Η Σαουδική Αραβία εκτιμά ότι οι στρατιωτικές της δαπάνες θα είναι κατά 15% χαμηλότερες από τις προϋπολογισθείσες φέτος, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα αυξηθούν, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα του βασιλείου θα αυξηθεί στο 2,9% του ΑΕΠ το 2024, σύμφωνα με την προκαταρκτική δήλωση του προϋπολογισμού που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς συνεχίζονται οι δαπάνες για το σχέδιο οικονομικού μετασχηματισμού «Vision 2030». Η Σαουδική Αραβία αναμένει να εμφανίσει συνολικό έλλειμμα ύψους 118 δισεκατομμυρίων SAR (32 δισεκατομμυρίων δολαρίων) φέτος, το οποίο είναι μεγαλύτερο από τα 79 δισεκατομμύρια SAR που προβλέπονταν στη δήλωση του προϋπολογισμού της για το 2024 τον Δεκέμβριο και από 80,9 δισεκατομμύρια SAR το 2023.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 43,2% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με πέρυσι, αναμένεται να φθάσουν περίπου τα 198 δισεκατομμύρια SAR, δηλαδή 4,6% αύξηση σε σχέση με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Το υπουργείο δήλωσε ότι επιτάχυνε την πρόοδο σε πολλά από τα έργα μεγάλης κλίμακας, όπως το Red Sea Global, το King Salman Park, το Green Riyadh και η τρίτη επέκταση του Ιερού Τζαμιού. Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 7,6% το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω της αύξησης των δαπανών για επιδοτήσεις κατά 54,7%.
Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση ανέφερε ότι η καθαρή εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στη Σαουδική Αραβία μειώθηκε κατά 7,5% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2024, στα 11,7 δισεκατομμύρια SAR, αλλά ήταν σημαντικά αυξημένη κατά 23,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Στατιστικής Αρχής. Οι συνολικές εισροές μέχρι στιγμής φέτος ανήλθαν σε 36,4 δισεκατομμύρια SAR, οι οποίες ήταν ελάχιστα αυξημένες σε σχέση με τις περσινές 36,35 δισεκατομμύρια SAR, γεγονός που αναδεικνύει την αδυναμία της Σαουδικής Αραβίας να πείσει τις ξένες εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα. Η αποτυχία επίτευξης των στόχων για τις ΑΞΕ, οι οποίες πρόκειται να φθάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030, προκαλεί προβλήματα χρηματοδότησης για το φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο «Όραμα 2030», το οποίο περιλαμβάνει έργα γίγας αξίας 1,25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Φαίνεται πως οι Σαουδάραβες έχουν θέσει πολύ υψηλούς στόχους για την οικονομία τους και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πολιτικές δημοσιονομικής αναπροσαρμογής και περικοπής δαπανών, εκτός αν υπάρχει μία σημαντική ανάκαμψη για την οικονομία η οποία θα μπορούσε να έρθει από μια ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου.