150 οικογένειες σε κοντέινερ!

Αρκαλοχώρι: Τρία χρόνια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς οι πληγέντες έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους

Must Read

Τρία χρόνια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς πάνω από 150 οικογένειες στο Αρκαλοχώρι και 60 οικογένειες στο Δαμάσι Θεσσαλίας εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερ, με τις τράπεζες να μη χορηγούν τα άτοκα δάνεια στους πληγέντες.

Αυτό επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΑΕΔ – τ.ΟΕΕ – τ.ΟΕΚ, τονίζοντας ότι στον Δήμο Μίνωα και Αρχανών πάνω από 1.200 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα, δυστυχώς, παραμένουν ερείπια τρία χρόνια μετά. «Η κρατική αρωγή που τους υποσχέθηκαν ήταν λόγια του αέρα. Οι προκαταβολές που τους έδωσαν δεν φτάνουν ούτε για τις αναγκαίες μελέτες, ενώ το ποσό που απαιτείται δεν πρόκειται να τους χορηγηθεί, αφού ακόμα και για το 20% του ποσού που υποτίθεται ότι θα το λάβουν από τις τράπεζες, χρειάζεται η πιστοληπτική δυνατότητα για να εγκριθεί, μια προϋπόθεση που δεν υφίσταται για τους περισσότερους πληγέντες» αναφέρει ο ΠΑΝ.ΣΥΠ.Ο. Αντίστοιχα στο Δαμάσι 60 οικογένειες μένουν σε οικίσκους 20-25 τ.μ. χωρίς κανείς να μπορεί να τους βεβαιώσει τι πρόκειται να γίνει για τα σπίτια που έχασαν και πώς θα ξαναχτίσουν το μέλλον τους.

Οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερ, με τις τράπεζες να μη χορηγούν τα άτοκα δάνεια στους πληγέντες

Ο σύλλογος χαρακτηρίζει απαραίτητη την εκ του μηδενός αξιολόγηση και αλλαγή των μέτρων προστασίας, με ενεργή συμμετοχή ενός νέου Οργανισμού Στεγαστικής Πολιτικής, ο οποίος θα αποτελείται από συγκεκριμένη δομή για την κρατική αποκατάσταση των πληγέντων. Ως μέτρα άμεσης κρατικής ενίσχυσης προτείνει:

α) Την άμεση φιλοξενία σε διαμερίσματα του τ. ΟΕΚ, τα οποία είναι είτε κενά σε οικισμούς είτε είναι κενά αγορασμένα μέσω του προγράμματος ΠΑΚΑΔΙ. Εάν δεν υπάρχουν σε πληγείσες περιοχές, τότε αναζήτηση και δωρεάν διάθεση των κατοικιών/ακίνητης περιουσίας που ενδεχομένως κατέχει το Δημόσιο και άμεση ενεργειακή ανακατασκευή τους για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων. Εκατόν είκοσι πέντε σπίτια του τ.ΟΕΚ παραμένουν κενά και αδιάθετα χωρίς δικαιούχους

β) Τη χορήγηση άτοκων δανείων από τα αποθεματικά του τ.ΟΕΚ, τα οποία θα ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής της σχετικής για όσους επιλέξουν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους. Αμεση δωρεάν εκπόνηση των αναγκαίων μελετών από τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ ή του νέου Οργανισμού Στεγαστικής Προστασίας.

γ) Μελέτη και κατασκευή νέων βιοκλιματικών κατοικιών σε οικοπεδική έκταση του τ.ΟΕΚ ή σε έκταση που θα παραχωρηθεί από τους δήμους, την Εκκλησία, το Δημόσιο ή οποιοδήποτε τρίτο φορέα. Καθορισμός του τιμήματος των κατοικιών στα 304,41 ευρώ εντασσόμενο στην Υ.Α. με τις ίδιες ευνοϊκές απομειώσεις που ισχύουν για όλες τις εργατικές κατοικίες του ΟΕΚ (ΑμεΑ, πολύτεκνοι, πρόωρη εξόφληση κ.λπ.).

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This