Θεσσαλονίκη: Ένας 93χρονος επισκευάζει ιστορικά βαγόνια – Μετέφεραν Εβραίους στο Άουσβιτς

Ο τέως διευθυντής του ΟΣΕ έμαθε την ύπαρξή τους σε επίσκεψή του στο Σιδηροδρομικό Μουσείο

Must Read

Μία συγκινητική ιστορία, που φέρνει στη μνήμη σκοτεινές εποχές.

Ο 93χρονος Σάββας Κοέν, τέως διευθυντής του ΟΣΕ, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Κορδελιού, ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους για την ύπαρξη δύο βαγονιών, που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά Εβραίων πολιτών στα στρατόπεδα εξόντωσης του Γ’ Ράιχ.

Εβραίος και ο ίδιος λύγισε μπροστά στο βάρος της ιστορικής μνήμης και αποφάσισε να αναλάβει το κόστος για την επισκευή. Με στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη όσων χάθηκαν με ειδεχθή τρόπο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Τον περασμένο Ιούνιο ήρθαμε εκδρομή στη Θεσσαλονίκη με τον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Αθήνας, στον οποίο είμαι μέλος. Και μεταξύ άλλων επισκεφτήκαμε το Σιδηροδρομικό Μουσείο. Εκεί, έμαθα την ιστορία των δύο βαγονιών, με τα οποία οι Γερμανοί μετέφεραν από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης τους Εβραίους στο Άουσβιτς και συγκινήθηκα. Σκέφτηκα πως μια μικρή προσφορά στο Ολοκαύτωμα θα ήταν να δωρίσω χρήματα για την επισκευή τους. Για να τιμήσω, έτσι, τα έξι εκατομμύρια των Εβραίων σε όλο τον κόσμο που έφυγαν από τη ζωή», δήλωσε ο κ. Κοέν μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα βαγόνια βρίσκονται στο Μουσείο και επισκευάζονται, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Πάταρας. Για να αποκτήσουν νέα «ζωή» χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια υλικά, εκτός από την ξυλεία, που αντικαταστάθηκε εξ ολοκλήρου, ενώ οι εργασίες γίνονται υπό την επίβλεψη τέως εργοδηγών του ΟΣΕ.

«Οι φορτάμαξες ήταν παρατημένες στο δίκτυο του ΟΣΕ. Είναι πολύ παλιές γερμανικές κατασκευές του 1890, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν μετά τον πόλεμο ως συνεργεία. Δηλαδή κουβαλούσαν εργαλεία για την επισκευή μιας γραμμής. Οι Γερμανοί στην Ευρώπη είχαν ενιαίο σιδηροδρομικό δίκτυο και αυτές οι φορτάμαξες είναι ίδιου τύπου με βαγόνια που μάζευαν τον κόσμο για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης», ανέφερε ο κ. Πάταρας.

Η διάσωση των βαγονιών έγινε μέσα από παλιές φωτογραφίες και στοιχεία που είχε συγκεντρώσει ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, Ευθύμης Κοντόπουλος. Για την κίνησή του αυτή, να σωθούν τα ιστορικά βαγόνια, ο 93χρονος θα τιμηθεί αύριο, Σάββατο, στις 19:30, από τον πρόεδρο του ΟΣΕ, Γιάννο Γραμματίδη, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλοι Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Nostalgia», στο χώρο του Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί και από συναυλία που θα παρουσιάσει η Μικτή Χορωδία Ενηλίκων «Φιλομήλα».

Όπως γνωστοποιήθηκε για την ζωή του: Ο κ. Κοέν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931, σπούδασε πολιτικός μηχανικός και σταδιοδρόμησε στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Έφυγε με την οικογένειά του από την πόλη, σε ηλικία 9 ετών, λίγο προτού οι Γερμανοί εισβάλλουν στη χώρα, καθώς η μεγαλύτερη αδελφή του επρόκειτο να σπουδάσει ιατρική στο πανεπιστήμιο. Η μετακόμιση στην Αθήνα έγινε στις αρχές του Οκτωβρίου του ’40 και μερικές μέρες αργότερα ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου. Κατά την διάρκεια της Κατοχής, ο ίδιος, όντας παιδί, γλίτωσε από σύμπτωση την σύλληψη από τους Γερμανούς και την μεταφορά του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, στο οποίο εστάλησαν ο θείος, η θεία και ο ξάδελφός του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Αυτοί που απαιτούν αναγνώριση του ολοκαυτώματος και δικαιολογημένα γιατί ήταν μια γενοκτονία άνευ προηγουμένου, αυτοί που θαπρεπε να είναι πρεσβευτές της ειρήνης παγκοσμίως εξαιτίας των δεινών που τράβηξαν οι πρόγονοι τους, έχουν γίνει τα χειρότερα κτήνη της οικουμένης στοιβαζωντας καθημερινά πτώματα αμάχων και παιδιών σε έναν πόλεμο που τους φτύνει η οικουμένη για τα εγκλήματα τους και αυτοί νομίζουν ότι ψιχαλιζει.
    Ανάθεμα στους Αμερικανούς που σας υποστηρίζουν αλλιώς θα είχατε εξαφανιστεί από προσώπου γης…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This