Ένας αιώνας από την έγκριση του Καταστατικού ίδρυσης της ΑΕΚ

Η αίτηση κατατέθηκε στις 7 Ιουλίου 1924 και στις 18 Σεπτεμβρίου το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε τη σύσταση

Must Read

Ένας αιώνας συμπληρώνεται την Τετάρτη (18/9) από την ημέρα που εγκρίθηκε η απόφαση υπ’ αριθμ. 3844 από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών το Καταστατικό της δημιουργίας της «Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως», ενός προσφυγικού Συλλόγου που θα είχε ως στόχο να κρατήσει για πάντα ζωντανές τις μνήμες των χαμένων πατρίδων.

Η αίτηση κατατέθηκε στις 7 Ιουλίου 1924 και στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε τη σύσταση του Αθλητικού Σωματείου, το Καταστατικό ίδρυσης του οποίου υπέγραψαν επιφανείς Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη που ζούσαν στην Αθήνα.

Στο ιστορικό έγγραφο αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής: «Υπό των εν Αθήναις και Πειραιεί εκ Κωνσταντινουπόλεως αθλητών και φιλάθλων ιδρύεται γυμναστικός Σύλλογος υπό την επωνυμίαν «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ» με έδρα την Αθήνα.

Δεξιά στην φωτογραφία βλέπουμε τον Μιλτιάδη Ιερεμιάδη, που είναι ένας από τους ιδρυτές της ΑΕΚ, να παρελαύνει με μία σημαία, η οποία έχει πάνω το έμβλημα της Ένωσης τον δικέφαλο αετό!

Ο Ιερεμιάδης υπήρξε μέλος του πρώτου Δ.Σ. του συλλόγου, για χρόνια αρχηγός της ΑΕΚ και πρόλαβε να πανηγυρίσει μαζί της και τον πρώτο της τίτλο. Η οικογένειά του έχει δωρίσει στο Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ το πλούσιο αρχείο του με σπάνιες φωτογραφίες από τα χρόνια της ίδρυσης!

Σκοπός του Συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωση των εκ Κωνσταντινουπόλεως αθλητών προς συνέχιση του έργου διαφόρων αθλητικών σωματείων της Κων/πολης, των οποίων ενεργά μέλη ήταν οι αθλητές αυτοί, καθώς και η διάδοση του φίλαθλου αισθήματος στη νεολαία για την διάπλαση όλκιμων σωμάτων, θαρραλέων ψυχών, ευγενικών χαρακτήρων, ικανών για την εκπλήρωση κάθε υποχρέωσης προς την πατρίδα, την κοινωνία και την οικογένεια.

Δείτε επίσης:

Πηγή: SDNA

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This