Νέο αισχρό σκάνδαλο για την Καθολική Εκκλησία! – Παρενέβη προσωπικά ο Πάπας για την αποβολή των σαδιστών

Όλο το σκοτεινό ιστορικό της οργάνωσης - Σεξουαλική, σωματική και ψυχική κακοποίηση

Must Read

Ο Πάπας Φραγκίσκος έλαβε την ασυνήθιστη απόφαση να αποπέμψει 10 άτομα από ένα προβληματικό καθολικό κίνημα στο Περού, αφού μια έρευνα του Βατικανού αποκάλυψε «σαδιστικές» καταχρήσεις εξουσίας και σοδομισμό μελών.

Η κίνηση κατά της ηγεσίας του Sodalitium Christianae Vitae, ή Sodalitium της Χριστιανικής Ζωής, ακολούθησε την απόφαση του Φραγκίσκου τον περασμένο μήνα να αποπέμψει τον ιδρυτή της ομάδας, Luis Figari, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε σοδομίσει τους νεοσύλλεκτους του. Ανακοινώθηκε από τη Διάσκεψη των Επισκόπων του Περού, η οποία ανήρτησε στην ιστοσελίδα της δήλωση της πρεσβείας του Βατικανού που απέδιδε τις απελάσεις σε «ειδική» απόφαση του Φραγκίσκου.

Η δήλωση ήταν εκπληκτική επειδή απαρίθμησε καταχρήσεις που αποκαλύφθηκαν από την έρευνα του Βατικανού, οι οποίες σπάνια ή ποτέ δεν έχουν δημοσιοποιηθεί κανονικά και ανέφερε τους ανθρώπους που ο Πάπας θεώρησε υπεύθυνους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ερευνητές του Βατικανού αποκάλυψαν σωματικές κακοποιήσεις «μεταξύ άλλων με σαδισμό και βία», αιρετικές πρακτικές, πνευματική κακοποίηση, κατάχρηση εξουσίας, οικονομικές καταχρήσεις στη διαχείριση του εκκλησιαστικού χρήματος και την «κατάχρηση κατά την άσκηση του αποστολικού έργου».

Ο Figari ίδρυσε την SCV, όπως είναι γνωστή, το 1971 ως μια λαϊκή κοινότητα για τη στρατολόγηση «στρατιωτών για τον Θεό», μια από τις πολλές καθολικές ομάδες που γεννήθηκαν ως συντηρητική αντίδραση στο αριστερό κίνημα της θεολογίας της απελευθέρωσης που σάρωσε τη Λατινική Αμερική, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960. Στο απόγειό της, η ομάδα αριθμούσε περίπου 20.000 μέλη σε όλη τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε τεράστια επιρροή στο Περού. Τα θύματα των κακοποιήσεων του Figari διαμαρτυρήθηκαν στην αρχιεπισκοπή της Λίμα το 2011, αν και άλλες καταγγελίες εναντίον του φέρονται να χρονολογούνται από το 2000. Όμως ούτε η τοπική εκκλησία ούτε η Αγία Έδρα ανέλαβαν συγκεκριμένη δράση μέχρι που ένα από τα θύματα, ο Pedro Salinas, έγραψε ένα βιβλίο μαζί με τη δημοσιογράφο Paola Ugaz, στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις διεστραμμένες πρακτικές του Sodalitium το 2015, με τίτλο «Half Monks, Half Soldiers» (Μισοί μοναχοί, μισοί στρατιώτες).

Μια εξωτερική έρευνα που διέταξε αργότερα το Sodalitium διαπίστωσε ότι ο Figari ήταν «ναρκισσιστής, παρανοϊκός, υποτιμητικός, χυδαίος, εκδικητικός, χειριστικός, ρατσιστής, σεξιστής, ελιτιστής και παθιασμένος με τα σεξουαλικά ζητήματα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό» των μελών του Sodalitium. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2017, διαπίστωσε ότι ο Figari σοδομούσε τους νεοσύλλεκτους και τους ανάγκαζε να χαϊδεύουν τον ίδιο και ο ένας τον άλλον. Του άρεσε να τους βλέπει να «βιώνουν πόνο, δυσφορία και φόβο» και τους εξευτέλιζε μπροστά σε άλλους για να ενισχύσει τον έλεγχό του πάνω τους, διαπιστώθηκε στην έκθεση.

Παρόλα αυτά, η Αγία Έδρα αρνήθηκε να αποπέμψει τον Figari από το κίνημα το 2017 και απλώς τον διέταξε να ζήσει μακριά από την κοινότητα Sodalitium στη Ρώμη και να σταματήσει κάθε επαφή μαζί της. Το Βατικανό φαινόταν δεμένο κόμπο από το κανονικό δίκαιο που δεν προέβλεπε τέτοιες τιμωρίες για ιδρυτές θρησκευτικών κοινοτήτων που δεν ήταν ιερείς. Τα θύματα εξοργίστηκαν. Αλλά σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας του Βατικανού, οι καταχρήσεις ξεπερνούσαν τον Φίγκαρι. Περιελάμβαναν κληρικούς του Sodalitium και περιλάμβαναν επίσης την παρενόχληση και την υποκλοπή των επικοινωνιών των θυμάτων τους, ενώ παράλληλα συγκάλυπταν εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο των επίσημων καθηκόντων τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η έρευνα διεξήχθη από τους κορυφαίους ερευνητές σεξουαλικών εγκλημάτων του Βατικανού, τον Μαλτέζο αρχιεπίσκοπο Charles Scicluna και τον Monsignor Jordi Bertomeu, από το Δικατείο για τη Διδασκαλία της Πίστης, οι οποίοι ταξίδεψαν στη Λίμα πέρυσι για να λάβουν μαρτυρίες από τα θύματα. Το πιο υψηλόβαθμο πρόσωπο που διατάχθηκε να αποβληθεί ήταν ο αρχιεπίσκοπος Χοσέ Αντόνιο Εγκουρέν, τον οποίο ο Φραγκίσκος είχε ήδη αναγκάσει να παραιτηθεί από επίσκοπος της Πιούρα τον Απρίλιο λόγω του μητρώου του, αφού μήνυσε τους Σαλίνας και Ουγκάζ για το ρεπορτάζ τους.

Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς μπορούν να επιβληθούν οι αποβολές ή τι θα σημαίνουν στην πράξη, ιδίως για τους εμπλεκόμενους λαϊκούς. Αλλά τουλάχιστον, η πολύ δημόσια ανακοίνωση υποδηλώνει ότι τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη ομάδα, ο Φραγκίσκος ήταν πρόθυμος να ακολουθήσει μια ανορθόδοξη προσέγγιση στην ερμηνεία των εσωτερικών νόμων της εκκλησίας για να στείλει ένα μήνυμα.

Η ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρει ότι οι Περουβιανοί επίσκοποι ενώθηκαν με τον Φραγκίσκο «αναζητώντας τη συγχώρεση των θυμάτων», ενώ κάλεσαν το ταραγμένο κίνημα να ξεκινήσει ένα ταξίδι δικαιοσύνης και επανόρθωσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This