Τέλος η χρήση άνθρακα στην Βρετανία με απόφαση των Εργατικών: Κλείνουν τον τελευταίο σταθμό καύσης

Επισπεύδουν την «πράσινη μετάβαση» οι Εργατικοί, παρά τους κινδύνους και τις ανεπάρκειες του μοντέλου

Must Read

Ο μοναδικός εναπομείνας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα της Βρετανίας στο Ratcliffe-on-Soar στο Nottinghamshire θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για τελευταία φορά τη Δευτέρα, αφού τροφοδοτούσε το Ηνωμένο Βασίλειο επί 57 χρόνια.

Το κλείσιμο σηματοδοτεί το τέλος της 142χρονης ιστορίας της χρήσης άνθρακα στη Βρετανία, η οποία ξεκίνησε όταν ο πρώτος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στον κόσμο, ο σταθμός Holborn Viaduct, άρχισε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια το 1882. Ο Michael Shanks, υπουργός Ενέργειας, δήλωσε: «Το σημερινό κλείσιμο στο Ratcliffe σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και οι εργαζόμενοι στον άνθρακα μπορούν να είναι δικαίως υπερήφανοι για το έργο τους που τροφοδοτεί τη χώρα μας για πάνω από 140 χρόνια. Οφείλουμε στους ανθρώπους αυτούς ευγνωμοσύνη ως χώρα». Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που όρισε ημερομηνία λήξης της ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα από το 2025, αφού έθεσε σε εφαρμογή ολοένα και αυστηρότερους πράσινους κανονισμούς για τη μείωση των ωρών λειτουργίας των ανθρακικών σταθμών του.

Μια έκθεση της Ember διαπίστωσε ότι η χρήση του άνθρακα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) από την κορύφωσή της το 2007. Σύμφωνα με την Ember, πέρυσι η ενέργεια από άνθρακα αποτελούσε το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγαν οι χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά 27 από τα 38 κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να απαλλαγούν από τον άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το εργοστάσιο άνθρακα απασχολούσε κάποτε 3.000 υπαλλήλους, αλλά το εργατικό δυναμικό του έχει μειωθεί ανάλογα με την παραγωγή ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Η ανθρακική ενέργεια αποτελούσε το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και το 40% το 2012, προτού μειωθεί την τελευταία δεκαετία λόγω των δαπανηρών φόρων εκπομπών άνθρακα.

Το προσωπικό ενημερώθηκε για πρώτη φορά το 2021 ότι το εργοστάσιο θα έκλεινε στα τέλη του 2022, αλλά ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου στο Ratcliffe, η γερμανική εταιρεία ενέργειας Uniper, δήλωσε αργότερα ότι θα διατηρούσε το εργοστάσιο σε λειτουργία εξαιτίας της ενεργείας κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This