Τα σύννεφα μαζεύονται με γρήγορους ρυθμούς πάνω από την οικογένεια και τον Όμιλο Σφακιανάκη. Τα πιο πρόσφατα αφορούν στην αγωγή που κατέθεσε η κόρη του ιδρυτή, Μιράντα Σφακιανάκη, στρεφόμενη εναντίον της εταιρείας και του συζύγου της Σταύρου Τάκη, CEO του Ομίλου.
Πώς όμως έφθασαν εδώ τα πράγματα; Αρχικά, ο Σταύρος Τάκη κατέβαλε στην εταιρεία μετρητά ύψους 3 εκατ. ευρώ, ως παρεχόμενο δάνειο για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Στην γενική συνέλευση της «Σφακιανάκης Συμμετοχών» που πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2019, αποφασίστηκε να κεφαλαιοποιηθεί αυτό το ληξιπρόθεσμο δάνειο. Με τον τρόπο αυτόν και με δεδομένο το δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, ο επικεφαλής του Ομίλου γίνεται και ο βασικός του μέτοχος. Ελέγχοντας πλέον άμεσα και την εισηγμένη «Σφακιανάκης ΑΒΕΕ» κατά σχεδόν 92%, ο Σταύρος Τάκη απηύθυνε δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας για την αγορά του 8%, η διαδικασία της οποίας βαίνει προς την ολοκλήρωσή της.
Ωστόσο, πέντε μήνες μετά την συγκεκριμένη γενική συνέλευση, η σύζυγός του –και μέχρι τότε πλειοψηφούσα μέτοχος– καταθέτει αγωγή, την οποία γνωστοποιεί με επιστολή της στην εταιρεία, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ). Η Μιράντα Σφακιανάκη θεωρεί ανυπόστατη και μη έγκυρη την γενική αυτή συνέλευση, τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτήν καθώς και τις μετοχικές μεταβολές που αυτές επέφεραν, αμφισβητώντας έτσι και την επακόλουθη δημόσια πρόταση.
Η εταιρεία, από την πλευρά της, θεωρεί ότι τα πάντα στην γενική συνέλευση έγιναν με τρόπο νόμιμο και έγκυρο, με την παρουσία και την συναίνεση όλων ανεξαιρέτως των μετόχων, όπως ορίζει ο νόμος, και ότι είχαν εγκαίρως ενημερωθεί τόσον η Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και το Χρηματιστήριο. Η συγκεκριμένη υπόθεση θα πάρει τον (όποιον) δρόμο της, αλλά ο ασκός του Αιόλου φαίνεται να έχει ανοίξει οριστικά για την εταιρεία που έχει κλείσει 60 χρόνια λειτουργίας .
Ο Όμιλος ιδρύθηκε από τον Νικόλαο Σφακιανάκη το 1958, τότε ως Bussing Hellas AE. Μετονομάστηκε σε «Σφακιανάκης ΑΕΒΕ» το 1993 και το 1997 η εταιρεία εισήχθη στην κύρια αγορά του ΧΑΑ. Οι δύο κόρες του ιδρυτή παίρνουν τα ηνία της επιχείρησης. Η Μιράντα, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε ΜΒΑ στο City University στο Λονδίνο. Η γνωριμία της με τον κυπριακής καταγωγής Σταύρο Τάκη, ο οποίος σπούδασε στο Λονδίνο –επίσης απόφοιτος του City University, όπως και του Cass Business School, με πτυχίο BSc σε Οικονομικά και Λογιστική και ΜΒΑ στο Μάρκετινγκ– είχε ως επιστέγασμα τον γάμο τους και έφερε τον τεχνοκράτη σύζυγό της στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου. Κατέχει επίσης την θέση του προέδρου στο Συμβούλιο Διοικητών του βρετανικού σχολείου St. Catherine’s στην Ελλάδα.
Ο Όμιλος Σφακιανάκη, ο οποίος, εκτός από την χώρα μας, δραστηριοποιείται επίσης στην Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Κύπρο, απασχολεί δε περί τα 800 άτομα. Ως βασικές του δραστηριότητες έχει την εισαγωγή και εμπορία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών(Suzuki, BMW, Mini, Opel, Ford, Volvo, Fiat, AlfaRomeo, Abarth, RenaultDacia, Nissan, Skoda, Cadillac) μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (Suzuki και BMW), την εμπορία ανταλλακτικών, καθώς και τις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες μισθώσεις οχημάτων.
Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, οι συνολικές χονδρικές και λιανικές πωλήσεις της αντιπροσωπεύουν το 14% της ελληνικής αγοράς.
Μέχρι πριν 10 χρόνια, η «Σφακιανάκης ΑΕΒΕ» ήταν από τις ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου της, με μία σαρωτική επεκτατική πολιτική–εκ του αποτελέσματος αμφιλεγόμενη, μια και δεν αρκέστηκε στις συνεχείς εξαγορές ανταγωνιστικών επιχειρήσεων αλλά προχώρησε και σε εξαγορές εταιρειών από τομείς που δεν είχαν σχέση με τον κλάδο του αυτοκινήτου, επιφέροντας έτσι περαιτέρω αύξηση του δανεισμού της. Με δανειακές υποχρεώσεις που έφθαναν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 330 εκατ. ευρώ, η εταιρεία πέτυχε το 2018 μία ιδιαιτέρως θετική γι’ αυτήν αναχρηματοδότηση των δανείων της.
Η επιστροφή του Ομίλου Σφακιανάκη σε οριακή καθαρή κερδοφορία πέρυσι αποτελεί μεν θετική ένδειξη, ωστόσο δεν προδικάζει την βιωσιμότητά της, η οποία θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα υλοποιήσει με επιτυχία το πενταετές επιχειρηματικό της σχέδιο (που απετέλεσε και την βάση για την ρύθμιση των χρεών της).
Παρά τις θετικές, προς το παρόν, προοπτικές, κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι ο Όμιλος Σφακιανάκη δεν θα καταφέρει τελικώς να αποφύγει και μία καινούργια ρύθμιση των χρεών του.