Ακρόπολη Αμφίπολης: Τα ευρήματα που έφερε στο φως η ανασκαφή

Ποιες επιστημονικές υποθέσεις ενισχύονται

Must Read

Άκρως γόνιμη αποδείχθηκε η καλοκαιρινή ανασκαφή στην Ακρόπολη της Αμφίπολης. Φέρνοντας στο φως μία σημαντική γκάμα ευρημάτων, η οποία ισχυροποιεί τις υποθέσεις για την θέση ενός σημαντικού ιερού γυναικείας θεότητας, πιθανόν της Αρτέμιδος, στο κέντρο της αρχαίας πόλης, εκεί όπου φαίνεται βρισκόταν και η αγορά της Αμφίπολης!

Η ανασκαφή, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Δρ. Δημητρίας Μαλαμίδου και του καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας, Δρ. Δημήτρη Δαμάσκου, επικεντρώθηκε στην έρευνα του κτιριακού συγκροτήματος δυτικά της πρωτοβυζαντινής Βασιλικής Γ΄, το οποίο χρονολογείται από τους ύστερους κλασικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Στον χώρο, ο οποίος ανασκάπτεται συστηματικά από το 2019, βρέθηκε τμήμα ορθογώνιου οικοδομήματος με ισχυρή τοιχοποιία. Το υπόλοιπό του βρίσκεται κάτω από την μεταγενέστερη Βασιλική. Στο εσωτερικό του οικοδομήματος αποκαλύφθηκαν μικροί αποθέτες με τμήματα ειδωλίων, απανθρακωμένα φρούτα, λύχνοι και κεραμική. «Η κεραμική αυτών των συνόλων μπορεί να χρονολογηθεί στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., ενώ το είδος των ευρημάτων επιτρέπει την ερμηνεία του χώρου ως λατρευτικού. Πέρυσι είχαμε προτείνει την πιθανή ταύτιση του χώρου με Μητρώο (Ιερό της Μητέρας των Θεών). Δεν αποκλείεται ωστόσο και η περίπτωση της Αρτέμιδας Ταυροπόλου, λαμβάνοντας υπόψη και τα παλαιότερα ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή των πρωτοβυζαντινών εκκλησιών», είπε στο makthes.gr ο Δρ. Δημήτρης Δαμάσκος.

Δυτικά του οικοδομήματος διαπιστώνεται επέκταση με επάλληλα δάπεδα και μικρότερους χώρους, οι οποίοι περικλείονται από έναν τοίχο σχήματος Γ, ο οποίος εφάπτεται στην βορειοδυτική γωνία του λατρευτικού κτίσματος. Μέσα στον χώρο η ανασκαφή επικεντρώθηκε σε δύο σημεία. Σε αυτές τις τομές συλλέχθηκαν τμήματα πήλινων γυναικείων ειδωλίων, τμήματα από πήλινες μήτρες ειδωλίων, κεραμική των ύστερων κλασικών/πρώιμων ελληνιστικών χρόνων και σποραδικά προγενέστερη ερυθρόμορφη, πλήθος οστρέων, οστά μικρών ζώων και ψαριών σε επίχωση πλούσια σε κάρβουνα και υπολείμματα καύσης. Ενδιαφέρον εύρημα μεταξύ των παραπάνω είναι ένα ακέραιο μικρό ειδώλιο ταύρου με διάτρητο σώμα.

Ερευνήθηκαν επίσης τμήματα αγωγών, κτιστών ή διαμορφωμένων στο έδαφος, για απορροή υδάτων από την Βασιλική, αλλά και για την εξυπηρέτηση εργαστηριακών δραστηριοτήτων. Σε δύο αγωγούς, μάλιστα, έχουν ενσωματωθεί -σε δεύτερη χρήση- μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη προγενέστερων φάσεων με καλοδουλεμένες επιφάνειες. Επιπλέον, διερευνήθηκε φέτος για πρώτη φορά η επέκταση του προαναφερθέντος τοίχου προς τα νότια και διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται περαιτέρω κατά μήκος για αρκετά μέτρα χωρίς να γωνιάζει. «Αποκαλύφθηκε το κατώτερο τμήμα του, χτισμένο με ορθογώνιες πωροπλίνθους σε εναλλαγή με αργολιθοδομή, με τρόπο γνωστό και από άλλα μνημεία της Αμφίπολης. Η γεωφυσική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον ευρύτερο χώρο της ακρόπολης το 2019 υποδεικνύει ότι ο τοίχος αυτός πιθανότατα εκτείνεται πολλά μέτρα προς τα νότια, ως εξωτερικός τοίχος μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο φαίνεται ότι καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του πλατώματος που περιέλαβε αργότερα η πρωτοβυζαντινή οχύρωση», ανέφερε ο κ. Δαμάσκος.

«Η εικόνα που διαμορφώνεται σταδιακά για το κτιριακό αυτό συγκρότημα είναι η πιθανότητα στον χώρο αυτό να έχει ανοικοδομηθεί η αγορά της πόλης. Η χρονολόγηση της πρώτης οικοδομικής της φάσης παραμένει να ερευνηθεί τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε, όμως, παρόλα αυτά να συνδεθεί η ανοικοδόμηση ενός τόσο μεγάλου συγκροτήματος με την εποχή της υπαγωγής της Αμφίπολης στο Μακεδονικό βασίλειο από τον Φίλιππο Β΄», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This