«Δυνητικά επικίνδυνο» το νέο κύμα μεταναστών

Εμπιστευτικό έγγραφο του Γραφείου Καταπολέμησης της Παράνομης Μετανάστευσης στη Γαλλία (OLTIM) αποκαλύπτει τις τελευταίες τάσεις

Must Read

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα Παλαιστίνιων μεταναστών “δυνητικά επικίνδυνων”» προειδοποιούν η εφημερίδα «Le Journal du Dimanche» («JDD») και ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1. Τα δύο μέσα ενημέρωσης είχαν πρόσβαση σε εμπιστευτικό έγγραφο του Γραφείου Καταπολέμησης της Παράνομης Μετανάστευσης στη Γαλλία (OLTIM), το οποίο αποκαλύπτει τις τελευταίες τάσεις της μετανάστευσης στην Ευρώπη.

  • Από τη Μαρία Δεναξά

Σύμφωνα με το έγγραφο, η μεταναστευτική πίεση παραμένει υψηλή, ιδίως σε συνάρτηση με την άφιξη των πρώτων Παλαιστίνιων προσφύγων στη γηραιά ήπειρο, είτε πρόκειται για μεταναστευτικές ροές μέσω των Βαλκανίων είτε μέσω της Ιταλίας και της Ισπανίας.




 

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση των παράτυπων εισόδων στην Ε.Ε. Τον Αύγουστο του 2024 οι διακινητές εκμεταλλεύτηκαν τις συνθήκες για να εισάγουν 22.557 παράνομους μετανάστες, σε σύγκριση με λιγότερους από 20.000 τον Ιούλιο. Η έκθεση της OLTIM υπογραμμίζει την αύξηση της παράνομης μετανάστευσης κατά 9% στην κεντρική Μεσόγειο και τη θεαματική αύξηση κατά 36% στην ανατολική Μεσόγειο τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.

Ελληνικά νησιά

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις κύριες πύλες εισόδου στην Ευρώπη, με αύξηση 56% στις μεταναστευτικές ροές σε σχέση με το 2023. Οι μετανάστες φτάνουν κυρίως μέσω θαλάσσης, παρά τα ενισχυμένα μέτρα.

Η Κύπρος, η οποία έχει κάνει πιο αυστηρούς τους ελέγχους της, έχει καταφέρει να βάλει φρένο στις αφίξεις μέσω θαλάσσης από τον Απρίλιο, μειώνοντας επίσης τις χερσαίες διελεύσεις κατά 61%.

Ωστόσο, η OLTIM κάνει λόγο για ένα πρόσφατο φαινόμενο: την άφιξη Παλαιστίνιων προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Αρκετοί άνθρωποι με διαβατήρια της Παλαιστινιακής Αρχής έφτασαν πρόσφατα στο hotspot της Λέρου, με την επιθετική συμπεριφορά και τις υπεκφυγές τους να έχουν θορυβήσει τις Αρχές. Θεωρούμενοι «δυνητικά επικίνδυνοι», λέγεται ότι επιδιώκουν την ταχεία μετάβασή τους στην ηπειρωτική Ευρώπη, αυξάνοντας τις ανησυχίες των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας.

Τον Αύγουστο η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου η ελληνική ακτοφυλακή είχε να αντιμετωπίσει όλο και πιο επιθετικούς διακινητές μεταναστών. Σε ένα αξιοσημείωτο περιστατικό, ένας οδηγός παράνομου σκάφους πυροβολήθηκε από τις ελληνικές δυνάμεις, αφού αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους.

Η διεθνής γεωπολιτική κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εισροές μεταναστών από εδάφη που βρίσκονται σε πόλεμο ή δέχονται επιθέσεις. Και για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν πλέον να δέχονται μετανάστες, υπάρχει ρίσκο ο «λογαριασμός» να είναι τσουχτερός, αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This