ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελέστηκε στη Νότια Καρολίνα, για πρώτη φορά μετά το 2011

Η πρώτη από τις πέντε εκτελέσεις που προγραμματίστηκε να γίνουν μέσα σε μία εβδομάδα

Must Read

Καταδικασμένος σε θάνατο από την δικαιοσύνη, για τον φόνο μιας ταμία το 1999, ο 46χρονος Φρέντι Όουενς, εκτελέστηκε χθες στη Νότια Καρολίνα. Ήταν η πρώτη εκτέλεση στην συγκεκριμένη αμερικανική πολιτεία, από το 2011.

Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 18:55 (τοπική ώρα· 01:55 ώρα Ελλάδας), λίγη ώρα αφού του έγινε ένεση με θανατηφόρες χημικές ουσίες, όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ. Πρόκειται για την πρώτη από τις πέντε εκτελέσεις που προγραμματίστηκε να γίνουν μέσα σε μία εβδομάδα στις ΗΠΑ, σε πέντε διαφορετικές πολιτείες.

Σχεδόν όλες πρόκειται να γίνουν με θανατηφόρα ένεση, με εξαίρεση αυτής του Άλαν Μίλερ, που προγραμματίζεται να γίνει την 26η Σεπτεμβρίου στην Αλαμπάμα με εισπνοή αζώτου, μέθοδο θανάτωσης η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στη συγκεκριμένη πολιτεία τον Ιανουάριο και καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ, που την θεωρεί μορφή «βασανιστηρίου».

Ο Όουενς είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τον φόνο της ταμία Αϊρίν Γκρέιβς, μητέρας τριών παιδιών, κατά την διάρκεια ένοπλης ληστείας σε μικρό σούπερ μάρκετ από δύο μασκοφόρους τη νύχτα του Χάλογουϊν το 1997. Ο άνδρας, ο οποίος καταδικάστηκε ακόμη για την δολοφονία συγκρατουμένού του αργότερα, διατράνωνε την αθωότητά του για τον φόνο της Γκρέιβς.

Ο συγκατηγορούμενός του, Στίβεν Γκόλντεν, ο οποίος καταδικάστηκε να εκτίσει 28 χρόνια κάθειρξης για την υπόθεση, ανακάλεσε την κατάθεση με την οποία ενοχοποιούσε τον Όουενς για τον φόνο, αποκαλύπτοντας πως ο τελευταίος δεν ήταν συνεργός του στο έγκλημα. Όμως, η ύστατη προσφυγή του θανατοποινίτη απορρίφθηκε και ο κυβερνήτης της πολιτείας, Χένρι ΜακΜάστερ, αρνήθηκε να επιτρέψει την μετατροπή της ποινής.

Αυτή ήταν η 14η εκτέλεση μέσα στο 2024 στις ΗΠΑΗ ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες έξι (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσιλβάνια και Τενεσί) εφαρμόζεται μορατόριουμ στην επιβολή της, με αποφάσεις των κυβερνητών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This