Ομιλία Μπάιντεν στον ΟΗΕ: «Δεινή» η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, αλλά «δικαιολογημένη» η αιματηρή επίθεση του Ισραήλ

Must Read

Στην τελευταία του ομιλία στον ΟΗΕ ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Τζο Μπάιντεν δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί για μια ακόμη φορά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η εισβολή του στην Ουκρανία είναι αποτυχημένη, ενώ, όσον αφορά στο Μεσανατολικό, κάλεσε για πολλοστή φορά το Ισραήλ και τη Χαμάς να έρθουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των ομήρων.

Μεταξύ άλλων, ο 81χρονος πολιτικός υποστήριξε πως «τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό. Το έχω δει αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου», αναφέροντας ως παράδειγμα την περίοδο όπου το Ισραήλ και η Αίγυπτος βρίσκονταν σε πόλεμο, αλλά στη συνέχεια «σφυρηλάτησαν μια ιστορική ειρήνη». «Ξέρω ότι πολλοί κοιτάζουν τον κόσμο σήμερα και βλέπουν δυσκολίες και αντιδρούν με απόγνωση, αλλά εγώ δεν το κάνω», τόνισε, προτρέποντας τους ηγέτες του πλανήτη να μην αντιδρούν με απελπισία.

Κατόπιν, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Ισραήλ και τη Χαμάς να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, ακολουθώντας το πλάνο που έχουν ετοιμάσει οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τις άλλες δύο μεσολαβήτριες χώρες, την Αίγυπτο και το Κατάρ. «Ο κόσμος δεν πρέπει να πτοείται από τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου» δήλωσε στο πρώτο μέρος της ομιλίας του, όπου καταπιάστηκε με το Μεσανατολικό, σπεύδοντας να δικαιολογήσει την αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι «οποιαδήποτε χώρα θα έχει το δικαίωμα, την ευθύνη να διασφαλίσει ότι μια τέτοια επίθεση δεν μπορεί να ξανασυμβεί ποτέ».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα, ο Μπάιντεν επισήμανε τα εξής: «Αθώοι πολίτες στη Γάζα ζουν επίσης μια κόλαση. Χιλιάδες χιλιάδων άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, πάρα πολλές οικογένειες εκτοπισμένες, συνωστίζονται σε σκηνές, αντιμετωπίζουν μια δεινή ανθρωπιστική κατάσταση. Δεν ζήτησαν αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε η Χαμάς».

Μιλώντας, στη συνέχεια, για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτυχε στην εισβολή του στην Ουκρανία και προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να διατηρήσουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο, μέχρι αυτό να νικήσει τον πόλεμο. «Τα καλά νέα είναι ότι ο πόλεμος του Πούτιν δεν πέτυχε τον κύριο στόχο του. Σκόπευε να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά η Ουκρανία είναι ακόμα ελεύθερη. Σκόπευε να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο ενωμένο από ποτέ», τόνισε ο -υπό αποχώρηση- ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Ώρα της νέας γενιάς να αναλάβει»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησής του να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, να εξαλείψει την παγκόσμια πείνα και να αξιοποιήσει τη δύναμη της τεχνολογίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πανδημία του κορωνοϊού η οποία οδήγησε τον πλανήτη σε ένα παγκόσμιο lockdown.

«Θα έχουμε την ευθύνη να προετοιμάσουμε τους πολίτες μας για το μέλλον», δήλωσε ο Μπάιντεν και, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε: «Ήταν η μεγαλύτερη τιμή να είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ και πλέον είναι η ώρα της νέας γενιάς να αναλάβει. Μερικά πράγματα είναι πιο σημαντικά από την εξουσία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This