Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στο Ισραήλ – Νεκρός ο διοικητής πυραυλικών συστημάτων της οργάνωσης

«Αυτοί που δέχονται επίθεση, δικαιούνται να αντεπιτεθούν» ανακοίνωσε η λιβανέζικη οργάνωση

Must Read

Όπως αναμενόταν -κακά τα ψέματα- μετά και τη νέα πολύνεκρη πυραυλική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Ειδικότερα, η σιιτική παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι κηρύττει τον πόλεμο στο Τελ Αβίβ, τονίζοντας ότι «αυτοί που δέχονται επίθεση, δικαιούνται να αντεπιτεθούν», λίγα λεπτά μετά τη σημερινή αεροπορική επιδρομή των IDF, η οποία, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είχε στόχο τον υπεύθυνο των πυραυλικών συστημάτων της Χεζμπολάχ.

Οι Ισραηλινοί έπληξαν μια πολυκατοικία στη συνοικία Ghobeiry, στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας, με λιβανικές πηγές ασφαλείας να δηλώνουν ανώνυμα ασφαλείας στο πρακτορείο Reuters, ότι το κτήριο σχεδόν ισοπεδώθηκε, με αποτέλεσμα ο Ιμπραχίμ Κουμπάισι, ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ, θεωρούμενος ως επικεφαλής της μονάδας ρουκετών και πυραύλων της σιιτικής οργάνωσης, να τραυματιστεί θανάσιμα.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο επικεφαλής του ισραηλινού Στρατού, Χέρζι Χαλέβι, είχε προειδοποιήσει ότι «οι επιθέσεις θα ενταθούν σήμερα». «Δεν πρέπει να δοθεί κανένα διάλειμμα στη Χεζμπολάχ. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε συγκεκριμένα σε δηλώσεις του και πρόσθεσε: «Θα επιταχύνουμε τις επιθετικές επιχειρήσεις σήμερα και θα ενισχύσουμε όλες τις συστοιχίες. Η κατάσταση απαιτεί συνεχή εντατική δράση σε όλα τα μέτωπα».

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι απώλειες από τα ισραηλινά χτυπήματα των τελευταίων 24ώρων στον Λίβανο ανέρχονται, πλέον, σε 660, με τουλάχιστον 50 παιδιά και 94 γυναίκες να περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών, ενώ περισσότεροι από 1.830 είναι οι πολίτες που έχουν τραυματιστεί.

Σημειώνεται πως κατά τους τελευταίους μήνες, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο έχουν σκοτωθεί ο «υπ’ αριθμόν δύο» της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ, καθώς και ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της οργάνωσης, Φουάντ Σουκρ.

Χθες, Δευτέρα 23/9, μια από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ είχε στόχο τον Αλί Καράκι, στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. Με ανακοίνωσή της αργά χθες το βράδυ, η σιιτική οργάνωση τόνισε ότι ο Καράκι «είναι καλά» και βρίσκεται σε «ασφαλή τοποθεσία».




Την ίδια ώρα και ενώ χιλιάδες Λιβανέζοι πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, το γραφείο Τύπου της Χεζμπολάχ ανέφερε πως το Ισραήλ ρίχνει φυλλάδια που έχουν έναν «πολύ επικίνδυνο» barcode σε αυτά, προειδοποιώντας πως η σάρωση του κωδικού από κινητό τηλέφωνο «αφαιρεί όλες τις πληροφορίες» από οποιαδήποτε συσκευή. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχετικό σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κϊρμπι, ανακοίνωσε πως οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο θα πρέπει να φύγουν τώρα, που υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες πτήσεις. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εμπορικές επιλογές για τους Αμερικανούς, ώστε να φύγουν και θα πρέπει να φύγουν τώρα, όσο αυτές οι επιλογές είναι διαθέσιμες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κίρμπι στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC «Good Morning America», προσθέτοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με Ισραηλινούς ομολόγους τους.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Τελικά ο πόλεμος “πιάστηκε” από κάτω (για όσους γνωρίζουν..) . Ίσως να είναι μέσα στη μαυρίλα και το καλύτερο νέο των τελευταίων χρόνων για την πατρίδα μας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This