Δίχως τέλος η πύρινη λαίλαπα στο Ξυλόκαστρο – Εντοπίστηκαν δύο απανθρακωμένες σοροί, κάηκαν σπίτια, 30 χλμ το μέτωπο

Εκτιμάται ότι ανήκουν στους δύο νέους άνδρες που αγνοούνταν από χθες - Εκκενώθηκαν έξι χωριά

Must Read

Σε ανείπωτη τραγωδία εξελίσσεται η φωτιά που καίει από χθες στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, αφού τα ξημερώματα άνδρες της ΟΠΚΕ εντόπισαν δύο απανθρακωμένες σορούς κοντά στο χωριό Ελληνικό, στην περιοχή όπου κινούνταν οι δύο άνδρες που αγνοούνται από το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, οι σοροί ανήκουν στον 35χρονο και τον 40χρονο που πήραν τα μηχανάκια τους και κινήθηκαν προς το μαντρί γνωστού τους για να τον βοηθήσουν στην περιοχή Άνω Πιτσά Κορινθίας.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα από το υπουργείο και τον Βασίλη Κικίλια. Οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, περιμένουμε τα εναέρια, καίει ακόμη στις χαράδρες», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, ενώ στη συνέχεια επιβεβαιώσει πως πρόκειται για τις δύο σορούς:

«Δεν μπορώ να κρατήσω τα δάκρυά μου, ήταν καλοί φίλοι, είχαν πάει να βοηθήσουν έναν συγχωριανό τους, έτσι κάνουμε εμείς στα χωριά. Τραγικές οι συνθήκες». 

 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης τόνισε πως δεν έχει γίνει ακόμη η επίσημη ταυτοποίηση των σορών, όμως η διαδικασία πρόκειται σύντομα να ολοκληρωθεί, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως πρόκειται για τους δύο νεαρούς.

«Αυτή την στιγμή έχουμε 2 αγνοουμένους, έχουν εντοπιστεί 2 σοροί και αναμένεται να γίνει η ταυτοποίησή τους. Ο βοσκός έχει εντοπιστεί και είναι καλά στην υγεία του, ενώ ο ίδιος μας είπε ότι τα δύο άτομα μετέβησαν οικειοθελώς προς το μαντρί του για να τον βοηθήσουν. Δεν έχει γίνει ταυτοποίηση των σορών», είπε και συνέχισε:

«Η φωτιά ανέπτυξε δυναμική και οι άνεμοι έφτασαν τα 7 μποφόρ στην περιοχή και δημιούργησαν μέτωπα στον ορεινό όγκο του Ξυλόκαστρου και στα σύνορα με την Κορινθία. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο πυρκαγιάς, υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες. Δεν υπάρχει πληροφορία για κάποιον άλλον αγνοούμενο».

Ο ίδιος επεσήμανε πως από χθες έχουν εκδοθεί 9 μηνύματα 112 για τα χωριά Πύργος, Μεντζουριάνικα, Ελληνικό, Καλλιθέα, Άνω Λουτρά. «Όλοι οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί με την βοήθεια της αστυνομίας σε ασφαλές σημείο, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στην μετακίνησή τους. έχει δοθεί εντολή με το πρώτο φως της ημέρας να σηκωθούν τα εναέρια μέσα. Καταγράφησαν άνεμοι οι ριπές των οποίων ξεπέρασαν τα 7 μποφόρ. Εξελίχθηκε σε πυκνό δάσος, σε δύσβατο σημείο. Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Χθες είχαμε στην διάθεσή μας 24 εναέρια μέσα», συμπλήρωσε.

Διαδοχικά μηνύματα από το 112 για εκκένωση περιοχών

Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα, που δίνουν σκληρή μάχη για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς, ενώ από χθες έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε τουλάχιστον έξι χωριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νεότερο μήνυμα του 112 στις 05:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας καλούσε τους κατοίκους της περιοχής στον Πύργο Κορινθίας να απομακρυνθούν προς Ζάχολη. Επρόκειτο επί της ουσίας για την ίδια προειδοποίηση με αυτή που εστάλη στα κινητά των κατοίκων στις 6 το απόγευμα της Κυριακής, ωστόσο ο άνεμος γύρισε τη φωτιά πάλι προς τον Πύργο Κορινθίας για αυτό βγήκε ξανά ανακοίνωση.


Λίγο μετά τα μεσάνυχτα εστάλη μήνυμα από το 112 για τους κατοίκους της Κορφιώτισσας Κορινθίας, να απομακρυνθούν προς Βρυσσούλες και Ξανθοχώρι.


Νωρίτερα, λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ, οι κάτοικοι κλήθηκαν από το Άνω Λουτρό Κορινθίας να απομακρυνθούν προς Κάτω Λουτρό.

Οι φλόγες αργά χθες το βράδυ έφτασαν μέσα στο χωριό Ελληνικό και υπάρχουν πληροφορίες ότι κάηκαν σπίτια, ενώ λόγω των ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων ο πυκνός καπνός από την πύρινη κόλαση έχει φτάσει μέχρι την Κόρινθο.

Παράλληλα, από τον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ανακοινώθηκε πως για ευνόητους λόγους σήμερα τα σχολεία στην περιοχή θα παραμείνουν κλειστά. «Η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις.Ευχαριστούμε για την κατανόηση και παραμένουμε στη διάθεσή σας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Ανυπολόγιστη ζημιά»

Με απόγνωση κάτοικοι ρίχτηκαν στην μάχη, στο πλευρό των πυροσβεστών, ώστε να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους, όμως δεν τα κατάφεραν όλοι, αφού κόποι μιας ζωής τυλίχθηκαν στις φλόγες.

«Το τελευταίο σπίτι στο χωριό Καλλιθέα κάηκε σχεδόν ολόκληρο», ανέφερε κάτοικος της περιοχής, επισημαίνοντας πως «η φωτιά ξεκίνησε από τα Ροζανά. Πέρασε στο διπλανό χωριό, στον Πύργο, σε δύσβατη περιοχή. Μετά, ήρθε σε μας».

Όπως υποστήριξε οι φλόγες έφτασαν στην Καλλιθέα, χθες νωρίς το απόγευμα, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για τις καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά στο πέρασμά της. «Μας λένε ότι έχουν καεί σπίτια και στο διπλανό χωριό. Ανυπολόγιστη ζημιά. Πληροφορηθήκαμε πως βρέθηκαν δύο νεκροί», υποστήριξε, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Εκατοντάδες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο μέτωπο

Το έργο της κατάσβεσης είναι αρκετά δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή, όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο αντιπεριφερειάρχης σε δηλώσεις του. Το βράδυ οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και στο σημείο επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν χθες 14 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο για συντονισμό των εναέριων μέσων και τα οποία πρόκειται να ριχτούν εκ νέου στη μάχη σήμερα.

Συνδράμουν επίσης εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και δυο μηχανήματα έργου του υπουργείου Άμυνας.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This