Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί υποστηρικτές της Χαμάς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και πάρα πολλά χρόνια «αιμοδοτεί» το πανεπιστήμιο της Γάζας ή «πανεπιστημιούπολη της Χαμάς». Πώς έχει βάλει το χεράκι του και ο Ερντογάν

Must Read

Από τον Ιούνιο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για τη συνεργασία του Erasmus+ με πανεπιστήμια που προάγουν τη ριζοσπαστικοποίηση και τον φανατικό ισλαμισμό, έχει ενσωματώσει στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα άλλο ένα ισλαμικό πανεπιστήμιο που πρόσκειται στον Ερντογάν!

  • Από τη Μαρία Δεναξά

«Είθε ο Κύριος να δεχτεί το μαρτύριό σου». Με αυτά τα λόγια ο πρύτανης του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Γκαζιαντέπ (Τουρκία) απέτισε φόρο τιμής στον Ισμαήλ Χανίγια, τον ηγέτη της Χαμάς που σκοτώθηκε από ισραηλινό χτύπημα στις 31 Ιουλίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την ανανέωση, για τρίτη συνεχή χρονιά, της συνεργασίας της με το εν λόγω πανεπιστήμιο μέσω του προγράμματος Erasmus+. Επιπροσθέτως, από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2026 φοιτητές και καθηγητές από αυτό το πανεπιστήμιο μπορούν να φιλοξενούνται σε πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το αντίστροφο. Στις 12 Σεπτεμβρίου το τουρκικό πανεπιστήμιο ανακοίνωσε επίσης ότι σε συνεργασία με διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ηγείται ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με 250.000 ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 18 Σεπτεμβρίου, του παραχωρήθηκε το δικαίωμα συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC), το διεθνές πρόγραμμα εθελοντισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέους που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Στρατευμένοι πρυτάνεις

Έτσι, το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο του Γκαζιαντέπ είναι απόλυτα ενταγμένο στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά προγράμματα, παρότι από την ίδρυσή του υπήρξαν πολλά μηνύματα για την επικινδυνότητά του, που θα μπορούσαν να είχαν προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ανώτατο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Τουρκίας δημιουργήθηκε το 2018, προς αντικατάσταση του πανεπιστημίου του Ζιρβέ, το οποίο έκλεισε βίαια για την εγγύτητά του στο κίνημα Γκιουλέν, που κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τοποθέτησε τότε επικεφαλής τον έμπειρο στα μέσα ενημέρωσης θεολόγο Νιχάτ Χατίπογλου. Έναν άνθρωπο που είχε, για παράδειγμα, δηλώσει στην τηλεόραση το 2014 ότι οι άθεοι «λατρεύουν τον διάβολο» ή που το 2017 νομιμοποίησε αιμομικτικούς γάμους μεταξύ θείων και ανιψιών και μεταξύ πρώτων ξαδέρφων.

Έναν χρόνο αργότερα κι ενώ ήταν ήδη πρύτανης του Ισλαμικού Πανεπιστημίου του Γκαζιαντέπ, δήλωσε ότι η ομοφυλοφιλία είναι «ψυχολογική διαταραχή». Το 2019 προσηλύτισε έναν 13χρονο χριστιανό Αρμένιο στο Ισλάμ, χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων του. Και δεν σταμάτησε ποτέ: στις αρχές του 2023, όταν το πανεπιστήμιό του είχε ήδη ενταχθεί στο Erasmus+, δήλωσε με την ιδιότητά του ως πρύτανη ότι οι «άθλιοι που επιτέθηκαν στο βιβλίο του Παντοδύναμου» θα καταλήξουν «θαμμένοι στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας» μετά το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία.

Τον Μάρτιο του 2023 η θητεία του έληξε. Ο Ερντογάν τον αντικατέστησε με τον καθηγητή ισλαμικής θεολογίας Σέχμους Ντεμίρ. Μολονότι βρισκόταν λιγότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης από τον προκάτοχό του, αυτό δεν τον εμπόδισε να λάβει μια σειρά από θέσεις που ήταν όχι μόνο αντιισραηλινές αλλά
και υπέρ της Χαμάς. Ήδη από τις 14 Οκτωβρίου 2023 ολόκληρη η διοίκηση του πανεπιστημίου καταδίκασε τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» του «ισραηλινού στρατού», χωρίς να πει ούτε μια λέξη για τις σφαγές που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο πρύτανης ανακοίνωσε ότι το πανεπιστήμιό του θα μποϊκοτάρει όλα τα ισραηλινά προϊόντα και τις μάρκες «που είναι γνωστές για την υποστήριξή τους στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Παλαιστίνη», ενώ ταυτόχρονα διοργάνωσε έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με θέμα «τη σφαγή και τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη». Στις 6 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια μιας αντιισραηλινής διαδήλωσης στην οποία συμμετείχαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί, ο πρύτανης δεν δίστασε να απειλήσει «στο όνομα του πανεπιστημίου»: «Μέχρι […] όλοι οι κάτοικοι της Γάζας να είναι ασφαλείς, το Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές και κανένα μέρος του κόσμου δεν θα είναι ασφαλές».

Όταν τρία από τα δεκατρία παιδιά του Ισμαήλ Χανίγια, επίσης μέλη της Χαμάς, σκοτώθηκαν από ισραηλινό χτύπημα τον περασμένο Απρίλιο, ο πρύτανης υιοθέτησε την ίδια κυνική στάση με τον πατέρα τους, ελπίζοντας ότι το «μαρτύριό τους […] θα ενίσχυε τον αγώνα τους που βασίζεται στην υπομονή και την επιμονή». Λίγες εβδομάδες αργότερα ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις του συμμετείχαν σε διάφορες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς, που οργανώθηκαν στην πανεπιστημιούπολή τους. Τα συνθήματα που αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου ήταν απολύτως σαφή: «Η ανθρωπότητα αντιστέκεται για την Παλαιστίνη, μη σταματά-
τε, δράστε για την παγκόσμια ιντιφάντα», «Όχι στη γενοκτονία», «Από το ποτάμι ως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη», «Χαιρετισμούς στη Χαμάς, συνεχίστε την αντίσταση»!

Διδάσκεται η σαρία

Ο πρύτανης κάλεσε μάλιστα τον κόσμο να είναι έτοιμος ν’ αντιμετωπίσει το Ισραήλ σε ανάρτησή του στο Χ. «Το Ισραήλ […] διαπράττει απερίσκεπτα μια από τις χειρότερες γενοκτονίες και σφαγές που έχει δει ποτέ ο κόσμος» έγραψε. Προτού παραθέσει ένα απόσπασμα από τον στίχο 60 της 8ης σούρας του Κορανίου, γνωστής ως «Τα λάφυρα», που ενθαρρύνει να «τρομάξουμε τον εχθρό του Αλλάχ», έγραψε: «Και προετοιμάστε [για να πολεμήσετε] εναντίον τους, όπως μπορείτε από άποψη δύναμης και εξοπλισμένου ιππικού». Στη συνέχεια επαίνεσε την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, «βασικά στοιχεία για να είσαι ισχυρός».

Ορισμένοι από τους αντιπρυτάνεις είναι επίσης γνωστοί για τις θέσεις που παίρνουν. Ο Φεριντούν Μπιλγκίν, για παράδειγμα, καθηγητής ισλαμικής ιστορίας, μοιράζεται στα κοινωνικά του δίκτυα δημοσιεύματα κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων συγκρίσεων του κράτους του Ισραήλ με τους ναζί και το Ισλαμικό Κράτος, δοξασίες των σφαγών της 7ης Οκτωβρίου και σφοδρές ομιλίες του πρώην πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος αρνούνταν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Στον ίδιο τόνο και τα θέματα που διδάσκονται. Το πανεπιστήμιο Γκαζιαντέπ διαθέτει σχολές ιατρικής, νομικής και οικονομικών, όλες βαθιά διαποτισμένες από τις διδασκαλίες του Ισλάμ. Στη σχολή ισλαμικών επιστημών ο κοσμήτορας δεν είναι άλλος από τον πρύτανη. Χάρη στην ένταξη του πανεπιστημίου Γκαζιαντέπ στο πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus+, οι Ευρωπαίοι φοιτητές θα μπορούν να μάθουν τις βασικές αρχές του νόμου της σαρίας ή να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό απομνημόνευσης και απαγγελίας του Κορανίου και, γιατί όχι, να βραβευτούν από τον φιλικό προς τη Χαμάς αντιπρύτανη Φεριντούν Μπιλγκίν

Δημόσιο χρήμα

Παρότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κατατάσσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και μολονότι είναι γνωστή η χρηματοδότηση του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Γκαζιαντέπ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, όπως και η συνεργασία του με το πρόγραμμα Erasmus+, αυτό δεν έχει προκαλέσει καμία αντίδραση στις Βρυξέλλες.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτεί οργανισμούς που υποστηρίζουν τόσο ξεκάθαρα τη Χαμάς. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια χρηματοδοτεί με δημόσιο χρήμα το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, το οποίο κάποιοι αποκαλούν «πανεπιστημιούπολη της Χαμάς».

Ακόμα πιο πρόσφατα, η τουρκική ΜΚΟ Al Sharq Forum, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι εταίρος του πανεπιστημίου του Γκαζιαντέπ. απέτισε φόρο τιμής στον «μάρτυρα» Ισμαήλ Χανίγια.

Διαβάστε ακόμα:

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This