Πύρινη κόλαση στην Κορινθία – 50.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη

Για τρίτο 24ωρο συνεχίζει το καταστροφικό της έργο

Must Read

Στην κόλαση της φωτιάς που καίει για τρίτο 24ωρο έχει εγκλωβιστεί η Κορινθία, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις και τις διάσπαρτες εστίες ενώ το 112 ήχησε πάλι το πρωί.




 

Το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του χωριού Σοφιανά ενώ μετά το μεσημέρι αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι με ορατό τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Η φωτιά έκαψε 50.000 στρέμματα στον δήμο Ξυλοκάστρου.




 

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, κυρίως προς Ευρωστίνα. Ισχυρές παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων. Συγκεκριμένα στο πεδίο επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος συνδράμουν 21 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Λίγο μετά τις 8:00 το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι, ο οποίος είχε κλείσει από αργά το βράδυ της Δευτέρας (30/09), λόγω της φωτιάς. Πλέον, η κίνηση όλων των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Συγκλονίζει η χήρα του 40χρονου Βασίλη από την Κορινθία: «Δεν πήγε να βοηθήσει μόνον τον κτηνοτρόφο, αλλά όποιον είχε ανάγκη»

Ακόμη και οι πιο δυνατοί «λυγίζουν» με την σύζυγο του 40χρονου Βασίλη Κυριάκου, του ενός εκ των δύο ανδρών που βρήκαν φρικτό θάνατο, όταν περικυκλώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα στην Κορινθία.




 

Η Αναστασία, που καλείται να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα, χωρίς τον άνθρωπό της, περιέγραψε στην κάμερα εκπομπής τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Κυριακής. «Δεν πήγε να βοηθήσει μόνον τον κτηνοτρόφο, αλλά όποιον είχε ανάγκη», είπε αρχικά η χαροκαμένη γυναίκα, μην μπορώντας να κρατήσει τα δάκρυά της και συνέχισε:

 

«Του μίλησα για τελευταία φορά στις 09.30 και μου είπε ότι τον κυκλώνει η φωτιά, γιατί είχε πάει και από την πάνω πλευρά και από την κάτω. Όμως μου είπε ότι ήταν μαζί με το όχημα της πυροσβεστικής και κάπως ησύχασα. Δέκα λεπτά αργότερα έμαθα ότι τελικά δεν μπήκε στο όχημα κι έφυγε μόνος του. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του».

 

Βασίλης Κικίλιας: «Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία»

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μίλησε για την φωτιά λέγοντας πως «αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία. Αυτή η πυρκαγιά έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, λόγω του ανάγλυφου, έχει πολύ μεγάλες χαράδρες και ρέματα και πολύ ψηλές κορυφές» σε έκτακτη ενημέρωση.




Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «η κατάσταση είναι σοβαρή και έχει μια κρισιμότητα». «Σε Σοφιανά και Σπατανέικα, Ξανθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος αντιμετωπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Επιχειρούν 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος, εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη», ενώ «το μεσημέρι αναμένονται ενισχύσεις από Ιταλία και Κροατία».

Επί τόπου είναι και η ηγεσία της Πυροσβεστικής, την οποία όπως είπε ο κ. Κικίλιας προβληματίζει η έναρξη της πυρκαγιάς, και ερευνώνται τα αίτια για την ολοκλήρωση του πορίσματος.

Παππάς: «Γιατί κύριε Μητσοτάκη οι φωτιές σταματάνε στη θάλασσα, γιατί έχουν καεί 4.εκατ στρέμματα από το 2021;»

Σε ολομέτωπη επίθεση προχώρησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας και της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην ανοίξει, είπε «Καίγεται η Κορινθία για τρίτη μέρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε να πει τίποτα στην εθνική αντιπροσωπεία; Γύρισε από τον ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον Ερντογάν, δεν θεωρεί κομμάτι των υποχρεώσεών του να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία; Ή να καλυφθούμε όλοι πίσω από τον κ. Γεραπετρίτη που θα έρθει να ενημερώσει την Επιτροπή, στο τέλος αυτής της εβδομάδας; Όχι. Έχουμε αιτηθεί ότι απαιτούμε λεπτομερή ενημέρωση για το τι γίνεται με τα εθνικά θέματα».

Συνέχισε να ρωτά τον πρωθυπουργό για τα οργανικά κενά της πυροσβεστικής που έχουν φθάσει 4.000. Απηύθυνε ερώτημα βασικό, αυτό που άλλωστε θέτει και η Ελληνική κοινωνία, γιατί οι φωτιές πια σβήνουν στη θάλασσα και στον οικιστικό ιστό;

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This