλαμβάνει Επίτροπος Μεταφορών δεν κινδυνεύει. Καθ’ ότι στην Ελλάδα “τα πάμε καλά” με τις μεταφορές.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This