Απαγορεύουν την αμόλυβδη στο Παρίσι

Η δήμαρχος Αν Ινταλγκό, λόγω κλιματικής αλλαγής και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κλείνει σταδιακά τις αντλίες για τη βενζίνη

Must Read

Πιστή στις αρχές της σέχτας στην οποία ανήκει, αυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Άν Ινταλγκό, δήμαρχος του Παρισιού, εφαρμόζει κατά γράμμα τις επιταγές του και μετατρέπει σιγά σιγά τη γαλλική πρωτεύουσα σε μια φυλακή για τους οικονομικά ασθενέστερους, που είναι οι περισσότεροι, και σε χρυσή… παιδική χαρά για τους λίγους κι έχοντες.

  • Από τη Μαρία Δεναξά

Κάνοντας λοιπόν ακόμα ένα βήμα προς τις πόλεις των 15 λεπτών, βασικά των τομέων (district) όπου θα χρειάζεται σοβαρός λόγος και ειδική άδεια για να μπει ή να βγει κάποιος από εκεί, η Ινταλγκό, με πρόφαση την κλιματική αλλαγή και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, απαγορεύει σιγά σιγά και την πώληση της βενζίνης, αρχής γενομένης από την αμόλυβδη.

H Άν Ινταλγκό

 

Ήδη τέσσερα πρατήρια της TotalEnergies στη γαλλική πρωτεύουσα δεν επιτρέπεται να πωλούν πλέον το καύσιμο αυτό, προκαλώντας την απόγνωση σε οδηγούς οχημάτων που κινούνται με αμόλυβδη. Μάλιστα, πρόκειται για σχετικά καινούργια αυτοκίνητα, καθώς μέχρι και πριν από μία δεκαετία το γαλλικό κράτος έδινε επιδοτήσεις για την αγορά τους, ενώ τα παρουσίαζε ως καθαρά αυτοκίνητα.

∆ύο από τα πρώτα πρατήρια τα οποία δεν πωλούν πια αμόλυβδη βενζίνη βρίσκονται στις περιοχές του περιφερειακού, στο ύψος της Porte d’ Aubervilliers, τα άλλα δύο στην περιοχή Quai d’ Issy-Les-Moulineaux και την Porte d’ Orleans.

H Άν Ινταλγκό, ίσως η χειρότερη δήμαρχος που είχε ποτέ η γαλλική πρωτεύουσα, με πρόφαση και πάλι την κλιματική αλλαγή, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης, επέβαλε όριο ταχύτητας τα 50 χλμ. την ώρα στον περιφερειακό δρόμο του Παρισιού, έναν από τους πιο πολυσύχναστους σε ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς επικά μποτιλιαρίσματα και πολλοί οδηγοί έξω φρενών να τη
βλαστημάνε.

Πριν από την Ινταλγκό στον δήμο του Παρισιού το όριο ταχύτητας στον περιφερειακό ήταν τα 130 χλμ., ανάλογα με την περιοχή. Όταν εκλέχθηκε δήμαρχος η σοσιαλίστρια πολιτικός, σταδιακά το όριο μειώθηκε στα 110, στα 90, στα 70 και τώρα στα 50 χιλιόμετρα την ώρα, με τελικό ίσως στόχο τα 30 χιλιόμετρα, προτού καταργηθεί πλήρως η κυκλοφορία, με πρόσχημα πάντα το καλό των πολιτών.

Η Ινταλγκό απαγόρευσε επίσης στους μοτοσικλετιστές να κυκλοφορούν μεταξύ των λωρίδων κυκλοφορίας, προσπερνώντας τα οχήματα. Ήδη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά έχουν μειωθεί οι λωρίδες κυκλοφορίας του περιφερειακού για τους οδηγούς, καθώς μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας έχει αφεθεί ελεύθερη για τις Αρχές και για τα οχήματα δημόσιων υπηρεσιών, όπως είναι τα πυροσβεστικά οχήματα και τα ασθενοφόρα. Η αμφιλεγόμενη δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας έχει επίσης απαγορεύσει την κυκλοφορία οχημάτων τις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, περιόρισε την πρόσβαση στην κεντρική λεωφόρο Ριβολί του Παρισιού, η οποία επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα οχήματα, ενώ έθεσε σε εφαρμογή μέγιστο όριο ταχύτητας στους περισσότερους δρόμους της πόλης τα 30 χλμ. την ώρα.

Μαζική επιτήρηση

Και, σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, οι γαλλικές Αρχές φαίνεται πως ετοιμάζονται με μεθοδικό τρόπο για την εφαρμογή του συστήματος της κοινωνικής πίστωσης. Έτσι, ένα ενδεχόμενο που πολλοί λόγιζαν ως θεωρία συνωμοσίας παίρνει σάρκα και οστά. Η βιντεοεπιτήρηση με αλγορίθμους, που «προσωρινά» εγκαταστάθηκε για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ήρθε για να μείνει! Ήδη, κείμενο νόμου προέβλεπε παράταση της βιντεοεπιτήρησης με αλγορίθμους μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025.

Παρά τις διαβεβαιώσεις όμως του υπουργείου Εσωτερικών πως επρόκειτο για «δοκιμαστικό
πείραμα» και τίποτα παραπάνω, το πρωθυπουργικό μέγαρο ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες ότι αναμένει στο τέλος ∆εκεμβρίου την έκθεση επιτροπής αξιολόγησης για την ευρεία χρήση σε εθνικό επίπεδο της μεθόδου μαζικού ελέγχου του γαλλικού πληθυσμού.

Παρακολούθηση

Η βιντεοεπιτήρηση με αλγορίθμους αποτελείται από λογισμικό συνδεδεμένο με κάμερες παρακολούθησης για τον εντοπισμό ατόμων ή γεγονότων που θεωρούνται ύποπτα ή επικίνδυνα, προτού ειδοποιηθούν οι Αρχές σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία αυτή είναι ικανή να εντοπίζει διάφορα περιστατικά σε δημόσιους χώρους, όπως φωτιά, εγκαταλειμμένα αντικείμενα, κινήσεις πλήθους, όπλα, υπερβολική πολυκοσμία, ανθρώπους κατάχαμα, καθώς και οχήματα ή άτομα που κινούνται με λάθος τρόπο σε «ευαίσθητους» τομείς ή απαγορευμένες περιοχές. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η αστυνομία του Παρισιού δήλωσε ότι 185 σταθερές κάμερες τοποθετήθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα για αυτόν τον σκοπό.

Ο σκληροπυρηνικός αρχηγός της γαλλικής αστυνομίας Λοράν Νουνέζ έχει ταχθεί με θέρμη υπέρ μιας τέτοιας κίνησης.

Σύμφωνα με τις Αρχές, τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής είναι θετικά, αν και το σύστημα πρέπει να βελτιωθεί όσον αφορά τον εντοπισμό όπλων, πυροβολισμών και εγκαταλειμμένων αντικειμένων. Η επιτροπή αξιολόγησης αναμένεται να υποβάλει έκθεση έως το τέλος του 2024.

Εν τω μεταξύ, οργανώσεις για τις πολιτικές ελευθερίες φοβούνται την εκτεταμένη παρακολούθηση. Στην Κίνα, όπου χρησιμοποιείται ευρέως η βιντεοεπιτήρηση με αλγορίθμους στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής πίστωσης, ορισμένοι πολίτες με κίνδυνο να συλληφθούν χρησιμοποιούν μάσκες από σιλικόνη για να προφυλάξουν την ιδιωτικότητά τους.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This