Θανατοποινίτης στην Ιαπωνία αθωώθηκε για φόνο που διαπράχθηκε το 1966 – Ήταν στην πτέρυγα των μελλοθάνατων για 45 χρόνια

Ο αγώνας του πρώην πυγμάχου για δικαιοσύνη

Must Read

Ένας Ιάπωνας που λέγεται ότι πέρασε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όλων των εποχών στην πτέρυγα των θανατοποινιτών αθωώθηκε για τον φόνο που είχε καταδικαστεί το 1966 την Πέμπτη, δήλωσε ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NHK, τερματίζοντας τον αγώνα της οικογένειάς του για δικαιοσύνη μετά από μια άδικη καταδίκη για ένα έγκλημα που διαπράχθηκε πριν από σχεδόν 60 χρόνια.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Shizuoka απάλλαξε τον Iwao Hakamada, 88 ετών, σε μια νέα δίκη για τις δολοφονίες τεσσάρων ανθρώπων στην περιοχή της κεντρικής Ιαπωνίας το 1966, ανέφερε το NHK. Ο Hakamada πέρασε 45 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών προτού δικαστήριο διατάξει την απελευθέρωσή του και την επανάληψη της δίκης του το 2014, εν μέσω αμφιβολιών σχετικά με τα στοιχεία που αποτέλεσαν τη βάση για την καταδίκη του.

Ο πρώην πυγμάχος κατηγορείται ότι μαχαίρωσε μέχρι θανάτου το πρώην αφεντικό του και την οικογένειά του πριν κάψει το σπίτι τους. Αν και παραδέχτηκε για λίγο τις δολοφονίες, ανακάλεσε την ομολογία του και δήλωσε αθώος κατά τη διάρκεια της δίκης του, καταδικάστηκε ωστόσο σε θάνατο το 1968, ποινή που επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας το 1980.

Ο Norimichi Kumamoto, ένας από τους τρεις δικαστές του δικαστηρίου της Shizuoka που είχαν καταδικάσει τον Hakamada σε θάνατο, υπέβαλε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για επανάληψη της δίκης το 2008, αλλά η αίτηση απορρίφθηκε. Οι δικηγόροι του Hakamada είχαν υποστηρίξει ότι οι εξετάσεις DNA σε αιματοβαμμένα ρούχα που λέγεται ότι ήταν του πελάτη τους έδειξαν ότι το αίμα δεν ήταν δικό του.

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε την αθώωση ως «κομβική στιγμή για τη δικαιοσύνη» και κάλεσε την Ιαπωνία να καταργήσει τη θανατική ποινή.

«Αφού υπέμεινε σχεδόν μισό αιώνα άδικης φυλάκισης και άλλα 10 χρόνια αναμονής για την επανάληψη της δίκης του, αυτή η ετυμηγορία είναι μια σημαντική αναγνώριση της βαθιάς αδικίας που υπέμεινε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του», δήλωσε η Αμνηστία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This